Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos bejglicsiga

Mákos bejglicsiga
Mákos bejglicsiga
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közeledik a karácsony, éppen a bejgli hozzávalókat keresgéltem a Tesco katalógusában, amikor megláttam az akciós karácsonyi muffin-formákat, és azt gondoltam, miért is ne?

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Máktöltelék

ajánlat

Csiga helyett természetesen lehet hagyományos bejgli formájúnak is megsütni, az arányok így is tökéletesek lesznek! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Kimérjük és előkészítjük az összes hozzávalót, lehetőleg jól befűtött konyhában.
  2. A langyos tejbe belekeverünk a kimért porcukorból egy teáskanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzákeverünk a kimért lisztből 4 csapott evőkanálnyit. Jól elkeverjük, és a melegedő sütő közelében, letakarva fél óra alatt felfuttatjuk.
  3. A lisztet összekeverjük a cukorral, a csomag vaníliás cukorral, egy csipet sóval, belemorzsoljuk a puha vajat, beleütjük a két tojást, és a felfuttatott élesztővel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva kb 3/4 órát kelesztjük a meleg konyhában.

Máktöltelék

  1. Amíg kel a tészta, elkészítjük a máktölteléket. Az összes hozzávalót a két tojással együtt egy tálba rakjuk, összekeverjük, és forró tejjel leforrázzuk. Ha túl hígnak találnánk, egy kevés zsemlemorzsával javíthatunk az állagán.
  2. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, három részre osztjuk A részeket egyenként kinyújtjuk vékonyra, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Éles késsel kb 2 centi vastag karikákat vágunk belőle, majd azokat egy papír muffin formába rakjuk. A formákat tepsikre rakosgatjuk sorban, lehet kicsit szorosabban is, hogy ne terüljenek el nagyon a csigák, és még kb 20-30 percig pihentetjük.
  3. A csigákat sütés előtt megkenjük két felvert tojással (a fehérjék is benne vannak, így nem lesz annyira barnás színű a csiga teteje, ha megsül), és 170-180 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. (Én addig sütöm, amíg szép színe nem lesz.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 540
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pinkapanka

Mióta szakács: 2014.07.24.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos-fahéjas csiga, mákos bejglis csiga, mákos csiga narancshéjjal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

616
finomliszt 750 g
porcukor 105 g
vaníliás cukor 1 csomag
élesztő 60 g
tej 2 dl
tojás 3 db
vaj 105 g
mák 300 g
porcukor 160 g
virágméz 160 g
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 1 késhegynyi
narancshéj 1 narancsból nyert
citromlé 1 teáskanál
tej 4.5 dl
tojás 2 db