Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem fitt szamócás pite

Majdnem fitt szamócás pite
Majdnem fitt szamócás pite
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádok pitét sütni, számomra az egyik legotthonosabb érzés a világon. De ha rágondolok arra a rengeteg vajra, aztán meg rögtön a diétámra....hát nem összeegyeztethető. Mostanság próbálok olyan recepteket kikísérletezni, amik valamennyire kevésbé kalória- (na meg zsír és cukor-)dúsak, mint az eredeti társaik, de azért nem is vesztenek annyit az élvezeti értékükből, hogy egy fűrészporos ajtókilinccsel vetekedjenek...azaz igyekszem az arany középút felé.
Ez a pite alacsony zsírtartalmú (60 %) margarinnal készült, na meg kalóriamentes édesítővel, de ezeket bátran lehet csereberélni bármi másra.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Töltelékhez

ajánlat

Magában is isteni, de a vaníliafagyi vagy a tejszínhab verhetetlen mellé.
Nekem most egy házi tejeskávé passzolt hozzá a délutáni kávészünetben.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a liszteket elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd hozzáreszeljük a citromhéjat.
  2. Ezután hozzáadjuk az erythritolt (vagy bármely szilárd édesítőt) és a vaníliás cukrot, majd a tojással együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tészta összeállításához szükség lehet 1-2 evőkanál hideg tejre is.
  3. Folpackba csomagolva a hűtőben legalább fél órát pihentetjük a kész tésztabucit.
  4. Az almákat megpucoljuk, nyolcadokba vágjuk és vékonyan felszeleteljük. A szamócát megmossuk, majd ízlés és művészi indíttatás szerint feldaraboljuk (négybe-félbe-karikázva-szeletelve). Én rusztikusan szeretem. :) Az arány változhat, de a töltelék végsúlya legyen kb. 1 kg. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, a fahéjat, vaníliaaromát és a keményítőt, majd alaposan összekeverjük, és mehet a pitébe.
  5. A pite összeállításakor a tészta 2/3 részét kinyújtjuk, majd vajazott-lisztezett piteformába tesszük, a lelógó széleket lenyisszantjuk. A tészta maradék 1/3 részét is kinyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk (ez majd a rácsozáshoz kell).
  6. A zabpehellyel megszórjuk a formában heverő tésztát (erre azért van szükség, hogy felszívja a szamóca epikus mennyiségű levét), majd a tölteléket ráhalmozzuk, és kicsit elegyengetjük.
  7. Az elkészített tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét, lekenjük tojássárgájával, és 200°C-ra elmelegített sütőbe toljuk (légkeverésen). 10 percig 200°C-on sütjük, majd a mérsékeljük a hőmérsékletet 180°C-ra, és így sütjük aranybarnára (kb. még 30 perc).
  8. Eléggé lehetetlen, de érdemes megvárni, míg kihűl a süti, akkor a sok-sok csodás szaft a keményítőtől megszilárdul, és nem folyik világgá. :) Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 248
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lesteria

Mióta szakács: 2015.05.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pite, pie, epres pite, szamócás pite, reform, diétás, fitt süti, reform süti, epres lepény, diétás süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

610
finomliszt 12.5 dkg
teljes kiőrlésű liszt 12.5 dkg
margarin 12.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
erythritol 5 dkg
tojás 1 db
tej 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
szamóca 80 dkg
alma 20 dkg
erythritol 2 ek
étkezési keményítő 2 ek
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 1 tk
vaníliaaroma 2 tk
zabpehely 2 ek
tojássárgája 1 db