Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majonézes tonhalsushi- és maki

Majonézes tonhalsushi- és maki
Majonézes tonhalsushi- és maki
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az az igazság, hogy én 6 évvel ezelőtt ettem utoljára sushit egy futószalagos étteremben, és valahogy nem nyerte el a tetszésemet, mondhatám úgy is, hogy undorítónak találtam a nyers halat. A párom viszont nagy rajongója neki, és ő szinte minden héten egyszer a kedvenc éttermében eszik valamelyik ügyfelével. Az évfordulónkra viccből vettem neki egy sushi-szettet, amiben a sushi otthoni elkészítéséhez alkalmas minden hozzávaló megtalálható volt. Gondoltam, majd ő megcsinálja valahogy magának. Pár hete rávett, hogy menjek el vele a már említett étterembe, és kóstoljam meg a sushit, hátha így hat év után ízlik. És láss csodát, nem haltam bele.:) Na nem azt mondom, hogy mostantól őrült nagy fan vagyok, de barátkozok a gondolattal, és úgy érzem, minél többet eszek, annál jobban ízlik. Így sejthetitek, hogy a sikeres éttermes misszió után én voltam a soros az otthoni sushi készítésben... Igazából azt sem tudtam, hogy kezdjek hozzá, és bizonyára a nagy sushi szakértők is kiszúrták a képemen, hogy ez még nálam elég gyerekcipőben jár, de ahhoz képest, hogy először csináltam nem olyan rossz. Megnéztem egy csomó "how to make" videót a youtube-on, és jó sok receptet, blogot, meg fórumot is áttanulmányoztam. Azért döntöttem végül a nyers hal helyett a majonézes tonhal mellett, mert abban a bizonyos étteremben is kínáltak pont ilyet. Úgy gondoltam, hogy ez nem olyan szokványos, és én is kis szeretném próbálni. Természetesen egy pár nyers lazacos sushi is volt, de azt direkt nem fotóztam le, mert olyan már van. Szóval nagyban ismerkedek az ázsiai konyha világával, és bevallom egyre jobban a hatása alá kerülök!

A szkeptikus, magyaros ízekhez szokott, nem kísérletező háziasszonyoknak, viszolygóknak és előre ítélkezőknek azt tudom javasolni, hogy gondoljunk bele, a magyar konyhában is van egy pár igen furcsa és más nemzetek szemében undorító étel (pl. pacal, köröm, véres hurka, vér, kocsonya és még sorolhatnám), de persze nekünk ez a természetes. Szóval azt tudom ajánlani, hogy próbáljuk ki az új, érdekes, meghökkentő ízeket, ne egyszer, ne kétszer, inkább háromszor, és hirtelen azt vesszük észre, hogy megszerettük őket.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miután sok receptet és rengeteg blogot átnéztem, úgy döntöttem, hogy a sushi rizs elkészítését Sushi kezdőknek recept instrukciói szerint készítem, így mindent az ő leírása szerint csináltam. Szerintem nagyon profi! A rizs valóban olyan formálható állagú lesz, amilyennek lennie kell.
  2. A konzerves tonhalból csavarjuk ki a felesleges olajat, és tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a majonézt és egy kevés szójaszószt. Jól keverjük össze, és tegyük félre egy fél órára állni.
  3. Addig a répát és az uborkát hámozzuk meg, és gyufaszál vastagságúra vágjuk őket.
  4. A norilapot tegyük sushitekerő gyékénytekercsre a fényesebbik oldalával lefelé fordítva, és vizes kézzel vékony rétegben befedjük rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük.
  5. A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Erre a csíkra helyezzük a majonézes tonhalat, a répát és az uborkát. (Ne túl sokat, mert túl duci lesz a makink, és nem bírjuk feltekerni rendesen, így kifolyhat a cucc vagy elszakadhat a norink!)
  6. Fogjuk össze a gyékénytekercset, majd tekerjük fel óvatosan. Ezt ismételjük meg párszor, amíg a norilap jól össze nem tapad.
  7. Éles vizes késsel vágjuk el az elkészült tekercseket kb. hüvelykujjnyi vastag darabokra. Elkészült a makink.
  8. A majonézes tonhalshusihoz a megmaradt rizsből kis hengereket formálunk, és erre simítjuk rá viszonylag vastagon a tonhalat.
  9. Szójaszósszal és wasabival tálaljuk a sushit és a makit. 
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 10 533
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tonhalas sushi, tonhalmaki, sushi majonézes tonhallal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

831
tonhalkonzerv 160 g
sushi rizs 200 g
mirin 20 ml
majonéz 100 g
nori lap 2 db
sárgarépa 1 db
kígyóuborka 0.25 db
szójaszósz 1 ek
wasabi konzerv 1 ek