Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyaros sertéskocsonya

Magyaros sertéskocsonya
Magyaros sertéskocsonya
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kocsonya kifejezetten téli ételünk. Nagyon sok fajtája létezik, ez egy régi klasszikus verzió.

Nem nagy fáradtsággal elkészíthető, és kifejezetten ízletes karácsonyi előétel vagy reggeli étel válhat belőle.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Amennyiben a főzőlevet a pihentetés után sem tartjuk megfelelően tisztának, a legjobb megoldás visszatenni edényünket a tűzre, majd egy tojásfehérjét hozzáadni. Mire a tojáslepény a felszínre kerül, az összes lebegő anyagot összegyűjti, és kristálytiszta lesz a lé.

Tálaláskor kínáljunk a kocsonya mellé friss citromlevet, ecetet vagy ecetes tormát.

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Először az összes disznóságot alaposan tisztítsuk meg, majd ezt követően vágjuk közepes méretű darabokra. A körmöket hentesünknél előzőleg vágassuk öt részre.

  2. A vöröshagymákat mossuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk ketté. Vaslapon vagy száraz serpenyőben a vágott felükkel lefelé pirítsuk, ameddig majdnem fekete színük nem lesz. Nem kell megijedni, ez ad szép szint a kocsonyának, csakúgy, mint a húslevesnek.

  3. Tegyük fazékba a húsdarabokat, sózzuk meg bőségesen, szórjunk rá egész borsot, adjuk hozzá a hagymákat, majd öntsük fel vízzel. Ez a mennyiség kb. 3,5 kg, melyhez dupla mennyiségű víz szükséges.

  4. Lassan, gyöngyözve forraljuk, időközben a keletkezett habot a tetejéről távolítsuk el szűrőkanállal.

  5. Amikor a húsok puhára főttek (különös figyelmet fordítsunk itt a körmökre), vegyük ki a főzőléből. A hagymát és a szemes borsokat is távolítsuk el, azokra már nincs szükség. A levet kóstoljuk, szükség esetén ízesíthetjük egy kevés sóval. Pihentessük a levet 10-15 percig, de még maradjon forró, ne engedjük kihűlni.

  6. Amíg a levet pihentetjük, a nyelveket szeleteljük fel vékonyan, a körmöket csontozzuk ki, majd a többi hússal együtt daraboljuk tetszőleges nagyságúra (én 1x1 cm-es méretet választottam, de ettől el lehet térni).

  7. A pucolt fokhagyma gerezdeket késlappal törjük meg, majd kissé vagdossuk őket össze, és tegyük abba a szűrőbe, amin keresztül fogjuk önteni a levet.

  8. A kikészített edényekbe (őzgerincforma is lehet) fektessük először a szeletelt nyelvet, majd tetszés szerint vegyesen az aprított keverékből. Próbáljunk arányosan egyforma mennyiségeket tenni mindegyik edénybe.

  9. Ezt követően szórjuk meg ízlés szerint fűszerpaprikával, majd a szűrőn keresztül öntsük fel annyi lével, amennyi majdnem teljesen ellepi.

  10. Hűvös helyen (nem fagyasztóban) tároljuk, 5-6 óra elteltével fogyasztható. 


 

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 59 366
elküldve: 4
receptkönyvben: 92
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig, reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi kocsonya, kocsonya magyarosan, disznókocsonya

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eva5120
Eva5120 Tue, 2013-01-01 19:01

Miért nem főzöd a kocsonyába a fokhagymát, sokkal finomabb, a dermedésnél is szerepet játszik, mikor megfőtt ki lehet dobni.

887
sertésfül 50 dkg
sertéshús 80 dkg
sertésnyelv 50 dkg
sertésköröm 1.2 kg
sertésbőrke 50 dkg
fokhagyma 1 fej
vöröshagyma 4 közepes fej
bors 2 ek
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint