Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.

Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.
Magyaros gombaleves grízgaluskával -Gombaleves 5.
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ízletes, fűszeres, sűrű leves. Saját kísérletezés eredménye. Régen nagyon szerettem az ételekkel kísérletezni, és új ízkombinációkat kitalálni. Drága édesanyám, ő tanított engem meg főzni, mindig ezt mondogatta, "az rendben van, hogy kísérletezel, de miért pont akkor, amikor vendégek jönnek?". Sajnos már lassan 10 éve az "égi mezőkön" teszi, de máig is itt cseng a fülemben a hangja. Neki, az ő emlékének ajánlom ezt a receptemet.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A vajas daragaluskához

ajánlat

Főleg a magyaros és fűszeres ízek kedvelőinek ajánlom e receptemet. Tálaláskor, aki szereti, tehet bele extra evőkanál tejfölt.  A grízgaluskát minden más levesbe is így készítem. Tényleg könnyű, és mégsem szétesős lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves elkészítése:

  1. Egy 3 literes fazékba megfuttatjuk a szigorúan apróra vágott hagymát az olajon (ha pici sóval hintjük meg közben, kevésbé kaphat oda).
  2. A párolt hagymára öntjük a fél ujjnyira darabolt, megmosott gombát (ne húzzuk le a héját, mert a gomba legtöbb íze a héjában van).
  3. A fazekat lefedjük, és félig puhára pároljuk saját levében a gombát, miközben többször megkavarjuk.
  4. A félig puha gombához adunk minden fűszert, úgymint: köményt, borsot, ételízesítőt, darált paprikát, gulyáskrémet, sűrített paradicsomot és egy pohár vizet, megkeverjük, és teljesen -fedő alatt- puhára pároljuk a gombát (nem hiba, ha gombát picit ropogósra hagyjuk, sőt).
  5. A levest felöntjük 1,5 l vízzel, fontos, hogy a fazék ne legyen tele, legalább még 3/4 l víznek maradjon még helye.
  6. A levest fedő nélkül felforraljuk gyöngyözésig.
  7. A gyöngyöző levesbe szaggatjuk az előre elkészített daragaluskákat, nem kell nagyokat szaggatni, kb. fél tk nagyságúakat készítsünk.
  8. A levest újra felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, hogy csak gyöngyözzön, fedővel lefedjük, és 15 percig lefedve pároljuk a nokedliket, míg szép ducikra nem "híznak". Közben ne emelgessük a fedőt, mert a gőz elillanhat, és nem lesznek habkönnyűek a galuskáink. Ha nagyon emelgetné a gőz a fedőt, minimálisra mérsékeljük a lángot.
  9. 3 ek réteslisztet keverjük csomómentesre egy külön tálban vízzel palacsintatészta sűrűségűre, majd keverjünk hozzá 1 pohár (kicsi) tejfölt, ezzel is keverjük egyneműre.
  10. Sűrű kevergetés közben eresszük bele a levesbe a lisztes-tejfölös habarást, közben vigyázzunk a daragaluskákra. Ne ijedjünk meg, mert ilyenkor a daragaluskák a leves aljára fognak süllyedni, hisz a leves magas zsírtartalma miatt nagyobb lesz a sűrűségük.
  11. Már ne fedjük le, töltsük fel majdnem tele a fazekat vízzel, és így forraljuk fel. Vigyázzunk, mert a magas zsírtartalom miatt a leves habzani fog, ha így tenne, gyöngyözésig mérsékeljük a lángot, és forraljuk ki a habarást, hogy ne legyen liszt íze a levesünknek (magyarul engedjük benne a keményítőtartalmat megduzzadni). Sűrűn kevergessük, nehogy kifusson, és a galuskák leragadjanak.
  12. Ha besűrűsödött a leves, adjunk hozzá 2 ek citromlevet (ecet nem jó).
  13. Sózzuk saját ízlésünk szerint.

Habkönnyű daragaluska elkészítése:

  1.  A galuskát a főzés előtt min. 1 órával el kell készíteni, hogy a gríznek legyen ideje megduzzadni.
  2. Egy elektromos aprítóba a következőket tegyük: 1 tojás, vaj, ételízesítő, bors, szerecsendió, petrezselyem, majd 10 másodpercig keverjük egyneműre.
  3. Utána ide adagoljuk a grízt és a zsemlemorzsát, és szakaszosan további 20 másodpercig keverjük a géppel.
  4. Ezután egy lapos tálra terítsük szét a masszát kb. 1/2 cm vastagon, majd innen fogjuk a levesbe szaggatni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 37 238
elküldve: 4
receptkönyvben: 270
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mióta szakács: 1970.01.01.
recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paprikás gombakrémleves habkönnyű grízgaluskával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oosaki
oosaki Tue, 2013-07-23 11:09

A leves rendben volt, bár kezdőként a galuskát kicsit nehéz volt beállítanommegfelelő sűrűségűre. Sűrű (nyam-nyam), így csak desszertet tálaltam utána. Köszi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-15 15:45

Kedves Ismeretlen!

A leves finom.:-))
Látom, sokan elmentették a receptet, de azért jó lenne tudni, ki volt az ,aki feltette és megköszönni neki, még ha saját fényképet nem is rak fel, a nevet jó lenne, mert ez így nem igazán jó. :-))
Éva-Anyóca

251
gomba 50 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
vöröshagyma 3 közepes fej
gulyáskrém 1 ek
sűrített paradicsom 1 ek
paprikakrém 1 ek
rétesliszt 3 csapott ek
tejföl 150 g
ételízesítő 2 teáskanál
köménymag 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
víz 2.5 dl
citromlé 2 ek
0 ízlés szerint
tojás 1 db
ételízesítő 1 teáskanál
bors 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
vaj 3 dkg
búzadara 3 evőkanál
zsemlemorzsa 2 ek
petrezselyem 1 tk