Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos buci

Mákos buci
Mákos buci
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alapreceptet Limaránál találtam. Imádom, hogy sodrófa és nyújtódeszka használata nélkül ilyen zseniális péksütik kerülnek az asztalra.

 

hozzávalók / 9 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat összevegyítjük egy nagy tálban. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, mézet, joghurtot, vizet, rámorzsoljuk az élesztőt, és elkezdjük dagasztani (géppel is lehet). (A liszt minőségétől függően vehet fel még folyadékot vagy lisztet, icipicit ragacsos maradjon a tészta.)
  2. Ha szépen összeállt a tészta, konyharuhával lefedjük a tálat, és kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
  3. Kelesztés után sütőpapíros tepsire borítjuk a tésztát, és lisztezett kézzel, finom mozdulatokkal kétujjnyi vastag négyzetté lapogatjuk. Éles késsel 3x3-as sorrá és oszloppá vágjuk, az így kapott kilenc bucit kicsit megemeljük a sütőpapírról, formára igazítjuk, és visszahelyezzük. Konyharuhával letakarva fél órát kelni hagyjuk őket.
  4. Közben előmelegítjük a sütőt (hőlégkeverés 180 fok, ha szeretnénk párásítani, tegyünk a sütőnk aljába egy fémedényt). Ha megkeltek a bucik, permetezzük le vízzel, tetejüket szórjuk meg egész mákszemekkel, és mehetnek is forró sütőbe (ha párásítunk, most öntsünk a lábosba forró vizet). Kb. 17-20 perc alatt pirult-ropogósra sütjük őket. Ha nagyon pirul a teteje, a sütés második felében vegyük lejjebb a hőt 160 fokra.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 867
elküldve: 1
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Panno

Mióta szakács: 2011.12.22.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: perec, édes leveles, zsemle, croissant, kifli, pita, bagel, hamburger-buci, briós, burek

egyéb elnevezések

zabos buci

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

232
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 5 dkg
tönkölybúza liszt 15 dkg
finomliszt 17 dkg
búzakorpa 2 ek
burgonyapehely 8 kávéskanál
zabpehely 5 dkg
1.5 teáskanál
méz 1 ek
olívaolaj 2 ek
joghurt 150 g
víz 175 ml
friss élesztő 2 dkg
mák 3 ek