Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magvas kifli kovásszal

Magvas kifli kovásszal
Magvas kifli kovásszal
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Folyton a kovászos recepteken agyalok. Ez a kifli második nekifutásra lett ilyen. Az első kissé sűrű lett... Azt hiszem fokhagymás olajon pirítva téliesített panzanellában fogja végezni. :D Szóval nem vész kárba, meg tapasztalatnak is jó volt. Abba nem tettem élesztőt, viszont volt még benne pluszban rozsliszt. Vélhetően a sok mag miatt is nem tudott úgy megkelni a tészta, ahogy szerettem volna. Rásegítettem hát egy csipet élesztővel, elsősorban a biztonság kedvéért. Nagyon könnyű, levegős tésztájú, ropogós héjú kiflik lettek. Még van belőle, mert igazából vacsorához sütöttem, de egyet már betermeltünk sült zsírral (oldalas sütésből), lilahagymával és paradicsommal. Muszáj volt lemeózni. :D

A kelesztési idők változhatnak más-más kovászt használva.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben elkeverjük a kovászt, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd 15 percre félretesszük.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a magvakat, a sót, az olívaolajat és a kovászt. Összedolgozzuk, majd 10 perc alatt hólyagos tésztát dagasztunk.
  3. Gondolatnyi olívaolajjal kikenjük a dagasztótálat, a tészta tetejét is átkenegetjük, majd letakarva, huzatmentes helyen minimum a duplájára -de inkább kicsit nagyobbra- kelesztjük (nekem 3 óra volt).
  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és elosztjuk hat egyenlő részre.
  5. Minden adag tésztát cipóvá formázunk, de nem gyúrjuk, hogy levegős és lágy maradjon.
  6. A cipókat gyors mozdulatokkal kb. 20 cm átmérőjű kerek lappá nyomkodjuk, húzogatjuk (továbbra is vigyázva a tésztában lévő levegőre). Ezután a kerek lapokat feltekerjük, kissé megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé fektetjük.
  7. A kifliket konyharuhával letakarva huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük (nekem fél óra volt).
  8. Közben bemelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  9. A kifliket megspricceljük kevés vízzel, meghintjük lenmaggal és sóval, majd 35-40 perc alatt kisütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x2 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 235
elküldve: 3
receptkönyvben: 76
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, briós, édes leveles, buci, croissant, zsemle, burek, hamburger-buci, pita, perec

egyéb elnevezések

sokmagvas kifli kovásszal, kovászos magos kifli, magos kifli rozskovásszal

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucám
Lucám Tue, 2014-03-04 15:36

Szia! Az én Gyurimnak 2 katasztrofális bevetése volt eddig, siralmas eredménnyel. 3. nekifutásra ezt a receptet szemeltem ki. Annyi változtatással, hogy diabetikus sütőlisztet használtam kenyérliszt helyett. Az új bagettsütő formámba sütöttem, gyönyörű lett, puha és levegős. Bár azt nem tudom, hogy Gyuri indult-e be ennyire vagy az a fél kk enzimmix segített, de ez nem is érdekes. A 4 éves lányom SOHA nem ette meg a magos dolgokat idáig. De ezzel a kiflivel megtört a jég!!! Hálás szívvel köszönöm a receptet! Ölellek: Dóri

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-20 13:40

Szia Torma! Láttam ám, képzeld és írtam is rá, de a tiéd tényleg eltűnt! Inkább itt is válaszolok, az a tuti! Nagyon köszönöm, tök jó meglepi! Aranyos tőled, hogy megírtad! Pusszantlak érte: Ági 0:)

Herczegnő
Herczegnő Fri, 2013-02-15 11:19

Kedves Ági!Nagyon szépek a kiflikéid. Egy kérdés, pontosan a teljes kiörlésű kovászt hogy készíted? Most kezdtem a kovászkodást sima lisztből. Az első kenyérkém nem igazán sikerült, túl tömör volt és nem kellt meg. Szerintem még friss volt "Bogyó". Kipróbálnám a teljes kiörlésű változatot is, aztán nekiugrok a kiflikédnek. Köszönöm!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-02-15 11:27

Szia! Örülök, hogy megtetszett a recept! De jó, hogy te is kovászozol! Nagy tudója ennek Torma, én is az ő útmutatása alapján kezdtem bele. Én 1:1 arányú kovászt csináltam ahány kanál víz, annyi kanál liszt. Először a lisztet felesben tettem hozzá teljes kiőrlésű búza és teljes kiőrlésű rozslisztből, de mostanra csak rozslisztet használok. Itt van a részletes leírás, http://www.nosalty.hu/recept/vadkovasz-vadelesztos-kovasz ami alapján el tudod kezdeni.
Tök jó a kovászod neve! :) Remélem a rozsos is bejön majd! Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 06:24

Gusztak es szepek nagyon, Agi :) Jatszogass csak tovabbra is, puszi, T:)
>>>az egyebkent tenyleg kicsit "övön aluli", ahogy a zsiros lakomazast leirtad, mi meg csak itt csorgatjuk a nyalunkat.... ;)

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-02-14 05:40

Szia Agikam! Gyonyoruek a kiflieid, latszik, hogy jol meg is vannak kelve. Tudod en eppen ezert kelesztem ejszaka a kenyereimet, reggelre tutira megkelnek es akkor hamarabb is lesz beloluk ennivalo....:D:)
Nagyon ugyi vagy, gratula, udv.Veronika:))))

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-02-14 07:12

Szia Veronika! Köszönöm. Sajna nálam az éjszakai kelesztés csak hétvégén lehetne, mert hét közben korán reggel irány a mókuskerék. De majd kipróbálom egy vasárnapi reggelihez. Puszi: Ági :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-02-13 20:50

Ágikám! Te tudsz élni. Az a zsír és hozzá ez a csodásan szép kifli bejönne. Ide is utalhatsz belőle. Gratulálok. Most én Józsi mellet egy Jenőt is nevelgetek, méghozzá avval a céllal, hogy acélosabb kovászom legyen, bár Józsi is tk. rozs és tönköly keveréke.Jenő is hasonló, csak adtam egy kis plusz korpát hozzá. Szóval további jó kovászolást kívánok! Szeretettel: Évi néni

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-13 20:54

:) Köszi! Én is gondolkodtam egy másik kovászon, de nekem azt hiszem most egy is elég, néha Bözsit is alig érem utol. Ügyes vagy, hogy többel dolgozol! Neked is jó kovászolást, sok sikert Jenőhöz! Puszi: Ági

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-13 20:06

Furcsa, hogy nem keltek meg a rozskovásztól. Nálam a búzalisztesekhez hasonlítva úgy viselkednek, mint egy vadállat :)
Amikor még sok kenyeret kőkemény héjúra sikerült sütnöm, kiszárítottam azokat, és ledaráltam. Sokszor eszünk sült zöldségeket valamilyen fűszeres vajban pirított kenyérmorzsával, ami nagyon klassz, ha sokmagos sötét kenyérből készül. Próbáld ki te is (már nem mintha azt gondolnám, hogy sok kenyeret kőkeményre sütsz :D)

üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-14 06:21

Sziasztok! Szia Zilka, a fuszeres morzsa otletet vettem en is; koszi a megosztast :) Muszaj elolvasni a hozzaszolasokat is, mert neha abbol tanul az ember legtobbet!
Csirio mindenkinek, Torma :)
ui: nekem is a "sotet" kovaszok vagtatnak....a feheret ugy kell "rugdosni"; kezdtem egy ujat...maholnap eldol a sorsa....

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-13 20:34

Egy része ment kenyérsalátába, a többit már ledaráltam, de köszi az ötletet. :) Vélhetően a magok mennyisége miatt nem kelt meg rendesen (mert valamennyire azért működött a kovász) és lehet, hogy kicsit türelmetlenebb is voltam a szokásosnál. Hát hiába, ki kell ezt tapasztalni. A pirított morzsás zöldség klassz ötlet! Majd kipróbálom! Üdv: Ági

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-13 20:54

Ja igen, most látom, hogy 3 órát kelesztetted. Ha aktív kovásszal sütök élesztő nélkül, akkor kb. 12 órát kelesztem a tésztát.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2013-02-13 20:59

:) Tyűha! Én az első adagot, amibe nem tettem élesztőt hat órát kelesztettem, de hát az tényleg rövid lett. Tuti kellett volna a 12 óra, ahogy írod. No majd kipróbálom. Csak bírjam türelemmel! :) Szép estét! Üdv: Ági

804
kovász 20 dkg
kenyérliszt BL80 45 dkg
víz 3 dl
friss élesztő 5 g
1 tk
cukor 0.5 teáskanál
olívaolaj 1 ek
lenmag 2 ek
szezámmag 2 ek
napraforgómag 2 ek
lenmag 1 ek
1 ek