Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos álom citromkupolában

Mákos álom citromkupolában
Mákos álom citromkupolában
100 perc / előkészület: 90 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves barátom vendégvárásra készültem. Imádja a mákot, és szerettem volna valami új desszertet készíteni neki. Láttam már hasonló típusú sütiket, és nagyon megtetszett a különlegessége. Egy kicsit utánanéztem, és kis ötletelgetés, gondolkodás után megszületett a Mákos álom, citromkupolában! Nagyon sikert aratott! 

hozzávalók / 8 adag

mákos financier lap

mákkrém

meggyzselé

citromburkolat

Szólj hozzá!

elkészítés

mákos financier lap készítése

  1. 7 dkg vajat 2 ek. mézzel összeolvasztunk, és kissé pirítjuk, hogy szép világosbarna legyen, de ne égjen meg! Langyosra hűtjük.
  2. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban: 3,5 dkg darált mandula, csipet só, 3,5 dkg liszt, 1,5 dkg szemes mák, 5 dkg porcukor, 1/2 vanília magja.
  3. A 2 db tojás fehérjéből lágy habot verünk, majd beleforgatjuk a száraz anyagokat.
  4. Végül belekeverjük a mézes masszát is. Hűtőbe tesszük 1/2 órára.
  5. Papírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába vagy egy 20x24 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Ha karikában sül, kicsit több idő kell neki! Ha tepsiben sütjük, 8-10 bomba alapja fog kijönni belőle. Attól függ, mekkora formánk van. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk ki a korongokat.

mákkrém készítése

  1. Kevés tejjel kikeverjük a pudingport.
  2. A többi tejet felforraljuk a sóval, hozzáadjuk a mákot, és 2-3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pudingot, és (pillanatok alatt) sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük!
  4. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, citromot, vaníliát.
  5. Végül a mákos masszával jól összedolgozzuk (én a mákos részt először külön kikeverem, hogy lazuljon).

meggyzselé készítése

  1. A meggylekvárhoz adunk 1,5 dl vizet, és ebben átmelegítjük. Ha darabos, szűrjük át. Hígabb állagú kell legyen.
  2. 1 dkg zselatint feloldunk benne, és forrásig melegítjük.
  3. Egy kis méretű tálcát kibélelünk folpackkal (akkorát, hogy kb. fél cm vékony legyen benne a meggy, ha beleöntjük). Beleöntjük a zselét. A tetejére is simítunk folpackot. Így dermesztjük. Majd a tésztakorongoknál 1/2 cm-rel kisebb korongokat szaggatunk belőle.

citromburkolat készítése

  1. Gőz fölött 10 dkg cukrot 5 dkg vajjal olvasztunk 2 db citrom reszelt héja + egynek a levével.
  2. Az egész tojásokat és + 1 egynek a sárgáját kikeverjük, majd apránként a citromos masszához adjuk. Óvatosan, nehogy kicsapódjon. Én inkább leveszem a tűzről, és úgy keverem hozzá. Gőz fölött főzzük tovább 8-10 percig.
  3. Ha elég sűrű és selymes, levehetjük. Egy lábasba teszünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a krémet, és belekeverünk 1 dkg zselatint. Összemelegítjük, és mehet a sütikre! Ezt már csak akkor kezdjük csinálni, ha a bomba készen áll.

összeállítás

  1. A 6 mélyedéses, félgömb alakú (szilikon)formát vékonyan kiolajozzuk. A krémmel nyomózsákból félig töltjük a mélyedéseket, belehelyezünk 1-1 meggykorongot, rá annyi krémet, hogy majdnem szintbe legyen. Végül a mákos tésztalapot. Kicsit lenyomkodjuk a tésztát, így kinyomjuk az felesleges levegőt vagy krémet.
  2. Így tegyük a fagyasztóba 2-3 órára. Utána szépen kifordítjuk őket egy rácsra, és a még langyos citromglazúrral gyorsan körbecsurgatjuk őket. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar köt a zselatin. Ha már húz, tegyük vissza kicsit melegíteni, és úgy folyassuk a bombákra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 439
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsux

Mióta szakács: 2018.03.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromos süti, mákos süti

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsux64
Marcsux / Marcsux64 Fri, 2018-03-23 18:57

Kedves JUDITH59!
Tegnap valamikor 14 óra körül töltöttem fel a receptet! Tisztában voltam vele, hogy az utolsó pillanatban nem sok esély van a közönségdíjat megnyerni! Nem is nyertem meg! Az, hogy a zsűri miként döntött, szerintem semmi köze ahhoz, hogy mikor lett feltöltve a recept! ( Van még egy pár oldal, ahova elég sok receptem fel van töltve! ) További kellemes sütögetést!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Fri, 2018-03-23 18:48

"Nem lóg ki nagyon a lóláb"!
A szakács 22-én regisztrált, 22-én töltötte fel (szinte az utolsó percben éjfél előtt, mert minden 0 szavazatú receptre szavaztam, s minden versenyeztetett receptet elmentettem a receptkönyvembe - 3 kivételével -, s úgy 22 óra körül járt az idő 22-én, de akkor ez még nem volt ott), s 23-án nyer vele!
Az a jó, hogy minden "tisztán" zajlik itt, a versenyek mit sem változtak a régiekhez képest, sajnos!!!

604
vaj 7 dkg
méz 2 ek
mandula 3.5 dkg
finomliszt 3.5 dkg
mák 1.5 dkg
porcukor 5 dkg
1 csipet
vanília 1 db
tojásfehérje 2 db
tej 3 dl
mák 10 dkg
fahéj 1 csipet
1 csipet
vaníliás pudingpor 1 tasak
vaj 15 dkg
porcukor 5 dkg
méz 2 ek
citromlé 1 ek
meggylekvár 4 ek
víz 1.5 dl
zselatin 1 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
cukor 10 dkg
vaj 5 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
víz 1 dl
zselatin 1 dkg