Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba HK konyhájából

Mákos guba HK konyhájából
Mákos guba HK konyhájából
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezer éve ettem utoljára, és őszintén szólva, nem is tudom, miért hanyagoltam el ennyire, hisz imádom, mint oly sok minden mást is. ;) Gubát a bátyámmal készítettünk sokszor, amikor még gimisek voltunk. Az egyikőnk karikázta a kiflit, a másik melegítette a tejet a cukorral, és keverte össze a mákot a cukorral, pillanatok alatt összedobtuk. Ha jól emlékszem, 10 db kifli alatt neki se álltunk... Jó evő gyerekek voltunk, és ezt a jó szokásunkat a mai napig tartjuk... :)
Ha hirtelen vezérel bennünket a vágy, hogy most azonnal mákos gubát kell ennünk, és a kifli, amit sikerül beszerezni nem elég szikkadt, ötlet: karikázzuk fel, rendezzük el szépen egy tepsiben, és amíg felmelegszik a sütőnk a kívánt 160 fokra, addig tegyük be, az az idő pont elég a kiflikarikáknak, hogy száradjanak kicsit... De azért figyeljünk oda rájuk, nehogy megégjenek.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy jénait kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra, és a mákot összekeverjük a porcukorral.
  2. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojássárgákat kikeverjük a kristály- és a vaníliás cukorral, beletesszük a citrom reszelt héját is, teszünk hozzá néhány kanál melegedő tejet, elkeverjük, és beleöntjük a tejes fazékba. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tejet, amíg kicsit besűrűsödik.
  3. Ha a sodó kész, akkor a kivajazott jénai aljára egy sor kiflit teszünk, meglocsoljuk a sodóval, és megszórjuk a porcukros mákkal. Majd jöhet egy újabb réteg kifli, rá a sodó és a mák. Ezt addig folytatjuk, amíg van kifli.
  4. A tetejére egy kevés sodót teszünk, és mehet a jénai a sütőbe kb. 20 percre. A maradék sodóval kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 865
elküldve: 10
receptkönyvben: 192
elkészítve: 14/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mi van itthon

Mióta szakács: 2012.02.18.
92 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
adag: 2 főre
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vanília sodós mákos guba, sodóval sült mákos guba, mákos guba

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

928
kifli 4 db
tej 1 l
cukor 3 ek
tojássárgája 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
mák 5 dkg
porcukor 2 ek
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek