Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos bukta

Mákos bukta
Mákos bukta
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a mákkal töltött kelt tésztát. A legnagyobb kedvenc a mákos kalács, de azt csak ünnepekre készítem, mert a mi hagyományaink ezt diktálják. Viszont a hétköznapokra itt a mákos bukta, ami persze ugyanolyan finom, és ugyanakkora öröm fogadja. Egy-egy tartalmas leves mellé második fogásnak kitűnő.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

Az evőkanál baracklekvárt helyettesítheti egy fél reszelt alma.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos tejbe keverünk 1 tk cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez valókat összekeverjük, a tejet felforrósítva tegyük hozzá, hogy a cukor elolvadhasson.
  4. Ha a tészta megkelt, kb. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  5. Keresztben és hosszában is négybevágjuk. Így kapunk 16 db kis négyzetet.
  6. A tésztadarabokon vastag csíkokban elosztjuk a tölteléket. Ne ijedjünk meg, ha soknak tűnik, mert a tészta dagadni fog.
  7. Feltekerjük őket, hogy a tészta végei egy darabon egymásra kerüljenek, és margarinnal kikent tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, hogy lazán összeérjenek.
  8. Miközben rakjuk a tepsibe, olvasztott margarinnal kenjük meg mindegyik oldalát, hogy össze ne ragadjanak süléskor.
  9. A tetejüket is kenjük meg olvasztott margarinnal, és így hagyjuk pihenni őket, míg a sütő bemelegszik. (10-15 perc) Hőlégkeverés nélkül 180°C-on, hőlégkeveréssel pedig 160°C-on süssük szép pirosra.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x35 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 22 654
elküldve: 8
receptkönyvben: 403
elkészítve: 16/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákkal töltött kelt tészta, bukta máktöltelékkel

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vivi jenna
vivi jenna Wed, 2016-05-04 18:03

Kedves fahéj!
Tökéletes a recepted! Először sütöttem buktát és kifogástalanok lettek.
Én 8 hosszabb darabot csináltam vaníliás pudinggal megtöltve.
Nagyon köszönöm a család nevében is hogy feltetted! Isteni finom!☺

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2016-05-05 19:29

Kedves Vivi!
Köszönöm az elismerést. Örülök, hogy az első buktádnak ezt a receptet választottad, s hogy ráadásul jól is sikerült. :) Én gyakran sütöm, sőt, azt lehet mondani, a máktöltelékű bukta a kedvencünk a töltött kelt tészták közül.
További jó sütés-főzést kívánok! Üdvözlettel: Fahéj

3masmama
3masmama Wed, 2015-09-30 14:03

Köszönöm a receptet, jól sikerűlt. Bár én nem mákkal készítettem. Egyik adag sütés álló lekvárral, (boltival-amit többször nem fogok venni), másik fele mogyorókrémmel, az pedig kifolyt. Ezeket leszámítva, finom a tésztája, csak ki kell kísérletezni, mi az ami nem folyik ki pl. sűrű puding. Van esetleg ötleted?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2015-09-30 14:42

Én túrótöltelékkel szoktam még készíteni (a Túrós batyu receptemnél van leírva) és többéves, kemény házi lekvárral. A többi tényleg kifolyik. Almával is szokták tölteni, szerintem van is fenn itt olyan recept. Én még sose próbáltam azzal.
Üdv: Fahéj

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Wed, 2012-05-30 12:27

Ma is elkészitettem,a töltelék alma lett,és most nem tettem a tésztába tojást,és már most,frissen is puhább,mint a múltkor!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-05-30 22:23

Én megmondtam... :) A tojástól porhanyósabb lesz ugyan a kelt tészta, de semmivel sem lesz puhább, mint tojás nélkül.

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Fri, 2012-05-04 09:23

Már régebben elmentettem,most készitem el.és csak most vettem észre h tojást nem ir a hozzávalóknál....tényleg nem kell bele???Remélem jó lesz....

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-05-04 09:59

Nem rontja el, bár másnap puhább marad, ha nincs benne tojás. És Tényleg nem szükséges bele. :)

mimi0877
mimi0877 / mimi0877 Fri, 2012-05-04 10:46

Értem,köszönöm a választ!!!Most kelnek a tepsiben...legközelebb tojás nélkül is megpróbálom!!!Üdw Timea

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Sun, 2011-11-06 23:32

Kedves Fahéj!
Isteni ez a bukta !!!! 2 nap alatt már a 3. adagot készítem el,igaz lekvárral nem mákkal.Nagyon köszönöm,a családom nevében is!!!!!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-11-07 10:18

Kedves Györgyi!
Örülök, hogy bevált. Én is ezzel a tésztával készítem az összes fajta buktát. Nagyon szívesen a receptet! :) Fahéj

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-08-11 18:33

Kedves Fahéj! A recepted teljesen korrekt, csak a 9. ponthoz igazítsd légy szíves az alatta lévő infokat. Kár lenne, ha valaki szétszárítaná hőlégkeverésen.Egyébként, köszönet a közzétételért (én is pont így készítem). Üdv: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-08-11 19:11

Kedves Éva!
Igazad van, félreérthető volt, javítottam is. Köszi, hogy szóltál. Én is jártam már úgy, hogy nem figyeltem, feltettem 180 fokra hőlégkeveréssel. Mondjuk, nekem nem kiszáradt, hanem a teteje majdnem megégett, a belseje meg szinte nyers maradt, de azt se kívánnám senkinek.
Üdv: Fahéj

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2011-08-11 17:17

Óóóó,de szépek!!!!!! És milyen kívánatosak!!!!!! El is mentettem gyorsan,biztos elkészítem majd én is.Üdv. Vici

1237
finomliszt 50 dkg
cukor 5 dkg
1 kávéskanál
margarin 5 ek
friss élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
cukor 1 teáskanál
margarin 1 ek
mák 25 dkg
cukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.25 citromból nyert
sárgabaracklekvár 1 ek
tej 1 dl
margarin 5 dkg