Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyaros túróval töltött gombafejek

Magyaros túróval töltött gombafejek
Magyaros túróval töltött gombafejek
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pottyant az égből egy kiló shiitake gomba, és gondoltam, kipróbálom vele a töltött gombafejeket. Tölteléknek először valamilyen sajtra gondoltam, aztán inkább a túró és sült szalonna jól bevált keveréke mellett döntöttem. Később bejöttek a piros-fehér-zöld színek, mert a zöldhöz találtam itthon medvehagymát. Köretnek egyértelmű volt a rizs.

hozzávalók / 4 adag

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

ajánlat

Borok:
Az étel mellé én fehér száraz bort ajánlok. A kicsit savanykás túróval szerintem nagyon jól harmonizál egy száraz bor, a vörösborok a magas tannin miatt szóba sem jöhetnek. A chardonnay biztosan jó választás, valószínűleg a hárslevelű és a juhfark is.
Néhány tipp:

  1. A gombát soha nem szabad vízben áztatni, mert ízetlen lesz. Én általában meg sem mosom, csak lepucolom késsel, a maradékot a hőkezelés úgyis elintézi.
  2. A gombák 90%-a víz, rengeteg vizet engednek, szóval felesleges plusz vizet alájuk önteni, helyette olajjal lehet megakadályozni, hogy megégjenek, vagy leragadjanak.
  3. Ha a túrót sült ételben töltelékként használjuk, akkor általában nem érdemes tejföllel keverni, mert a tejfölben sok a víz, és ezért eláztatja az ételt.
  4. A rizsnél két dolog számít nagyon. Az egyik az, hogy térfogatra fele annyi rizst használjunk, mint amennyi vizet hozzáadunk. Mosásnál is tapad valamennyi víz a szemekre, szóval ha mossuk, akkor olyan 1,8 arány a megfelelő. A másik az, hogy a rizs akkor jó, ha pici kráterek látszanak benne, amikből apró buborékok jönnek fel. Ilyenkor ha lekapcsoljuk, és hagyjuk lehűlni, akkor a hűlés alatt a maradék víz is elpárolog belőle. Egy idő után az ember már rutinból tudja, hogy mikor jó, addig érdemes átlátszó fedőt használni az ellenőrzéshez.
  5. Ha nem szeretnénk, hogy összetapadjanak a rizsszemek, akkor mindenképp meg kell pirítani őket olajon az elején. Fontos, hogy eközben átkeverjük a rizst, hogy az olaj megtapadjon a szemeken. Így minden szem kap egy vékony réteget, ami nem engedi összetapadni őket a főzés során.
  6. A rizsnek jó ízt ad, ha szárított gombával együtt főzzük, de hasonló hatást lehet elérni, ha hagymát pirítunk az olajon, mielőtt a rizst hozzáadnánk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát előkészítjük. Megmossuk, megpucoljuk a gombafejeket. (Én shiitake-vel dolgoztam, ennek a fajtának nem kell lehúzni a héját a kalapjáról.) Letörjük a tönköket. (Én késsel vágtam le őket, nehogy kiszakítsam a kalapot.)
  2. A elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben olajat melegítünk.  Közben apróra vágjuk a szalonnát és a gombák tönkjeit, majd beszórjuk őket az olajba. Sózzuk, borsozzuk. A szalonna megpirul, a gomba pedig levet enged, majd miután elpárolgott róla a víz (max 5 perc), levesszük a gázról, hagyjuk hűlni.
  3. A túrót összetörjük, majd összekeverjük a sült szalonnával és gombatönkkel.
  4. A túrót három részre osztjuk. Az elsőt az őrölt paprikával keverjük össze, ez lesz a piros. A másodikat üresen hagyjuk, ez lesz a fehér. A harmadikat az apróra vágott medvehagymával keverjük össze, ez lesz a zöld.
  5. A gombafejeket megtöltjük a három színű túróval. Egy kevés reszelt sajtot teszünk a tetejükre.
  6. Majd olajjal bekent tepsibe tesszük. (Én erre a célra egy jénai fedelét használtam.)
  7. Megsütjük őket, de a lényeg ezzel kapcsolatban, hogy ha a sajt megpirult a tetején, akkor biztosan jó.
  8. Amíg a gomba sül, kimérjük a rizst, átválogatjuk, megmossuk. (Én nem szoktam mosni, mert a forró olaj úgyis mindent kiírt rajta, de ez megint egyéni.)
  9. A rizst forró olajon kicsit megpirítjuk, közben kevergetjük, nehogy leragadjon. Ha már füstöl, vagy bebarnul, akkor biztosan nem jó. :-) (max 2 perc) Hozzáöntjük a vizet. Sózzuk.
  10. Beledobjuk a szárított gombát. (Én erre a célra 1 fej szárított shiitake-t használtam.) Lefedjük, majd alacsony lángon elfőzzük a levét. (Ez talán 15 perc lehet, sose mértem.)
  11. A rizs körülbelül együtt készül el a gombával. A tálaláshoz a rizsből kis gombócokat készítünk, melyeket zöld levéllel díszítünk. A gombát rá vagy mellé helyezzük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 891
elküldve: 2
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

inf3rno

Mióta szakács: 2011.03.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött gomba rizzsel, szalonnás-túrós töltött gombafejek

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Fri, 2012-10-26 09:57

Azt megkérdem, hogy a szalonnát mért kell olajba sütni? Van abban elég zsír, ami kiolvad belőle...

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2016-02-05 16:06

Szia! Közben leesett, hogy annak idején mire gondoltál. Én házi füstölt szalonnát használok kis mennyiségben csak a füstös íze miatt, nem a zsír miatt. Szóval nálam a szalonna nem zsírszalonnát jelent. Olajjal szoktam főzni, zsírszalonnát csak nagy ritkán bográcsozáskor használok.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2012-10-26 12:03

Kedves Sancho! Valószínűleg az lehetett az oka, hogy a gombának már kevés a szalonna által kiengedett zsír. Mondjuk ma már ugyanezt a receptet wokban csinálnám jóval magasabb hőmérsékleten mogyoró olajjal, a túró helyett meg lehet, hogy áttérnék másik alapanyagra.

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2011-05-14 03:43

Pont hasonlot fogok kesziteni szombaton vacsorara. Most fetas lesz, mar meg is vettem hozza a fetat, de ez is hamarosan sorra fog kerulni.

Jafar
Jafar Fri, 2011-05-13 20:08

Nagyon jól néz ki!!!Megpróbálom vargányából,csak kezdődjön már a gombaszezon! :D Köszi a receptet! :))))

355
gomba 8 közepes db
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
füstölt szalonna 3 dkg
tehéntúró 20 dkg
medvehagyma 2 dkg
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
gomba 8 közepes db
sajt 5 dkg
napraforgó olaj 1 teáskanál
rizs 120 g
víz 3 dl
0 ízlés szerint
gomba 2 dkg
napraforgó olaj 1 ek