Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Makaróni torta paradicsomszósszal

Makaróni torta paradicsomszósszal
Makaróni torta paradicsomszósszal
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már túl sok volt az év végi finomságokból, üdítően hat egy könnyű, gyorsan elkészíthető tésztaétel, amelynek külső ropogós sajt és zsemlemorzsa kabátkája alatt, belül varázslatos olasz ízorgia bújik meg.
Tapasztalatból tudom, hogy a gyermekek is szeretik a cselesen kombinált ételeket, mint például a makaróni torta és versengenek a ropogós sajttért. Így még a karácsonyfa alól is esélyes kicsalogatni Őket :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Görög fűszerrel is finom a mártás és a megadott főszerek aránya is ízlés szerint változtatható.
Tálaláskor adható mellé további reszelt sajt, feta, parmezán, de akár tejföl is.
Ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne szeljük, hanem reszeljük a szószba a fokhagymát - friss paradicsomból is készíthető a mártás.
A képen látható torta durum tésztából és házi paradicsompüréből készült 18-as tortaformában, de a 22-es formára is elég a mennyiség.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olívaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre).
  2. Tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le.
  3. Olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát.
  4. Öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregánó, bazsalikom, cukor) és főzzük össze.
  5. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat).
  6. Ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába.
  7. Terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részét a torta tetején, és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb).
  8. Az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle.
  9. Amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük, és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 483
elküldve: 2
receptkönyvben: 712
elkészítve: 21/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos makarónitorta, olasz makarónitorta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vezendiné júlia
vezendiné júlia Thu, 2016-09-08 19:23

A leírásban a 2. pontban az szerepel hogy tisztítsuk meg a zöldséget. Milyen zöldséget? Nem találok a hozzávalókban zöldséget.

rózsa1950
rózsa / rózsa1950 Wed, 2016-06-08 15:13

Mindenki arról ír, hogy be jól néz ki. Azt viszont senki nem említi, hogy az utólagos 10 dl= 1 liter folyadéktól nem ázik el túlságosan a tészta? Nem inkább 1 deciliterről lenne szó?

fejes jánosné
fejes jánosné Mon, 2017-07-10 17:04

Nagyon szépen néz ki valóban, de az arányok nem stimmelnek. 25 dkg makarónihoz 1l sűrített paradicsom nagyon sok, még akkor is ha csak 7.5 dl.-t töltünk rá.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2016-06-08 15:30

Kedves Rózsa, nem ázik el, hiszen passzírozott paradicsomot adunk hozzá, nem klasszikus "folyadékot"! Éppen így nem lesz száraz, fojtós az étel. Üdvözlettel, Memi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2011-01-08 12:23

Köszi, nagyon fincsi és pikk-pakk összedobod. Amíg megfő a tészta, addig kész a mártás, utána 10 perc ropogósra sütés és hami...
Memi

Do-Di
Do-Di Fri, 2011-01-07 23:02

Júúúúúúúúj, de jól néz ki !!!! Gratulálok! Ezt el kell készíteni!! Most nyelek jó nagyokat.....

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-01-07 15:26

Köszi, mindenképp próbáljátok ki úgy, hogy egy kis szószt a tálaláshoz eltesztek, nekem most először jutott eszembe és nagyon bevált :-)

Samy
Samy / Samy Fri, 2011-01-07 13:41

Húú, ez nagyon jól néz ki, már én is terveztem egy ilyet, imádom a csőben sült tésztakajákat ;) Nagyon guszta! Üdv, Samy

612
passzírozott paradicsom 10 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
bacon 15 dkg
sajt 10 dkg
makaróni 25 dkg
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0.5 tk
bazsalikom 1 tk
oregánó 1 tk
cukor 1 csipet
zsemlemorzsa 1 teáskanál
vaj 1 ek