Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mák charlotte Vicikó konyhájából

Mák charlotte Vicikó konyhájából
Mák charlotte Vicikó konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb recept Hradszky Judit cukrászmesternőtől. Ő a Duna Inter-Continental mestercukrásza volt, akinek -többekkel együtt- csodálatos receptjei jelentek meg egy, a 90-es évek elején kiadott  "a' la carte Budapest" című könyvben. Ebben a könyvben az abban az időben meglévő nyolc legnagyobb 5*-os budapesti hotelek és éttermek étlapjain szereplő, csodálatos ételek receptjei vannak. Az Eszterházy torta receptem is innen való. A könyv nagyon szép kiállítású, kemény kötésű, vastag lapokon, gyönyörű fotókkal. Igaz akkor az volt a menő, hogy mindent zselatinnal leöntöttek, hogy szép fényes legyen. A hátsó borító oldalon ez áll: Viszontlátásra! Kedves, nem? :-)) És a schluss-poén: hogy a Fővárosi Gázművek adta ki!!! És kaptuk ingyen és bérmentve, mint fogyasztó!!! Milyen jó ötlet volt akkoriban, azt hiszem ilyen gázárak mellett ideje lenne megismételniük, nem? Ingyen és bérmentve! :-) Ja, úgy mellesleg nagyon finom, habkönnyű a süti! :-))) Férjecském meg csak omega szeletnek nevezte.:-)

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A töltelékhez

Az öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótalapot a leírás szerint elkészítjük, megsütjük, és kihűtjük.
  2. 1 db 11 cm széles teljes hosszúságú lapot, és min. 15 db 1 cm-es, szintén teljes hosszúságú csíkra felvágjuk.
  3. A csíkokat rétegesen barackízzel megkenjük, összetöltjük, majd egy formát kibélelünk vele (32 cm hosszú, 11 cm széles, 5,5 cm magas őzgerinc forma.) Szebb, ha a tészta sütőpapíros oldala kerül majd kívülre. 
  4. Krémet készítünk. Egy tűzálló edénybe tesszük a tojások sárgáját, a pudingport, cukrot, vaníliás cukrot, a darált mákot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat.
  5. A felforralt, lehűtött tejjel simára keverjük, majd vízgőzön vagy lassú tűzön (én így csináltam) állandó kevergetés mellett besűrítjük. A krémet többszöri keverés mellett kihűtjük.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük. 
  7. A zselatint ezalatt hideg vízbe áztatjuk, hogy az bőven ellepje. Majd ha megpuhult (kb 3 perc), kinyomkodjuk, és egy kisebb edénybe tesszük 8 ek vízzel. Tűzhelyre tesszük, és kevergetve felolvasztjuk 1 perc alatt. Nem szabad forrnia! Levesszük, és kézmelegre kihűtjük.
  8. A tejszínhabból először egy-két kanállal teszünk a mákkrémbe, azzal jól fellazítjuk, majd újból 1-2 kanálnyit, tovább lazítva, majd egyszerre az egészet, de azt már óvatosan forgatjuk bele.
  9. A kissé meghűlt, olvasztott zselatint belecsorgatjuk a mákkrémbe, amit folyamatosan, de lazán keverünk.
  10. A krémet azonnal beletöltjük a tésztával bélelt formába, elsimítjuk, és ráhelyezzük a hosszú tésztalapot, óvatosan kissé rá is nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük.
  11. A 1/2 cs pudingporból és 500 ml tejből vaníliás öntetet készítünk.
  12. Tálaláskor hosszú tányérra borítjuk a süteményt, tejszín rózsákkal díszítjük, és ízlés szerint a kihűlt vaníliaszósszal tálaljuk.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 631
elküldve: 30
receptkönyvben: 634
elkészítve: 25/41
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

charlotte mákkrémmel töltve, mákkrémes charlotte, mákhabos charlotte

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sun, 2014-08-10 11:27

Elkészítettem diós változatban....Nagyon finom lett...Köszönöm e csodás receptet.
Üdv:-) Katica

szabone farago agnes
szabone farago agnes Sun, 2014-06-08 19:00

Nagyon tetszik ez a megoldású charlotte tortára emlékeztető ügy, és a mákkrémet imádom. Ki fogom próbálni, köszönöm.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Fri, 2013-10-11 19:55

Kedves vicikó!
Megsütöttem én is a carlotte őzgerincedet, az unokám szüli napjára. Nagyon jól sikerült, csak vaníliás krémmel készítettem, mert azt szereti az unokám. A tetejét tejszínhabbal díszítettem és az oldalát is csíkkal. Jól nézett ki és finom is lett. Az egészben az is nagyszerű, hogy lehet a tölteléket variálni. Köszi az ötletet.
Üdv.: Marika nagyi

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-10-11 20:14

Kedves Marika nagyi!

Örülök, hogy elkészítetted, annak pedig még jobban, hogy nagyon jól sikerült!
Köszönöm a visszajelzésedet!

Üdv:-) Vici

aginka
aginka Wed, 2013-10-09 23:10

Kedves Viciko

én csak most ismertem meg ezt szép es jó oldaladod./bocsanatot kérek a hibás kifejezésekért,de én slovákiai látogatód vagyok,ezért a hejesirási hibák/ Nagyon orulok a legkozelebbi receptedre a
Hradeszky J.szakács konyvébol.Szép kivitelú ujdonšágok az én konyhámban igazán az elso hejen lesznek.Szeretem a finom de szép kiviteletu ételeket.Ezért volt bátorságom bekapcsolódni és megkoszonni a recepteidér.
Elinor

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-10-11 20:22

Kedves Elinor!

Igazán örülök, hogy tetszenek a receptjeim, és hogy írtál Szlovákiából!
Nyugodtan írj máskor is ha kérdésed van, ha tudok, segítek!

Szép hétvégét!
Üdv:-) Vici

Hasibecker
Hasibecker Sat, 2013-10-05 18:52

Kedves Vicikó!
Imádom a sütikéidet, ez a Mák charlotte-ot ma délután meg is csináltam. Azt hittem bonyolult az elkészítése, de olyan hamar kész lett, hogy meg is lepődtem. Nagyon guszta, remélem finom is lesz, most hűsöl a hűtőben. A vasárnapi ebéd fénypontja lesz.
Köszönöm, hogy megosztottad Velünk!
Marika.

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-10-11 20:11

Kedves Marika!
Köszi a dicséretet,nagyon kedves vagy!

Nagyon szívesen tettem közzé, és remélem ízlett is a fénypont!? :-)

Üdv:-) Vici

fonicia
fonicia Fri, 2013-03-29 20:02

ÚÚÚÚ de guszta! Elmentettem és hamarosan elkészítem. Köszi a receptet.Üdv:Fonicia

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-03-21 21:01

Kedves Vici!
Nagyon gyönyörű!!! És tényleg olyan, mint egy omega. Irtóra tetszik. :) Jó lehet az a szakácskönyv. Sokszor meglepő, hogy kik adnak ki hasonlókat, nekem is van pár. Szóval hajrá, gázművek, jöhet a következő! :)))
Köszönjük a receptet! Kipróbálásra mentve!
Üdv: Fahéj

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-03-23 01:23

Szia, kedves Fahéj!

Köszi, és természetesen nagyon szívesen! :-)
Nem is hiszed, milyen régen szemezgetek ezzel a recepttel. Ideje volt már, hogy elkészítsem.
Van már újabb kiszemelt finomság a könyvből ;-)

Már egyébként átkeresztelném omegára, de sajnos ilyenkor már nem lehet. :-))))

Szép hétvégét Neked!

Üdv:-) Vici

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-03-23 13:14

Semmi gond, a köztudatba úgyis Omega néven kerül, én is így fogom szólítani. :))

Morgan
Margó / Morgan Thu, 2013-03-21 19:15

Ez vitathatatlanul egy "omega" szelet!!! :)))
Nagyon, nagyon szép....... mindenképpen el fogom készíteni, köszi a feltöltést!
Margó

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-03-23 01:26

Köszi, kedves Margó!

Nagyon szívesen. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik ez az " omega " szelet, ha majd elkészíted?

Üdv:-) Vici

507
tojás 6 db
porcukor 120 g
finomliszt 120 g
sárgabaracklekvár 10 ek
tej 150 ml
tojássárgája 2 db
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
cukor 100 g
mák 100 g
kandírozott narancshéj 100 g
vaníliás cukor 10 g
habtejszín 400 g
zselatin 20 g
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
tej 500 ml