Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magos-kakaós sütemény

Magos-kakaós sütemény
Magos-kakaós sütemény
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család hagyományos sütije, maga a tésztarecept végtelenül egyszerű, hiszen gyors, kevert tésztáról van szó, csak a díszítéshez kell egy kis kézügyesség, de bizton állíthatom, hogy extra feltét nélkül, vaníliás cukorral megszórva is megállja a helyét!

hozzávalók / 6 adag

Torta

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Torta

  1. 5 tojásfejérhét kemény habbá verünk, félretesszük hideg helyre. Egy nagy tálba 25 deka (por)cukrot, 20 deka felkockázott margarint és 5 tojássárgáját adunk. Gépi habverővel simára keverjük.
  2. Ebbe a masszába kerül: 10-12 deka mag (ízlés szerint: natúr sótlan kesudió, dió, török-vagy földimogyoró, mandula, napraforgó, de méretük ne legyen nagyobb egy szem mazsolánál), továbbá 2 evőkanál sütőrum, 2 evőkanál cukrozatlan keserű kakaópor, 3/4 cs sütőpor, ízlés szerint mazsola, szárított, reszelt citromhéj (utóbbi elhagyható) valamint 4 evőkanál liszt. (Érdemes először a lisztben megforgatni a magokat, így nem süllyednek le a tészta aljára!!!!)
  3. Gépi habverővel alaposan kikeverjük, majd fakanállal (!!) nagy mozdulatokkal, több részletben belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
  4. Kivajazott, kilisztezett (torta)formába öntjük. Előmelegített sütőben, 150 fokon, körülbelül 35 percig sütjük (20 percnél éles késsel tűpróba, ekkor még biztosan nem sül át, de a szúrással elősegítjük a sütést).

Díszítés

  1. Még melegen 2 csomag vaníliás cukor a tetejére vagy extra feltét.
  2. Extra feltét: ha a torta langyosra hűlt, 2 tábla fehér és 1 tábla tej/ét csokit (ízlés és/vagy pénztárca és/vagy kívánt dekoráció szerint a két mennyiség megfordítható) gőz felett felolvasztunk 1 evőkanál étolaj kíséretében.
  3. Indulhat a "rajzolás". A fehér csoki alapra, a tejcsokiból koncentrikus köröket rajzolunk fogpiszkáló segítségével, majd belülről kifelé haladva vonalakat húzunk, így lesz pókháló mintás (ellenkező irányban: virágos - szívecskés minta lesz), nyolcadnyi diókkal vagy mogyoróval ékesíthetjük.
  4. Több óra hűtés kell neki, hogy keményre dermedjen a tetején a csoki. Tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre lágyuljon a tészta. (Ha extra feltét nincs, nem kell hűtőbe tenni, amint kihűlt, fogyasztható.) Jó étvágyat!
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 148 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 715
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

LovedSavedBlessed

Mióta szakács: 2015.10.11.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós sütemény, diós-mazsolás-kakaós torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

959
margarin 20 dkg
margarin 1 ek
porcukor 25 dkg
tojás 5 db
dió 12 dkg
rum 2 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
mazsola 5 dkg
finomliszt 4 evőkanál
citromhéj 1 tk
vaníliás cukor 1 csomag
fehér csokoládé 20 dkg
tejcsokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek