Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba szuflé

Mákos guba szuflé
Mákos guba szuflé
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom Édesanyja tojásfehérjét sütött a mákos guba tetejére. Nagyon finom úgy is, de ez a  tojásos, tejfölös krém a tetején fenséges ízt ad neki. Készítés közben nem szabad kóstólgatni a krémet, mert gyorsan fogy :-). Puha, könnyű az állaga, nem szárad ki. Gyönyörűen sült a sütőben, és az illata bejárta az egész lakást. Bocs, hogy nem szufflé formában sütöttem!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A cukor mennyiségét csökkenteni lehet.
A maradék vanília rudat kristálycukorba keverem, kb. 1 hétig naponta összerázom, és extrém erős vaníliás cukrot kapok belőle. 
Csak házilag készített vaníliás cukrot használok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt bekapcsoljuk, és 200 fokra állítjuk. A tepsit kikenjük vajjal.
  2. Szárazon belekarikázzuk az összes kiflit.
  3. A 10 dkg darált mákot 10 dkg cukorral szárazon összekeverjük.
  4. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével, és az 5 dkg sima cukorral felmelegítjük.
  5. A tojásokat kettéválasztjuk fehérjére és sárgájára.
  6. A  sárgáját  5 dkg cukorral, 3 cs vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a két nagy doboz tejföllel simára keverjük.
  7. A fehérjéket habnak felverjük.
  8. A száraz kifliket meglocsoljuk az ízesített tejjel (érzés szerint, mert ha nem elég száraz a kifli, kevesebb tej kell rá),  azért nem áztatjuk benne, mert nagyon szétázik.
  9. Megszórjuk a bekevert mákkal. Most óvatosan összekeverjük, hogy a mák mindenhova eljusson.
  10. A felvert tojásfehérjét laza mozdulatokkal a tejfölös krémhez adjuk,  és ráöntjük  a mákos kiflikre.
  11. A sütőt levesszük 180 fokra, és betesszük a tepsit, majd készre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 34X42 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 479
elküldve: 1
receptkönyvben: 126
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tepsiben sült mákos guba, tojásos-tejfölös krémes mákos guba, édes krémes mákos guba

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

crisnique
Crisnique / crisnique Thu, 2011-12-29 17:26

Kedves Erika!
A te recepted alapján készítettem a karácsonyi mákos gubát, amely a család kedvence lett (még anyósom is kénytelen volt elismerni! :)) sőt - mivel épp hazalátogatott Olaszországból a barátnőm, s az ő kedvéért is volt mákos guba, ő is azonnal kérte a receptet. :))
Az én gubámnak készen vásárolt diós kalács volt az alapja. Annyit változtattam, hogy mivel nem volt itthon vanília rudam, "csak" vaníliás cukorral dolgoztam. Valamint nem áztattam tejbe a kalácsot, hanem a mákot, a cukrot és a tejet összefőztem és 2 ek. étkezési keményítővel krémes állagúra sűrítettem, ezzel locsoltam be a kalácsokat, s erre jött a tejfölös krémed. Én maradtam a hagyományoknál és a tojásfehérjét felverve simítottam a süti tetejére. 20 perc alatt tökéletesre sült, s olyan krémes lett, hogy végül nem csináltam hozzá vaníliasodót sem. Egyszerűen fenséges lett, még a férjem is repetázott, pedig nincs oda az édességekért. Nagyon szépen köszönöm a receptet!

bokine
bokine / bokine Sat, 2012-01-14 07:51

Kedves crisnique!
Nagyon örülök, hogy ízlett ez a különleges édesség. És még Olaszországba is eljut az én receptem??? Hű ez nagyon aranyos.... Üdv: Erika

Redy28
Redy / Redy28 Wed, 2011-02-09 22:38

Elkészítettem, szép nagy adag lett, de azért hamar elfogyott! Nagyon jó a tetején a tejfölös krém!!! Mentettem. Köszi
Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-10 09:01

Kedves Edit! Örülök, hogy ízlett. Szívesen:) Erika

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-11-22 11:35

Kedves Erika!
Nagy sikert arattam ezzel a csodás finomsággal, hála Neked! Bekerült a kedvencek közé. Ezt a tejfölös krémet ki fogom próbálni úgy is, hogy mák helyett diót és almát keverek bele. Köszi még egyszer, puszi, Edit.

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-11-22 15:14

Kedves Edit! Nagyon örülök, hogy ízlett a családodnak. Látom a fantáziádat is beindította a krém. Nekem is annyira ízlett, hogy evőkanállal kóstolgattam:-D Puszi: Erika

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2010-11-19 18:20

Szia Erika!
Hát ez valami gyönyörűséges... Nagyon jó ötlet ez a fincsi tejfölös krém. Itt a hétvége és ki is fogom próbálni. Nagyon ügyes vagy, köszi ezt a remek ötletet! Köszönettel, Edit.

bokine
bokine / bokine Sun, 2010-11-21 09:38

Kedves Edit! Köszönöm a dicséretet. Kíváncsian várom a véleményedet. Puszi:Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2010-11-19 16:28

Kedves Erika!
Jaj, de finom lehet! Imádom a mákos gubát, de ez látatlanból is űbereli azt. Köszi a receptet! Szép hétvégét! Éva

1378
kifli 10 db
tej 7 dl
tejföl 100 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
vanília 1 db
tojás 4 db
mák 10 dkg
vaj 1 ek