Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyaros burgonyagombóc-leves

Magyaros burgonyagombóc-leves
Magyaros burgonyagombóc-leves
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, de nagyszerű rég elfelejtett ízek, a gyerekoromra emlékeztető, habár akkoriban kolbász nemigen volt benne!

hozzávalók / 4 adag

Leves

Burgonyagombóc

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. A finomra vágott hagymát egy csipet sóval párolni kezdjük a zsíron, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a felkarikázott kolbászt, a zúzott fokhagymát, a hámozott, apró kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát.
  2. Rövid ideig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, átforgatjuk, és felöntjük a burgonya főzőlével és a vízzel, megszórjuk vágott petrezselyemmel, fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és pirosarannyal.
  3. Ezután felforraljuk, majd csendes főlés mellett puhára főzzük a zöldségeket, de mielőtt teljesen megpuhulna, belerakjuk a diónyi nagyságú gombócokat.
  4. Ha nem vagyunk teljesen biztosak az állagában, először csak egy gombócot tegyünk bele, ha feljön a víz tetejére, még rövid ideig főzzük, és kész.
  5. Kínálhatunk hozzá tejfölt ízlés szerint.

Burgonyagombóc

  1. Először enyhén sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd leszűrjük, de egy másik edényben felfogjuk a főzőlét, erre szükségünk lesz a levesnél.
  2. A jól lecsepegtetett burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk zsírt, a tojást, sót, elkeverjük benne, majd szükség szerinti mennyiségű liszttel összedolgozzuk, hogy formázható legyen.
  3. Végül lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és belerakjuk a levesbe.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 8 209
elküldve: 4
receptkönyvben: 102
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
485 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumpligombóc-leves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mnb
mnb Sat, 2020-09-12 18:50

A gombóclevesbe (vagy a hasonlóan készülő tésztalevesbe) soha nem tettek zöldséget, sem fokhagymát. A leves csak a piros hagymás, paprikás léből és a gombócokból állt. Evés közben a gombócokat a kanállal négy részre vágtuk és úgy ettük. Rendszerint akkor készült ilyen, ha szilvás vagy lekváros gombócot készített anyám vagy nagyanyám. Sajnos ilyen ízek ma már nem léteznek. Anyám még élő testvérei a mai napig készítik.

katharosz
Katharosz / katharosz Sun, 2020-09-13 22:24

Gyerekkoromban Anyu is úgy főzte, nyilván meg kellett enni ha nem akartam éhes maradni, de úgy nem szerettem, így sokkal jobban ízlik.

475
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
paradicsom 1 közepes db
tv paprika 1 közepes db
parasztkolbász 10 dkg
libazsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
paprikakrém 1 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
víz 1 l
burgonya 35 dkg
finomliszt 7.5 dkg
rétesliszt 7.5 dkg
libazsír 1 ek
tojás 1 db
0 ízlés szerint