Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Maki ahogy Zoly készíti

Maki ahogy Zoly készíti
Maki ahogy Zoly készíti
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a makikat. Nekem mindegy, hogy nyers halas vagy zöldséges. Mivel ma már nálunk is mindent meg lehet kapni hozzá, gondoltam, elkészítem. Sok videót  és leírást néztem át, hogy megtaláljam a magam elkészítési módját. Tehát ez nem a saját receptem, hanem több séf és magánszemély által elmondott leírt recept keveréke.

Remélem, nektek is ízleni fog, ha egyszer elkészítitek. 

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy bögrébe kimértjük a 25 dkg sushi rizst. Egyszer leöblítjük, majd berakjuk egy közepes méretű edénybe, és ugyanazzal a bögrével kimérünk másfél bögre vizet. Fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Majd ezután 15-20 percig lefedve pihentetjük.
  2. Amíg a rizs elkészül, elkészítjük az alaplevet, mely a rizs ízét adja. 1 evőkanál só 2 evőkanál cukor és 3 evőkanál 10%-os ecet, ezt felmelegítjük, hogy elolvadjanak az összetevők. Az igazság az, hogy rizsecet lenne a legjobb, esetleg almaecettel lehet helyettesíteni, de ha egyik sincs, marad a 10%-os ecet. Közben a garnélát olajon vajon fedő alatt megpároljuk. A két tojásból, egybefüggő rántottát sütünk, és felszeleteljük. Az uborkát csíkokra szeljük, a magja nélkül.
  3. A kihűlt rizst összekeverjük az ecetes lével. Ízlésünknek megfelelően adagoljuk az ecetes levet, a lényeg, hogy egyik összetevő se domináljon túlságosan. Pici vízzel lehet finomítani. A rizsnek nem szabad pergősnek lenni, az a jó, ha ragad.
  4. Fogjunk egy nori lapot, és fektessük a fényes felével lefelé egy közönséges zsírpapírra. Elvileg bambusz gyékényre kellene tenni, de én nem tudtam vele dolgozni, formátlan lett az eredmény. A rizst rátesszük a nori lapra, vigyázzunk mert könnyen törik és elcsúszik. Vékonyan bekenjük a rizzsel a lapot úgy, hogy a végén 2-3 cm üresen maradjon, mert megvizezve azzal fogjuk egybe a tekercseket. A rizs közepébe a nori lap teljes szélességében rakjuk a tojást, uborkát, garnélát, aki ahogy szereti. Persze lehet bele halat, májat vagy bármit rakni. Óvatosan szorosan feltekerjük úgy, hogy a kihagyott résznél megállunk, és megvizezzük a kimaradt norit, és tovább tekerjük. Óvatosan megnyomkodjuk, hogy összetapadjon.
  5. Vizes éles késsel félbevágjuk, majd mind kettőt megint félbe, addig amíg 8 db makink nem lesz. Tányéron tálaljuk. Adunk hozzá szójaszószt, wasabit, aki akar pácolt gyömbért és pácolt lazacot is ad hozzá. A wasabit és a szójaszószt ízlés szerint rakhatunk a makira.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 630
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoly

Mióta szakács: 2012.10.01.
16 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rákos sushi, sushi uborkával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zoly2
Zoly / zoly2 Thu, 2017-03-02 09:01

Kedves hozzászoló.

Sajaos a nori lap nélkül ezt a fogàst nem lehet elkészíteni. Ez az alapja az ételnek nem tudok róla hogy lehetne helyettesíteni más alapanyaggal. Bp.en is csak keves helyen talaltam rá, esetleg érdemes webáruházban körül nézni ahol kiszálítják vidékre is. A probléma inkább ott lesz hogy abszállítási költség annyi lesz mint maga az alga lap. Sok sikert kívánok az elkészítéséhez ha mégis sikerül beszerezni az alapanyagokat. Érdemes elkészíteni mert sokkal olcsobb mint az éttermi változat és csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek.

420
nori lap 5 db
sushi rizs 25 dkg
víz 3.75 dl
garnéla 10 dkg
tojás 2 db
uborka 20 dkg
ecet 3 ek
1 ek
cukor 2 ek