Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majorannás-tejfölös csirkemell

Majorannás-tejfölös csirkemell
Majorannás-tejfölös csirkemell
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismerősek a "Mit főzzek ma?" és a "Te mit főzöl ma?" kérdések? Ez az az  étel, amikor nem tudok mit kitalálni. Kis ablakpárkányos "fűszerkertemben" mindig van majoranna, tejföl általában és csirkemell is mindig a hűtőben. Biztos vagyok benne, hogy akinek nincs friss fűszerültetvénye, annak is van szárított majorannája. Szóval ez egy nagyon egyszerű étel, hamar megvan, és a hozzávalókért sem kell "hiperszuperjajjdekülönlegesdelikátesz" boltba menni. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Én illatos fehérborral szeretem, például: Irsai Olivérrel, de Chardonnay is illik hozzá.

Mátrai Irsai Olivér  2013 Szőke Mátyás Pincészetéből

Budai Chardonnay  2013 Nyakas Pincészet

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemell filéből vékony kis szeleteket vágunk (nem muszáj klopfolni, ne legyen túl vékony, de vastag sem, kb. 5-7 mm), sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk.
  2. A fokhagyma gerezdeket finomra vágjuk, vagy préseljük az erre alkalmas eszközzel.
  3. 2 ek olajat serpenyőben felforrósítunk (hagyjuk magasan a hőfokot), ebben hirtelen megsütjük a húsok mindkét oldalát. Legyenek szép pirosak. A hússzeleteket félretesszük, mérsékeljük a hőmérsékletet, beledobunk 2 gerezdnyi fokhagymát, 1 gerezdnyit tegyünk félre. Vigyázzunk, gyorsan pirulnak, nem szabad, hogy barnák legyenek, mert akkor keserű lesz az ételünk.
  4. Ezután felengedjük 2 dl vízzel, és visszarakjuk az edénybe a husikat, annyi víz legyen rajta, hogy kissé ellepje azokat. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele egy húsleves kockát vagy ételízesítőt. (Én a saját készítésű házi vegetámat használom, ami „”kemikália” mentes.) Vegyes borsot használok, frissen őrölve (zöldbors, rózsabors, fehérbors, feketebors), de egyszerűen őrölt feketebors is használható.
  5. Ellenőrizzük a hús puhaságát, amikor úgy gondoljuk, hogy még kell egy kicsit főniük, akkor egy evőkanál lisztet kevéske hideg vízzel simára keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is simára keverjük, beletesszük a maradék fokhagymát, és lehetőség szerint friss, finomra vágott majorannát. Ha nincs éppen friss, akkor megfelel a szárított is. Ehhez a tejfölös-lisztes keverékhez a hús szaftjából kanalanként adagolunk annyit, hogy felmelegedjen, közben folyamatosan kevergetjük (ha nem melegszik fel, akkor csomós lesz az ételünk). Tehát habarást készítünk. (Azért írtam ilyen részletesen, mert találkoztam már olyan kérdéssel, hogy: „Mi az a habarás?”) Amikor a habarásunk már kellően meleg és folyékony, akkor ráöntjük a húsra. Újraforrástól számítva még 3-4 percig forraljuk, ez elég ahhoz, hogy a liszt besűrítse, viszont 5 perc forralás után elveszítjük a majoranna és a fokhagyma aromáját.
  6. Farfalle vagy tagliatelle tésztával körítjük (a gyerekek krokettel szeretik).
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 14 108
elküldve: 5
receptkönyvben: 135
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

majorannás tejfölös csirke, csirkemellfilé tejfölös szószban, tejfölös csirkemell

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

339
csirkemell filé 60 dkg
napraforgó olaj 2 ek
tejföl 250 g
fokhagyma 3 gerezd
majoranna 3 teáskanál
finomliszt 1 csapott ek
víz 2 dl