Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba torta Kingus konyhájából

Mákos guba torta Kingus konyhájából
Mákos guba torta Kingus konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meg kellett sütnöm :)! Bár a családom szerint tökéletes lett, én azért még tudnék finomítani a dolgon :)! A tojások fehérjéből valamiért nem sikerült eléggé kemény habot vernem, ami azt okozta, hogy sütés után egy picike levet engedett. Elenyésző volt, és a kifli amúgy is felszívta, de érdemes odafigyelni arra, hogy a fehérje tényleg kemény legyen és azonnal rákenjük a tortára, ne hagyjuk állni, ne essen össze! A lekvár elhagyható, de egy kissé pikánsabbá teszi a torta ízét. Ami még készítés közben derült ki, hogy hiába volt a mák cukrozott, kellett még pótolni a cukor mennyiségét, mert kissé kesernyés volt. Inkább kóstolgassuk a töltelék elkészítése közben, hogy biztosra menjünk :)!

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és jól összegyúrjuk.
  2. Fóliába csomagolva fél órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, egy tortaforma aljába simítjuk, és előmelegített sütőben pár perc alatt kissé elősütjük. Mikor a sütőből kivesszük, vékonyan megkenhetjük forró gyümölcsízzel.
  3. A töltelékhez a kifliket felkockázzuk. A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, darált mákkal és citromhéjjal felfőzzük. 2/3 részét a kiflikre öntjük. A maradék mákos krémet hagyjuk kissé kihűlni, és utána hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd ezt is a kiflikre öntjük. Hagyjuk, hogy a kiflidarabok jól megszívják magukat a mákos tejjel.
  4. A tölteléket a tésztalapra simítjuk, és lapos fakanállal jól megnyomkodjuk, hogy a kifli teljesen kitöltse a formát. Nagyjából 20 percig sütjük.
  5. A tojások fehérjét elkezdjük felverni, majd fokozatosan kanállal adagolva a porcukrot addig verjük, amíg jó kemény, vágható, fényes habot kapunk. Mikor a torta már majdnem megsült, akkor rásimítjuk a tojáshabot, és addig visszatesszük még a sütőbe, amíg a hab egy kissé meg nem barnul.
  6. Felszeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 42 925
elküldve: 41
receptkönyvben: 639
elkészítve: 29/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákosguba tortaformában készítve, mákos gubás torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cica1967
Cica1967 Tue, 2017-11-28 15:55

Nagyon finom lett. Szuinapi tortanak keszult, igy nyomozsakbol dekoraltam habrozsakkal. Koszonom a receptet!

LEA007
LEA007 Fri, 2013-03-29 23:03

Szeretném megtudni mennyi mák kell hozzá...köszi.

Dinabogi
Dinabogi Fri, 2013-03-29 17:27

Szia, Kingus:) Kerdeznem, hogy baquette kenyerbol jo -e elkesziteni szerinted ezt a csodat, mert jocskan messze elek, es itt meg csak hirbol sem ismerik a kiflit:((((( talan a baquette hasonlit leginkabb az otthoni kiflihez... mindenesetre kiprobalom:)

theodelinda
Kingus / theodelinda Fri, 2013-03-29 19:47

Szia! Én még csak egyszer készítettem, és akkor kifliből, de szerintem semmi akadálya, hogy baquette kenyérből csináld, vagy akár zsemléből, kalácsból :) ! Biztos ugyanolyan fincsi lesz bármelyik változat mellet döntesz is :) ! Sok sikert hozzá :) ! Kinga

arkantak
arkantak Fri, 2013-03-29 15:58

SZUPER!
A férjem kedvence a mákosguba, és most lesz a szülinapja :) Ez lesz a szülinapi tortája.KÖszi

1113
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
lekvár/ dzsem 5 dkg
kifli 8 db
tej 8 dl
mák 25 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 3 db
porcukor 15 dkg