Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba 8. - kalácsból

Mákos guba 8. - kalácsból
Mákos guba 8. - kalácsból
95 perc / előkészület: 45 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mákos guba története kedves Lezsik kalácsával kezdődött...
Próbálkoztam a kalács sütésével, eleinte nehezen ment... :)  most már "profi" vagyok benne...
Eleinte nem sikerültek azok a fránya kalácsok tökéletesre, sajnáltam kidobni, ezért eszembe jutott, mi lenne, ha szikkadt kiflik helyett a Lezsik kalácsát használnánk alapul? A kalácsot feldaraboltam, mivel friss volt és puha, ezért a sütőben kicsit megpirítottam. Utána már simán használhattam a kiflik helyett.  Ma már ha mákosgubát kérnek, az csakis "elrontott-kalácsból" készülhet!

hozzávalók / 4 adag

Lezsik fonott kalácsához

A mákos gubához

A vaníliás öntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kalács hozzávalóit összeállítjuk és megsütjük. (Fonott kalács, Lezsik receptje alapján)
  2. A megsült kalácsot felszeletelve megpirítjuk a sütőben. Majd langyos tejben megáztatjuk a kalács darabokat, kinyomkodjuk, kivajazott jénai tálba rakjuk. Soronként meglocsoljuk mézzel és megszórjuk a porcukros-reszelt citromos mákkal. Addig rétegezzük, amíg a tál megtelik, vagy a hozzávalók el nem fogynak.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, majd rákenjük a cukorral ízesített felvert tojás fehérjét. Visszatoljuk a sütőbe, amíg szép világosbarna nem lesz.
  4. A vanília öntethez egy liter tejet felforralunk, a maradék fél literhez hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját, lisztet, csomómentesen elkeverjük és a felforralt tejhez öntjük, sűrűre főzzük (Ha szükséges tehetünk még hozzá cukrot).

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 27 367
elküldve: 6
receptkönyvben: 90
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

koktél

Mióta szakács: 2010.12.16.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos guba kalácsból, mákos kalács vaníliaöntettel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-12-25 20:35

Szia Koktél!
Nagyon szép a kép, a recept is jónak tűnik, az étel guszta! Nagyon jó kezdés, csak így tovább!
Kívánok szép ünnepeket!
Eszter

koktél
koktél / koktél Sat, 2010-12-25 20:58

Kedves Eszter,
köszönöm szépen a kedves és bíztató szavakat!
Kívánok én is Neked szép ünnepeket!

1700
tej 3 dl
cukor 4 ek
vaj 5 dkg
0.5 tk
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 1 ek
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
mák 20 dkg
porcukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tej 7.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
méz 2 ek
vaj 1 ek
tej 1.5 l
tojássárgája 3 db
finomliszt 3 csapott ek
cukor 6 ek
vaníliás cukor 5 ek