Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-diós margaréta

Mákos-diós margaréta
Mákos-diós margaréta
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben találtam rá a receptre, gondoltam meglepem vele a családot! Osztatlan sikert aratott. Hamarosan jövök a diétás verzióval is!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a mákos tölteléket, a vízbe beletesszük a cukort, és addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvad benne a cukor.
  2. Hozzátesszük a darált mákot, zsemlemorzsát, sót és a citrom reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük (alul a folyadék, liszt, majd a felfuttatott élesztő), 15 perc alatt kidolgozza a tésztát. (Az élesztőt langyos, cukros tejbe felfuttattuk, és a liszt tetejére öntöttük.)
  4. Kikapcsolt gépben hagyjuk pihenni (kb. 15-20 perc, nem kell több).
  5. Elkészítjük a diós tölteléket is, pontosan úgy, ahogy  mákosat.
  6. Ha kihűltek a töltelékek (segítek, hogy minél előbb kihűljenek, ilyenkor télen kiteszem a spájzba), a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 20 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk.
  7. A töltelékeket is elosztjuk 10-10 egyenlő részre.
  8. A tészta gombócokat kör alakúra nyújtjuk, mindegyikbe teszünk tölteléket, majd ismét gombóccá formázzuk.
  9. A gombócokat ellapítjuk, majd egy olló segítségével szirmokat vágunk rajta.
  10. A szirmokat kifelé fordítjuk, hogy a töltelék felül legyen.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokon sütjük 25-30 percig. (10 db fér a gáztepsibe, 2 részletben sütöm.)
  12. Miután kész, cukros langyos tejjel átkenjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 011
elküldve: 5
receptkönyvben: 171
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

anyucika26

Mióta szakács: 2012.09.10.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos virág, diós kelt tészta, mákvirág

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dytkeee
Dytkeee Fri, 2013-01-11 12:57

Köszönöm szépen:) Az íze milyen? Nagy különbség van az eredetihez képest?

noraa26
anyucika26 / noraa26 Fri, 2013-01-11 13:30

Ez a liszt fajtájától függ. Én Diabestar és DW lisztet ajánlom, azoknak nincs nagy mellékíze. Mindenre ezt alkalmazd: Ha tudod hogy eredetiben milyen állagúnak kell lennie a tésztának amit készíteni szeretnél ch csökkentett lisztből, törekedj arra hogy olyan állagúra készítsd a ch csök. lisztből is. Mivel más a liszt, más lesz az íze, de nálunk van egy pár kelt dolog, ami jobban ízlik a családnak ch csökkentett lisztből, mint eredetiben. Pl. a pudingos kiflijeim. Az nagyon nagyon finom! De úgy gondolom ízlés kérdése minden. Nekem ez is nagyon ízlik. Karácsonykor részemre beigli helyett ezt készítettem.

noraa26
anyucika26 / noraa26 Thu, 2013-01-10 15:45

Kedves Dytkee!

Diétásból fél adagot csináltam, amiből 10 db lesz.
30 dkg szénhidrát csökkentett süteményliszt
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
3,5 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítő
Pici só
2-2,5 dl langyos tej ( ez függ a liszt fajtájától, minőségétől)
1 kis tojás felverve

Más minden a leírás alapján. Természetesen a töltelékbe is a cukor helyett édesítő. (én Zérót használok) és ch csökkentett zsemlemorzsát.

Üdv:
Nóra

Dytkeee
Dytkeee Wed, 2013-01-09 13:06

Szia. Kíváncsi lennék a diétás verzióra. Feltennéd? Köszi.

noraa26
anyucika26 / noraa26 Wed, 2013-01-09 14:21

Igen, elkészült azóta, de nem tettem még fel. Ha úgy megfelel leírom ide az arányokat, akkor rögtön megkapod, vagy megvárod a pár napot mire aktiválják, akkor kapsz hozzá képet is. Hogy szeretnéd? Üdv:Nóra

Wawa
Wawa / Wawa Wed, 2012-12-26 20:10

Kedves Nóra,

Nagyon köszönöm a szemléletes leirást, igy már el tudom képzelni, hogy hogyan is kell elkészteni. Elnézést, hogy csak most válaszoltam, de nem voltam sokáig itt.

Wawa

zizibizi
zizibizi Sun, 2012-12-16 17:36

szia, nagyon szép ez a süti, azt szeretném kérdezni, hogy kb. meddig marad friss, gondolom nem a dobozban sokáig friss marad típus. köszi

noraa26
anyucika26 / noraa26 Tue, 2012-12-25 09:39

Kedves Zizibizi!
Ne haragudj hogy csak most válaszolok, nem voltam mostanában gépközelben. Nem tudom meddig marad friss, nálunk a másnapot 1 db érte meg, az tökéletes volt. Ebből még nem tudtam annyit készíteni hogy ne fogyjon el, 8 főnek nem tart sokáig elpusztítani. :)

Tunderanyo
Tunderanyo Thu, 2012-11-29 14:48

Kedves Anyucika 26!
Ma megsütöttem ezt a különleges sütikét,sikerült nagyon szép és finom lett,úgyhogy el is határoztam,hogy idén nem bejglit fogok sütni,hanem ezeket a kis "virágokat",igaz sokkal több idő,mint a bejgli,de én nagyon szeretek pepecselni,fonni,hajtogatni,díszíteni a süteményeket.
Köszi a receptet,további szép napot neked.
Tündi

noraa26
anyucika26 / noraa26 Tue, 2012-12-04 10:19

Örülök, hogy ízlett. Én is ezt fogom készíteni magamnak karácsonyra, csak diétás verzióban. Ha többször készíted már nem is lesz olyan pepecselős. Hipp-hopp készen van.

noraa26
anyucika26 / noraa26 Wed, 2012-11-21 22:50

Kedves Herczegnő!

Pénteken készítem el a diétás verziót, utána jelentkezem az arányokkal! Üdv:Nóra

Herczegnő
Herczegnő Wed, 2012-11-21 21:13

Kedves anyucika26! Nagyon guszta! Biztosan kipróbálom, bár megvárom a diétás verziót, abból akkor büntudat nélkül ehetek.

noraa26
anyucika26 / noraa26 Wed, 2012-11-21 09:36

Kedves Wawa!

Megpróbálkozom vele. Akkor odáig stimmel hogy elkészíted a gombócokat. Leteszed a nyújtódeszkára, és a tenyereddel egyenletesen ellapítod. Egy korongot fogsz kapni. Megfogod az ollót, és mintha háromszögeket vágnál körbevágod a tésztát, de úgy hogy a korong közepén ne érjen össze a bevágás, mert akkor ugye kivágod azt a háromszögeket. Nézd meg a képet a kalácsról... Bevágás után a "szirmok" oldalába látod a tölteléket. Fogd meg a szirmot és tekerj rajta egyet úgy hogy a tölteléket felül lásd. 90fokkal fogod elfordítani.Minden szirmot olyan irányba kell fordítani hogy az elsőt. Vagy jobbra vagy balra, ahogy neked kézre áll. Pénteken fogom ismét elkészíteni készítek róla folyamatában képet. Csak sajnos azt jövő hétnél előbb nem fogod látni, kell pár nap még aktiválják.
Remélem tudtam segíteni.

Üdv:
Nóra

Wawa
Wawa / Wawa Tue, 2012-11-20 20:34

"9.A gombócokat ellapítjuk, majd egy olló segítségével szirmokat vágunk rajta.
10.A szirmokat kifelé fordítjuk, hogy a töltelék felül legyen."

Ezt le tudnád irni máshogy, mert nem értem, hogy hogyan is kellene a szirmokat csinálni.
Köszi.

noraa26
anyucika26 / noraa26 Tue, 2012-11-20 15:36

Nagyon finom! És az illatok....Nálunk most a téli időszakban heti vendég lesz ez a kalács. :) Pénteken készülök újból elkészíteni. Apukám nem eszik meg semmit aminek a mákhoz köze van! Ebből kettőt megevett, a kóstolás után nem tudta abbahagyni! :) 26 évem alatt most láttam először mákosat enni. Ez az igazi elismerés számomra!

3masmama
3masmama Tue, 2012-11-20 15:32

Húúúú, de gyönyörű!!. Öröm a szemnek, milyen lehet a pocaknak :-)).

1390
finomliszt 60 dkg
élesztő 3.5 dkg
vaj 7 dkg
cukor 7 dkg
1 kk
tej 3 dl
tojás 1 db
mák 20 dkg
cukor 12 dkg
víz 1 dl
zsemlemorzsa 4 dkg
citromhéj 0.75 citromból nyert
1 csipet
fahéj 1 csipet
dió 20 dkg
cukor 12 dkg
1 csipet
zsemlemorzsa 5 dkg
víz 1 dl
tej 0.5 dl
cukor 2 teáskanál