Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba Sütőtöktől

Mákos guba Sütőtöktől
Mákos guba Sütőtöktől
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mákos guba... sosem szerettem igazán (tudom, nem vagyok normális...:D). Valahogy puritánnak, durva szóval élve "igénytelen" desszertnek tartottam, és tartom a mai napig is, mert sehol nem ettem még igazán jót. Aztán (mivel a család nagyon szereti) egy ismerőstől kapott recept alapján megalkottam a "magamét", amit már a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetek puritánnak. :) Ezt még én is nagyon szeretem, mert bár nem a klasszikus verzió betűről betűre, de szerintünk ez csak javított rajta. Nagyon dús, nagyon gazdag változat, de úgy gondolom, semmi nincs benne, ami erőltetett vagy nem beleillő. Leljétek benne örömötöket! :)

Tipp: A mákot mindig inkább piacon, de legalábbis egészben vegyétek meg, mert az előre ledarált zacskós változat, az valami tragédia. Egyszer dolgoztam vele, soha többet, még az egyik vendég is megjegyezte, mennyire "kifújt a mák". Szóval megéri frissen ledarálni, mert ég és föld a különbség. Nagymamám tanította, hogy a régebben ledarált mák meg is keseredik. Mi vettünk nemrég egy filléres kis multifunkciós kávé- és mákdarálót, megérte.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mák-rajongóknak! :) Olyan vendégünk is volt, aki kerek perec kijelentette, hogy undorodik a mákos gubától, aztán addig ette, míg el nem vettük előle a tálat. :D Szóval bátran ajánlom mindenkinek, nekem ennél nagyobb elismerés nem kell. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kifliket 2 nappal előbb megvesszük, hogy szikkadtak legyenek. A készítés napján 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, kristálycukorral és a vaníliával.
  3. A 1,5 liter tejet a mazsolával feltesszük melegedni, majd forráskor belekavarjuk a cukros-tojásos masszát, és 5 perc alatt, kavargatva felfőzzük. Ez a sodó.
  4. Félretesszük hűlni, addig megfőzzük a pudingot: az 1,3 liter tej egyharmadában hidegen elkeverjük a pudingport és a cukrot kézi habverővel (így nem lesz csomós), míg a többi részét felmelegítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett pár perc alatt pudinggá főzzük. Félretesszük kicsit hűlni.
  5. Ha kicsit lehűltek a "krémek", a fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sodóba. Ezután elkezdjük összeállítani a gubát. Egy magas falú hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben: sodó, kiflikarikák, mák, puding. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, illetve míg meg nem telik a tálunk. A tetejét mindig a sodóval zárjuk, és díszítésnek meghintjük egy kis mákkal.
  6. Előmelegített sütőben (fedő nélkül) halvány pirulásig sütjük a gubát.
  7. Akkor tálaljuk, ha teljesen kihűlt. Ha esetleg marad ki sodó a végén, azt egy kis kiöntőben mellétesszük, és szedéskor mindenki önthet belőle a maga adagjára, ha akar.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 53 457
elküldve: 25
receptkönyvben: 817
elkészítve: 55/67
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mákos guba, vanília pudingos mákos guba, édes guba pudingosan-mákosan

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsofia_Sz
Zsofia Sz / Zsofia_Sz Mon, 2017-01-23 03:53

Koszi a receptet! Barcsak ne tudnam hany kaloria van egy adagban. :(
Isteni finom, mar tobbszor elkeszitettem es mindig hatalmas sikert arat. Legutobb a hongkongi kollegaim ajultak el tole. :) En kozepre meg egy reteg almakarikat teszek.
Udv, Zsofi

marcsa1
marcsa1 / marcsa1 Thu, 2015-05-28 10:41

Nagyon finom lett bár óriási adag! Nem is találtam neki megfelelő mélységű edényt amiben megsüthettem így két adagban készítettem el. Sikerem volt vele, mert még a kisebik fiamnak is ízlett aki pedig nem szereti a mákosat!
Köszönöm a receptet :)
Üdv:marcsa1

Koni08
Koni08 Wed, 2014-08-13 12:49

Pontosan így vagyok én is a mákos gubával, hogy miért szereti mindenki annyira, amikor "áztatott kifli" az egész. De ezt megcsinálom hétvégére, mert mi is szeretjük a mákos dolgokat. Köszi, hogy részletesen leírtad, pl. hogy mikor vegyük meg a kiflit, mert én most péntekre pont időben vagyok :))

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Fri, 2014-03-21 12:41

Képzeld el hogy jártam.
Van nekem egy apukám, aki (velem együtt) hatalmas mák rajongó. Nagyon szereti a mákos gubát is, de valahogy (okát ne kérdezd, nem egy bonyolult étel) sose készítettünk, gyerekkora óta gyakorlatilag nem evett, és azóta is a "mama mákosgubája"-t emlegeti. Néhány napja jött az ihlet, csináljunk gulyás levest, régen is volt, szeretjük is, miért ne. De az után nem kell egy "rendes" főétel, akkor mi legyen a második?! Palacsinta most volt.. Akkor? Mákosguba!!!!!! Nosza, ugorjunk neki.
Na itt jött a bökkenő. Én, egyedül, recepteket kerestem.
Mivel az én drága édesapám mindenre, ami nem krémes-habos-pudingos-trutyis :P azt mondja hogy "szárazfájdalom", ezért direkt olyan receptet kerestem, ami a legkrémesebbnek, legtrutyisabbnak nézett ki. Itt lyukadtam ki nálad. Na mondom én leszek a legmenőbb gyerek a földön, megsütöm neki ezt az álmot. Biztos ami biztos alapon, meg is növeltem a sodó és a puding mennyiségét. (8 átlag méretű kiflihez 2-2L tejből csináltam a pudingot is és a sodót is, 8 házi tojással)
Büszke voltam magamra, hatalmas adag lett (két tepsivel, mivel magasabb falú jénaim nincs), megkóstoltam és MENNYEI.
Apukám hazaért, jóformán ugrándozva fogadtam hogy: eztnézd eztnézd eztnézd definom deszép detrutyis!!
Na és itt lebökött a mutatvány. Ugyanis az én "szárazfájdalom utáló" apukám mit mond??? "Mi ez a sok krém rajta??? A Mama olyat csinált, ami csak a tejbe áztatott majd LECSÖPÖGTETETT kifli és a száraz mák. Ez NEM OLYAN!!"

Hát nem :( Ellenben megnyalta mind a tíz ujját, mert ez egy istenifinom mákos desszert.
De még mindig adósa vagyok egy (számára) IGAZI mákos gubával, mert hogy annak ehhez semmi köze. :D

Ani1971
Ani1971 Sun, 2014-02-23 12:58

Elkészítettem,nagyon fincsi! Gyorsan el is fogyott... :D

szevica
szevica Sat, 2014-01-11 18:42

Kedves Sütőtök89!
Megcsináltam ezt a FANTASZTIKUS receptet és olyan sikert arattam vele...hogy csak na:) Tökéletes az összes arány, nagyon finom lett! A külföldi vendégektől tényleg el kellett venni a tálat, mert már kipukkadtak, de még mindig ettek:)
Szóval köszönet érte, tuti családi recept lesz belőle!
Szevica

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2014-01-19 16:08

Nagyon örülök a sikerednek, szevica! :) :) Azt hiszem, ez a guba egyik jó példája annak, hogy olykor picikét érdemes felturbózni a hagyományos recepteket, persze tisztelettel és ízléssel, de azért mégis... :) Az "egész jó" és az "uram isten, de finom" közt gyakran apró dolgok vannak csak.

linda.fabian
linda.fabian Sun, 2013-12-22 20:59

Ezt fogom sütni a külföldi ismerősöknek is, mint magyar különlegesség!:)

linda.fabian
linda.fabian Sun, 2013-12-22 20:49

Megcsináltam! Iszonyatosan finom! A sima mákos guba nekem sem volt a top kedvencem, pedig a mákot imádom, de ezen el tudnék élni. Annyit változtattam, hogy a kiflit saját kezűleg sütöttem a Tejes kifli recept alapján, mivel itt Máltán nincs rendes kifli, de így házilag még finomabb szerintem. Sütés előtt a sodóval kentem meg (tojásfehérjementessel), és nem is hagytam már szikkadni, csak kihűlni kicsit. Köszönöm a receptet!

fakanál79
fakanál79 Sun, 2013-04-07 10:22

Én is el szeretném késziteni,csak valami nem világos nekem a hozzávalókban.Ha jól értelmezem majdnem 3 liter tej kell bele???? 1,5+1,3 l tej?????????????A sodóba még csak-csak értem,de egy vaniliás pudinghoz tényleg több mint 1 liter tej szükséges?Segitsetek kérlek?
Előre is köszi

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2013-04-07 10:39

Ahogy olvasod, pontosan úgy kell.:) Ne ijedj meg a tejmennyiségtől, ez nem az a típusú guba, ami szárazon forog a szádban...;) Meg
Ez nagy adag, bőven elbírja, higgy nekem! Hajrá!:)

Hitman73
Hitman73 Mon, 2012-12-24 15:13

Megcsináltam. Szerintem jó recept, grat. Nem akarom osztani az észt, de néhány észrevétel. A forrásban lévő tejbe tojást önteni konyhai gyakorlat nélkül szinte biztos rántottát eredményez. Én vagy meleg tejjel csinálok némi hőkiegyenlítést, vagy csak szimplán nem várom meg amíg felforr a tej. A pudingos krémet érdemes úgy hűteni, hogy rádobunk némi folpackot a tetejére, különben bebőrösödik.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Mon, 2012-12-24 17:20

Köszi! :) És a tippeket is köszi, sokaknak jól fog jönni biztosan! :) Nekem hasonló gondjaim nem voltak még, de mint tudjuk, nincs két egyforma helyzet. A tejbe tényleg nem forráskor kell beleönteni, isten őrizz, hogy kifusson, nem kell megvárni. :)

Sz.I.N.
Sz.I.N. Thu, 2012-12-06 18:04

Helló!

Sajnos a sodóval valami nem stimmel :) tettem melegedni mazsolával, forrva hozzá a kikevert tojásokat és ..... kicsapta :D túrós lett és híg. Vagy ilyen a sodó? Vagy lehet nem volt valami friss benne?
Még nem készítettem sodót, kicsit furcsa.

Üdv, Sz.I.N.

Kodia1
Kodia1 Mon, 2013-03-11 17:21

Egyszer jártam én is így, amikor nem vettem le takarékra a gázt, és rögtön összekapta.

Amikor látod, hogy kezd forrni a tej ( éppen meg akar indulni felfelé a lábasban) rögtön tekerd le a lábas alatt takarékra a lángot, és lassan csurgasd bele a kikevert tojást, de gyorsan keverd a másik kezeddel a tejet. Ha belecsurgattad a tojást, akkor még kb. 1-2 percig kevergesd gyorsan, de takarék lángon és kész. Én így szoktam, és nincs vele gondom.

Üdv: Klaudia

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2012-12-06 18:21

Húha, elképzelésem sincs, miért történhetett, nagyon sajnálom... :( Nálunk ez 30-40 éve ugyanígy készülő, többgenerációs recept, és egyébként meg egy elég elterjedt, közismert sodó/szósz-elkészítés. Sok helyen olvasok hasonlót vagy szinte ugyanezt más ételek mellé. Nem volt valami kicsit romlott véletlen? Sűrűn keverted, mikor öntötted hozzá a tejhez? Ezekre tudok csak gondolni. Nagyon gyorsan kell kavarni a kézi habverővel, és szép fokozatosan, kis sugárban engedni bele a tojásos szószt. A tejet fel kell forralni, de mikor látod, hogy "pöszörög", azaz kezd forrni, máris öntheted bele, nem kell megvárni, míg majd' kifut. Hígnak pedig híg persze, olyannak kell lennie, mert nem krém vagy puding, hanem sodó. :) Azzal nincs gond. :) Remélem, ha adsz neki még egy esélyt, sikerül! Vagy ha van bevált módszered, nyugodtan készítsd azzal, max azt szedd ki a receptből, amit jónak látsz. :)

Sz.I.N.
Sz.I.N. Thu, 2012-12-06 18:26

Kedves Sütőtök89!

Megpróbálom még egyszer, hátha másodjára összejön. Remélem most jobb lesz :) (a tojások érdekében is :D)
Köszi a gyors választ!

Üdv

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2012-12-06 18:30

Nagyon szívesen, én meg a bizalmat! :) Esetlen még az jutott eszembe, hogy akkor ne várd meg, míg forr a tej, hanem mikor már kicsit gőzölög, öntsd bele, és addig kavard folyamatosan, közepes lángon, míg fel nem fő (5 perc kb). Bónusz tipp: a tejmennyiségből vegyél el melegítés előtt 2-3 dl-t, és azt is keverd el a tojásos cukorral, hogy hígabb legyen, így talán könnyebb elkeverni benne pillanatok alatt. :) Sok sikert!!

Sz.I.N.
Sz.I.N. Thu, 2012-12-06 18:19

Bocsáss meg, hadd kérdezzem meg, nem sok az a másfél liter tej hozzá? (esetleg sűrűsödik még?)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2012-12-06 18:23

Nem sok, hígnak kell lennie, mint egy sodó vagy mint a madártej! :) Nem szabad besűríteni, épphogy sűrűbb, mint a tej önmagában, ettől lesz jó szotyis a kifli. :) A puding meg majd ellensúlyozza összerakásnál.

birs-alma
birs-alma Thu, 2012-11-29 15:41

Sziasztok!
Ez valami gyönyörü hétvégén kipróbálom!!:D köszi

Kodia1
Kodia1 Sat, 2012-09-22 14:03

Nagyon finom, bár én kihagytam a pudingos krémet. :-)

Üdv: Klaudia

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-06-29 18:06

Diavega, köszönöm! :):)
Ancsocska! Nagyon remélem, hogy adsz neki egy esélyt, egyszer elkészíted, és beválik! :) Igazad van a nevét illetően, csak a "Mákos guba 25." valahogy nem tetszett, ezen meg legalább rajta van a kézjegyem. :) Még jó, hogy végül megnyitottad! :)

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Fri, 2012-06-29 14:01

A recept biztos isteni, csak egy apró megjegyzés: Ilyen névvel, hogy Sütőtök elég merész édességet kitenni :D Első pillantásra úgy olvastam hogy Mákos guba sütőtökkel.. És mivel én elég egyszerű gyermek volnék, meg se akartam nyitni, pedig a mákos guba az egyik kedvencem, és ez egy igazi gyöngyszemnek tűnik :-))

844
kifli 8 db
tojás 5 db
vaníliás cukor 3 csomag
vaníliaaroma 4 kávéskanál
cukor 5 ek
tej 2.8 l
mazsola 1 marék
mák 20 dkg
vaníliás pudingpor 2.5 csomag
porcukor 7 ek