Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos bejgli Candide konyhájából

Mákos bejgli Candide konyhájából
Mákos bejgli Candide konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bejgli, mióta az eszemet tudom, a legrettegettebb sütemény, legalábbis ami az elkészítését illeti. Idén úgy döntöttem, hogy megcsinálom ezt a speciális receptet, amit a nagymamám fejlesztett tökéletesre. 

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

Diósan is isteni. (A recept ugyanaz, csak nem mák, hanem dió. Ha diósat is meg mákosat is szeretnénk, akkor a fent leírt mennyiséget megfelezzük. Tehát 25 dkg cukor, 2,5 dl víz, 50 dkg mák/dió.)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a zsírral és 8 dkg cukorral.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, 1 db tojással és késhegynyi sóval. Az egészet jól összegyúrjuk, majd hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
  3. Pihentetés után hat egyenlő részre osztjuk, és cipóba gyúrjuk.
  4. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
  5. A tölteléket a tészta szélééig kenjük, majd a kinyújtott és megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen felhajtjuk.
  6. Hosszanti oldalán a tésztát felcsavarjuk. Megkenjük tojással a tetejét, majd fél óráig meleg helyre tesszük. Ismét megkenjük tojással, és hideg helyre tesszük addig, míg a tetején a tojás megrepedezik.
  7. Közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük.

Töltelék

  1. A mákot (ha nincs ledarálva) ledaráljuk.
  2. A cukrot felfőzzük a vízzel, majd leforrázzuk a mákot, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, és a rumot.
  3. Ezután hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 295
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Candide

Mióta szakács: 2015.05.07.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: kelt tészta
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos bejgli, ünnepi mákos sütemény, kelt bejgli mákos töltelékkel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2373
finomliszt 1 kg
margarin 20 dkg
cukor 9 dkg
sertészsír 15 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 1 dkg
1 késhegynyi
tojás 2 db
mák 1 kg
cukor 50 dkg
víz 5 dl
fahéj 1 késhegynyi
rum 1 teáskanál