Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos diós tekercs tejes kalácsból

Mákos diós tekercs tejes kalácsból
Mákos diós tekercs tejes kalácsból
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt tészta se lágy, se kemény ne legyen. Én jobb kezemmel oldalról befelé csinálom a dagasztást, jól alányúlva a tészta alá minden oldalról. Mikor pár lyuk keletkezik, és már simának látjuk a tésztánkat, és puffogó hangot is ad, na akkor van kész. Nem kell tőle félni, meg kell próbálni dagasztani, mert aki egyszer megpróbálja, annál ügyesebb és profibb lesz!!

A tészta és benne a töltelék az olajtól szaftos lesz! A férjecském és a lányom is imádja a kelt tésztámnak ezt a változatát. Én a diósat, ők a mákosat kedvelik jobban.....

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Bármilyen leves vagy főzelék után (ami nálam megtalálható) jól harmonizál!! Nézz szét!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve.
  2. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk! Langyos helyen 1 óráig kelesztjük belisztezve, letakarva.
  3. Közben megdaráljuk a diót, a mákot. Mindkét töltelékhez porcukrot adunk, a mákhoz mazsolát. Jól elkeverjük!
  4. Mikor megkelt, szemünkkel 4 részre osztjuk, és az egyik részét lisztezett deszkán fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. Megkenjük vékonyan olajjal, és a diós töltelék felét rászórjuk, majd simítjuk úgy, hogy az egész tésztát befedje.
  6. Majd kevés olajjal meglocsoljuk. Feltekerjük. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis helyet hagyva a kelésnek. A többi tésztával is ugyanígy járunk el.
  7. Mikor mind a 4 tekercsünk a tepsiben van, megkenjük egész tojással egyszer, 5 perc után még egyszer.
  8. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Kihűlés után szeleteljük, és tálaljuk. Jó étvágyat!!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 936
elküldve: 7
receptkönyvben: 263
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
718 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Diós mákos rúd, omlós bejgli, diós mákos beigli, Beigli karácsonyra

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levita
Levita Sat, 2012-11-17 17:44

Sajnos nekem a mákos rém száraz lett. Lehet, hogy a mákot kis tejjel össze kellett volna főzni. Mindenesetre elfogyott. :)

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2012-11-18 11:16

.....de hogy lehetett száraz,mikor a tésztát megkented olajjal,na és a tölteléket is meglocsolgattad ?!!-ennek ez a lényege,ettől lesz szaftos,a képen is látható,hogy a mák nedves.....

1510
finomliszt 80 dkg
cukor 7 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 5 ek
1 késhegynyi
tejföl 3 ek
tej 5 dl
mák 24 dkg
porcukor 8 ek
mazsola 2 marék
dió 24 dkg
napraforgó olaj 4 ek
tojás 1 db