Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos guba vaníliásan-mézesen

Mákos guba vaníliásan-mézesen
Mákos guba vaníliásan-mézesen
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A méz, a mák és a vanília csodálatos ízei adják ennek a rendkívül egyszerű édességnek a különlegességét. Annyiféleképpen készülhet, az egyszerű tojás nélküli változattal kezdtem egészen kislányként. Minél többször készítem el, azon gondolkodom, hogyan lehetne még feldobni. Mégis, ez az édesség úgy jó, ahogy van! Felesleges kombinálni! Ez a változat a finom újragondolás eredménye. Az igazi vaníliát ne váltsuk fel vaníliás cukorral vagy aromával, anélkül ugyanis elveszítjük ennek a remek fűszernek a valódi ízét.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

 

Érdemes kissé megszáradt kiflit használni, ugyanis a nedvesebb, puhább pékáruk a tejes mártogatás során összeesnek, szétmállanak.

Aki kalácsból készíti, húsvét alkalmával tehet félre egy keveset a gubához, de a régebbi száraz kalácsok is meghálálják az újrafelhasználást.

A mákos gubát megbolondíthatjuk fűszerekkel, vaníliasodóval, gyümölcsökkel vagy tojáshabbal. A mákot helyettesíthetjük akár dióval, fahéjjal, túróval, gyümölccsel is. Az elkészítés ilyenkor  az alaphozzávaló szerint módosul!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karikázzuk fel a száraz kifliket, teregessük szét őket egy tálon, hadd szikkadjanak tovább.
  2. Addig tegyünk fel forrni fél liter tejet.
  3. Két tojás sárgáját keverjük ki 5 dkg cukorral, és adjuk a tejhez. A fehérjére később szükségünk lesz.
  4. A vaníliarudat egyik szélén vágjuk meg hosszanti irányban, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat, majd adjuk a tejhez. Ha szeretnénk a gubánkat igazán vaníliás ízűvé varázsolni, nyugodtan dobjuk bele a héját is, csak a végén ne felejtsük el kiszedni.
  5. Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni.
  6. Addig enyhén vajazzunk ki egy üvegtálat, amelyben jól mutat majd a réteges mákos guba. Készítsük elő a mákot és a mézet is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. Következik a mártogatás. A kiflikarikákat épphogy csak merítsük el a vaníliás tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Egy-két evőkanállal meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
  8. Szórjuk meg bőven mákkal, hogy ellepje a kiflik felületét. Csurgassunk rá két-három evőkanál mézet, hogy mindenhova jusson.
  9. Jöhet a következő áztatott kifliréteg, a mák és a méz. Ha szeretjük, megszórhatjuk a középső réteget néhány meggyszemmel, ugyanis jól harmonizál a mák ízével. Minimum három emeletet érdemes készíteni, a lényeg, hogy mákkal és mézzel zárjuk a sort.
  10. Alufóliával fedjük be a mákos gubát, és tegyük 15 percre az előmelegített sütőbe.
  11. Verjük fel a meghagyott, két tojásfehérjét, és a habot oszlassuk el ízlésesen a guba tetején, és tegyük vissza sülni. Az alufóliára már nem lesz szükségünk. Öt perc alatt szép világosbarnára sül a hab, és kész a mákos guba.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 968
elküldve: 35
receptkönyvben: 621
elkészítve: 31/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos guba száraz kifliből, mézes-mákos kiflifelfújt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

LinDark
LinDark Mon, 2013-10-28 23:27

Ööhm... A citromhéjat mikor kellett volna beletenni? A hozzávalóknál szerepel, az elkészítés lépései közt azonban nem. A tej egyébként nekem is nagyon kevésnek bizonyult még 6 kiflihez is, de a végeredmény mindezek ellenére is finom lett, úgyhogy biztosan nem utoljára került az asztalra. :)

Pocimaci81
Pocimaci81 Sat, 2013-01-05 09:40

Szia!

Újév első napján elkészítettem a receptedet, és nagyon finom lett. A fél liter tej viszont nekem nagyon kevésnek tűnt a mártogatásnál, pedig csak 7 kiflit használtam fel, és tényleg épphogy csak belemártottam őket a tejbe, ahogy írtad. De sebaj, legközelebb egyből egy literből készítem a sodót, úgyis szaftosan szeretjük. Köszi a remek receptet!

t_timi
Hangya6 / t_timi Thu, 2012-05-24 09:24

Kedves Hencsike! Még azelőtt, hogy feltenném a tejet a tűzhelyre, a cukorral kikevert tojássárgákat hozzáadom, és egy kézi habverővel simára keverem. Majd mehet a tűzhelyre, folyamatos kevergetés mellett szépen besűrűsödik. És persze közben a vanília is belekerül.
Jó sütést!

Hencsike
Hencsike Thu, 2012-05-24 09:08

Szia! A tojássárgáját mikor teszed a tejhez? Forrás előtt, még mikor langyos a tej?
Köszi

860
kifli 7 db
tej 0.5 l
tojás 2 db
cukor 5 dkg
vanília 1 db
vaj 1 ek
mák 175 g
méz 10 ek
citromhéj 1 citromból nyert
meggybefőtt 10 dkg