Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Majorsághús" szilvával

"Majorsághús" szilvával
"Majorsághús" szilvával
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hatalmas keresés folyt a karácsonyi vacsora menüjét illetően. Szenteste kéksajtos halat ettünk, de 25-én már igazi hús dukált. Tavaly kacsa confit volt, tavalyelőtt gesztenyés pulyka, idén csirkére vágytunk. A szebbnél szebb szakácskönyvek és menőbbnél menőbb gasztroblogok helyett a Kövi Pál-féle szakadozott, Erdélyi lakoma című könyvecskében találtam meg az idei igazit. A majorsághús ("csirke, tyúk, ruca") szilvával ("aszalt-füstölt szilva") eredeti leírása szerint a megfonnyasztott hagymát szitán kell áttörni, a végén pedig "megpergelt cukorral" kell édesíteni a fogást, én ezt elhagytam. A tejszín meg saját fejlesztés...
Ha nem is jelentett annyira újfajta élményt, mint az előző esti hal, méltó volt a karácsonyi ünnepléshez a majorság is!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nálunk krumplipüré és fűszeres borban párolt körte.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk (az eredeti recept 1 egész szárnyast ír, de ízlés szerint lehet variálni, mi a combot szeretjük, így csak az került bele, értelemszerűen a combokat már nem daraboltuk tovább), besózzuk, majd megpirítjuk 5 dkg vajban (míg szép piros lesz).
  2. Kiszedjük a húst a serpenyőből, a megmaradt vajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Amikor megpuhult, a szafttal együtt összeturmixoljuk.
  3. Az aszalt szilvát átforgatjuk még egy kevés bajban, mellétesszük a húsdarabokat. Megszórjuk őket még sóval, kakukkfűvel, majd felöntjük a hagymás szafttal és az alaplével.
  4. A serpenyőt lefedve, közepes lángon addig pároljuk a húst, míg megpuhul. A maradék alaplevet keményítővel sűrítjük, s a tejszínnel dúsítjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 662
elküldve: 9
receptkönyvben: 230
elkészítve: 18/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

aszalt szilvás csirke, csirkecomb aszalt szilvával, aszalt szilvás-tejszínes csirke

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ágiboszi34
ágiboszi34 Thu, 2016-02-11 19:38

köszönöm...isteni lettt...felkerűl a sürün fözött hamik közé :-)

viktoska
viktoska Wed, 2016-01-27 15:33

Nagyon szeretem ezt a receptet. Már évek óta készítem ezt az ételt Karácsonykor (is). Köszönöm a receptet!

Erdődy Zoltánné Mária
Erdődy Zoltánné Mária Tue, 2012-08-14 17:34

Szia Durcsó! Jól hangzik a recepted, kedvencem a Kövi Pál szakácskönyve, ami a legkiválóbb erdélyi ízekkel teljes!
Üdv: Marika

ellandi
ellandi Thu, 2011-02-24 14:38

köszi a gyors választ :) 7végén megcsinálom, majd megírom a tapasztalatokat!

üdv

ellandi

ellandi
ellandi Thu, 2011-02-24 13:32

Szia,

először is köszi a receptet, nagyon ínycsiklandóan néz ki!

Van pár kérdésem az elkészítésével kapcsolatban:

1: a combokat lebőrözitek a sütés előtt?

2: 2felé kell osztani az alaplevet, arányok nem derülnek ki a leírásból, te hogy oldottad meg?

3: azt írod főzés 60 perc, sütés 10 perc, ez pontosan mit jelent ennél a receptnél, melyik résznél veszed sütésnek és melyik résznél főzésnek a dolgot?

köszi

ellandi

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2011-02-24 13:47

Kedves Andi! Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed a recept :) A válaszok:
1) Én nem bőröztem le, abban van a finom íze, jól belefőtt, miközben puhult a hús.
2) Nem kell kétfelé osztani. A "maradék" csak arra utal, hogy ugye felöntötted a húst az egész alaplével, és addig főzögetted, amíg meg nem puhult. Ezalatt nem fő el az összes alaplé, valamennyi marad a húson. Ezt a "maradékot" sűrítettem be utána.
3) A 10 perc sütés az elején lévő pirításra vonatkozik: hús, hagyma, szilva. Ez telik összesen 10 percbe, aztán az alaplében főzés cirka 1 órába.
Remélem, ez segít! Sok sikert, remélem, ízleni fog! Üdv,
Durcsó

763
csirke 1 kg
vaj 10 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
aszalt szilva 20 dkg
alaplé 2.5 dl
kakukkfű 1 tk
0 ízlés szerint
főzőtejszín 2 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál