Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-diós zserbó

Mákos-diós zserbó
Mákos-diós zserbó
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Semmi külünös sztori nincs hozzá. Gyűjtögetem a receptes kiadványokat, és az egyikben találtam rá erre a receptre. Évek óta így készítem, nagyon finom, így nem kell dupla adagot készíteni, hogy mindegyik ízből legyen.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejéhez

ajánlat

Kiadós, nagyon finom sütemény. Sokáig eláll, bőven megsüthető karácsony előtt, csak vigyázzunk el ne fogyjon!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, pici cukorral és liszttel, majd futtasuk fel.
  2. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját és az élesztős tejet. Összegyúrva, letakarva 20 percet pihentetjük a hűtőben.
  3. A töltelékhez összekeverjük a darált mákot 15 dkg porcukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és külön edényben a diót a maradék cukorral, ha maradt még citromhéj, abba is mehet.
  4. A tésztát 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk mindegyik darabot.
  5. Az első lapot tepsibe fektetjük (vaj+liszt), megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros mákkeverék felével.
  6. Ráfektetjük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, majd a cukros diót ráhintjük.
  7. Majd jön a harmadik lap, arra is lekvár és a maradék mákos cukor kerül, végül befedjük a negyedik lappal.
  8. Az egész magassága 4-5 cm legyen! 20 percig pihentessük, majd süssük 180 fokon 35-40 percig.Tűpróba!
  9. Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük. Hagyjuk egy éjszakát állni hideg helyen szeletelés előtt!


 

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 887
elküldve: 10
receptkönyvben: 115
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

biribarika

Mióta szakács: 2011.02.04.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mákos zserbó, zserbó mákkal, karácsonyi mákos-diós zserbó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2012-12-17 04:46

Kedves biribarika! Nagyon tetszik a zserbod, meg tudnad irni, hogy mekkora meretu tepsibe sutotted es milyen sutoben (alul-felul v. legkevereses)? Koszi elore is:))

biribarika
biribarika / biribarika Tue, 2012-12-18 15:25

Szia!Tepsi méret kb 30X20 cm-es téglalap alakú volt.Alul-felül sütöttem 180 fokon(villany) kb 35-40 percig.Nem légkeverős részen,az nagyon hamar megsütné és megégetné a tetejét.Sok sikert!

878
élesztő 1 dkg
tej 1 dl
citrom 1 db
finomliszt 50 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 2 db
mák 20 dkg
porcukor 20 dkg
dió 10 dkg
sárgabaracklekvár 30 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
citromhéj 1 citromból nyert
étcsokoládé 20 dkg