Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Májas és véres hurka

Májas és véres hurka
Májas és véres hurka
30 perc / főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept nem egy háromfős család vacsija. Ez itten kérem, egy komplett disznó „feldolgozásának” végeredménye, úgyhogy pontos arányokat és súlyokat nem mindig tudok mondani, ezt a családom rutinos tagjai marékkal mérik.
Na, szóval: a dolog ott kezdődik, hogy hajnal öt körül megjelenik Gyula nagybátyám, nyakig gumicsizmában, 3-4 késsel a hóna alatt. Mire megissza a kupica házi szilvát, megérkeznek a többiek is, azaz további két rokon, a „csajokkal”, Margóval és Terikével, akik alapesetben amúgy erősen a néni megszólításra jogosultak. Ekkor jöhet még egy kör, egymás és a jövendőbeli megboldogult egészségére, majd az üveg megy be a kredencbe a nap végéig, mert munka közben nincs alkohol. Csak sör.
Mivel ez már egy összeszokott kis csapat, mindenki megy a dolgára: a fiúk megszúrják, kivéreztetik a malackát, a vért gondosan felfogják a hurkához. Apám (isten nyugosztalja) mindig ilyen tájban került elő, mert soha nem bírta elviselni a malac visítását, úgyhogy ezeken a napokon a falu legtávolabbi kocsmájában indított. Megperzselik, lekaparják, lemossák, feldarabolják (ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte…), a füleket, farkakat szétosztják a megjelent fiatalkorúak között, ide-oda terelgetik az egyre szemtelenebb macskákat és a kutyákat, közben a lányok csomagolnak, pakolnak, rendszereznek, megtisztítják a beleket, és ami a legfontosabb: főznek.
Először toroskáposztát, ez lesz az ebéd, majd a hurkák és kolbászok töltelékeit. Mire ezek elkészülnek, a fiúk is befejezik a darabolást, és kezdődhet a töltés. Ezt hurkatöltővel végezzük. Lehet kézzel is, de anyám és nagyanyám véleménye szerint „mióta úriasszonyok lettünk (tehát van töltő), nem szórakozunk ilyen őskori módszerekkel”.
A nap végére hurkák lógnak a kamrában, sonkák, oldalasok, kolbászok gyűjtik magukba az kesernyés, füstös aromát a füstölőben, a fagyasztó tele gondosan bezacskózott husikkal, csontokkal, a zsíros edények csillogó tisztára mosogatva száradnak a szekrényen, az állatok degeszre tömve pihegnek a helyükön, a pálinkásüveg kiürül, és lassan kiürül a ház is. A munka elvégeztetett, az eredménnyel mindenki elégedett, jól megérdemelt pihenés a jutalma.

hozzávalók / 12 adag

1 malacból az összes:

 • tüdő
 • máj
 • fejhús
 • a leeső színhús-nyesedék
 • némi tokaszalonna
 • vér
 • háj

Egyéb:

 • 5 kg rizs /100 kg-os disznóhoz
 • kb. 3 dkg só/kg-onként (kóstolni kell!)
 • bors
 • majoranna
 • köménymag
 • fokhagyma
 • pirospaprika

ajánlat

Házi szilvapálinka.

Szólj hozzá!

elkészítés

 1. Megfőzzük a disznó belszerveit: a fejhús, a máj, a tüdő, a leeső húsdarabok, a háj egy része, a tokaszalonna, mind megy bele az udvaron felállított kondérba. Ha minden megfőtt, kiszedjük az egészet egy teknőbe, eltávolítjuk a csontokat, és ledaráljuk.
 2. Közben puhára főzünk 5 kg rizst. (Nálunk ez a hivatalos arány egy kb. 100 kilós malachoz). A teknőben alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a húst és a rizst. Sóval, borssal (tetszés szerint majorannával, fokhagymával, pirospaprikával) fűszerezzük. Ez egy kényes kérdés, nagyon nehéz a pontos mennyiséget megmondani, itt bizony kóstolni kell. Általánosságban kilónként körülbelül 3 deka sót használunk. Ebben a fázisban nem célszerű enni-inni, maximum tiszta vizet, hogy ne befolyásolja semmi az ízérzékelésünket.
 3. Levesszük a masszából azt a mennyiséget, amiből majd a véres hurkát készítjük, a többit a megtisztított bélbe töltjük a hurkatöltővel. Hagyjuk egy kicsit lazára, mert abálás közben nőni fog.
 4. A véres hurkához  1 kg húsos masszához kb. 1 l  vért adunk. Ezt először meg is lehet főzni. Mi nem szoktuk, mert (érzékenyebbek fogják be a fülüket), mire ide jutunk, a vér már majdnem teljesen megalvad, darabossá válik. Ha nagyon száraznak találjuk, egy kis szalonnával lazíthatjuk. Összedolgozzuk a hússal, teszünk hozzá őrölt köménymagot, igény szerint még sót, ezt általában a vér megköveteli. Töltésnél vigyázzunk, ez egy kicsit hígabb, mint a májas hurka.
 5. Mikor az egészet megtöltöttük, hideg abalében feltesszük főni. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon a víz, mert kiszakadhatnak a hurkák. Nem kell neki sok idő, 15 perc alatt kész van.
 6. Kivesszük, fellógatjuk száradni, 1-2 nap múlva lehet megsütni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 89 378
elküldve: 5
receptkönyvben: 112
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

pamelie

Mióta szakács: 2010.06.04.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

disznótoros, hurka

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi Wed, 2013-12-11 11:07

A story teteszik , én a véreshurkáról kerestem receptet sajnos nem igazi ! Mi nem teszünk bele pirospaprikát , fokhagymát , hisz a szint a vér adja . De egy hasonló story-val én is hozzájárulok :Mivel elég rég nem vágtunk , egy kis emlékeztető , hogy mire kell odafigyelni !

Disznóvágás röviden, tőszavakban:

Félnégy, klozet, mosdó, páleszbazmeg, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok. Malac, ezbazmegdekurvanag...y, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, megkrétázzam hova szúrjad, eriggyélmá', mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre, megvágtálgeci. Palack, perzselő, kapa, lapát, tegyükfelarácsra, kurvanehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle, pálinkabazmeg, macskátfelrúg. Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké. Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség. Készavér, üjjetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér. Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammégbazmeg, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség. Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg. Sütödazsírt, majdén, Lajossüsse, ittafakanál, Lajoskámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, holabors, holasó,fokhagymátis,egészség. Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammé gbazmeg, kölcsönbevan, ipari, aztlátom, keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle. Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség. Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg. Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót. Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség. Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele. Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá. Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre. Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort, pálesztis. Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer, debevagyokbaszva.

tenger
tenger / tenger Fri, 2011-03-25 22:11

Nem fogok nekilátni disznót nevelni, de elmerengtem..
Nagyon jólesően.

Köszönöm. :-)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-03-25 18:51

Kedves pamelie!
Egy pillanatra elém idézted a disznóölés kellemes és kellemetlen perceit.
Mintha nálunk történt volna! Köszönet érte! Anci

pamelie
pamelie / pamelie Fri, 2011-03-25 14:30

Judit, az érdekes lett volna:)) nem, ez anyukámnál zajlott a világ végén, igazi, jó kis falusi környezetben.

Judit71
Judit71 Fri, 2011-03-25 13:43

Nagyon tetszik a story-d! Ez Budapest belvárosában zajlott?