Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Májjal töltött krumplifánk gombamártással

Májjal töltött krumplifánk gombamártással
Májjal töltött krumplifánk gombamártással
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Természetesen ez a recept is a Nagyi receptes könyvéből való. Bár nála az elnevezés: "elő vagy vacsorai étel Edit nénitől". Nála a töltelék velő, pörkölt, sonka, sült hús darálva. Nekem így májjal tetszik.

hozzávalók / 6 adag

Máj

Fánk

Gombamártás

Sütés, tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

Máj

  1. A májat megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzárakjuk a májat. Ízesítjük borssal, majorannával. Puhára főzzük, a végén sózzuk, és hagyjuk kihűlni.

Fánk

  1. A burgonyát megmossuk, felrakjuk főzni. Ha megfőtt, a héjától megszabadítjuk, és burgonyanyomón áttörjük.
  2. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  3. A lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgákat, a sót, a tört burgonyát egy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, és 40 percig meleg helyre tesszük keleszteni.
  4. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 2 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk a tésztát, képzeletben megfelezzük, és az alsó felébe a májból kis halmokat rakunk (az olajos szaft nélkül), majd a felső részét a tésztának ráhajtjuk, és körbenyomkodjuk a májkupacokat. Fánkszaggatóval kiszúrjuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
  5. Forró olajban kisütjük.

Gombamártás

  1. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
  2. A hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borssal, rozmaringgal, ételízesítővel ízesítjük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  3. A tejszínnel elkeverjük a lisztet, és behabarjuk vele a gombát, majd hozzáadjuk a tejfölt is.

Sütés, tálalás

  1. A kisült fánkokat tányérra rakjuk, leöntjük a gombamártással, és reszelt füstölt sajttal megszórjuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 840
elküldve: 2
receptkönyvben: 126
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

töltött sós fánk, májtöltelékes fánk, májas burgonyafánk gombamártással

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pberni
pberni Tue, 2015-01-06 18:08

Elkészítettem ma, brutál jó :) köszönöm a receptet, elmentettem :)

Eva67M
Eva67M Fri, 2014-11-07 17:12

Kedves Györgyi,
Fantasztikusra sikerült köszönöm a receptet,
Éva

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2014-10-17 18:10

Kedves Györgyi,
ez egy eszméletlenül jól hangzó ötletes recept. Feltétlenül ki fogom próbálni! Megirom majd a végeredményt:) Köszi, kellemes hétvégét! Gabi

1547
csirkemáj 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
napraforgó olaj 0.5 dl
majoranna 1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
burgonya 13 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
finomliszt 30 dkg
margarin 4 dkg
tojássárgája 3 db
1 csipet
vöröshagyma 1 közepes db
napraforgó olaj 4 ek
gomba 40 dkg
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 ek
finomliszt 1 csapott ek
főzőtejszín 2 dl
tejföl 2 dl
kókuszolaj 7 dl
füstölt sajt 10 dkg