Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalács 2. - almával

Mákos kalács 2. - almával
Mákos kalács 2. - almával
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti és a karácsonyi ünnepi asztalunk elmaradhatatlan "kelléke". Nálunk senki nem szereti annyira a bejglit, én mindig ezt a kalácsot sütöm helyette. Így tettek már nagyszüleim is, és érdekes módon a párom családja is generációk óta. Ez a mákos kalács természetesen frissen a legeslegfinomabb, mikor szinte még langyos. Úgyhogy, ha kedveskedni akarok (és mért ne akarnék?), akkor ezt napján kell sütnöm, nincs mese. Mert a kalács bizony pár nap alatt kiszárad, nem bírja annyira az állást, mint a jóval zsírosabb tésztájú bejgli. Persze ezt csak hallomásból tudom, mi még sose tapasztaltuk, még véletlenül se, mert mi még frissen-puhán megesszük az egészet az utolsó morzsáig.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A mákba vagy csak alma, vagy csak lekvár is tehető, csak a töltelék zamatosságában van szerepük. Ha csurgatunk 1-2 ek mézet a mákhoz, attól is csak finomabb lesz.
A kihűlt kalácsot úgy menthetjük meg a kiszáradástól, hogy asztalkendőbe bugyolálva a sütőben egy tepsin tároljuk. Dédi is így csinálta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe keverünk egy kk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és annyi tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát készítünk. Három részre osztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a mákhoz keverjük a kétféle cukrot, a citromhéjat, a lekvárt, nagylyukú reszelőn belereszeljük az almát. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy éppen kenhető, de nagyon sűrű massza legyen. Óvatosan adagoljuk a tejet, mert könnyen túlhígíthatjuk a mákot!
  4. Ha a tészta megkelt, kb. 30x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
  5.  A hosszanti széleken 2-2 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Ez kicsit türelemjáték, mert a massza nem adja meg könnyen magát, viszont a tészta meg nem szereti, ha erősen nyomkodják. :)
  6. Hosszanti oldalánál fogva lazán feltekerjük, ahogy adja magát. (Ha szorosan tekerjük, nem tud majd nőni, és szétreped!)
  7. Tepsire rakjuk mindhárom tekercset, köztük helyet hagyva a növekedésre. Pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  8. Tetejüket felvert tojással megkenjük, oldalukat és tetejüket itt-ott megszurkáljuk, és pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 625
elküldve: 5
receptkönyvben: 356
elkészítve: 19/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt kalács máktöltelékkel, kalács mákos töltelékkel, kelt mákos kalács, mákkal töltött kalács

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szmarti
szmarti / szmarti Mon, 2016-06-13 19:34

Ma rákerestem a "mákos kalács"-ra, és amikor a tiedet megláttam, azonnal felismertem. De meginogtam, mert nem tudtam, hogy almával csinálod a tölteléket. És amikor rákatt... :-D Szuper!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-06-14 18:52

Alma tulképp opcionális, el lehet hagyni. Jó úgy is, hogy csak lekvár vagy csak alma. Szaftosabbá teszi a tölteléket. És zamatosabbá.
Üdv: egy másik mákimádó :))) Azaz egy másik mákimádó, aki amnéziás, ugyanis elfelejtette, hogy ez az infó ott van már a recept alatt is... :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2016-05-26 08:45

Kedves Fahéj!
Azt szeretném kérdezni hogy a recept hány darab kalácsra szól sac per kb?
Én egy darabot szeretnék készíteni, ahhoz felezzem a mennyiségeket? Mit javasolsz? :)
Előre is köszönöm szépen!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2016-05-26 14:28

Kedves B-ors!
Én 3 kalácsot készítek a receptben megadott mennyiségekkel, szóval harmadolhatod a mennyiségeket. Ha viszont felezed a mennyiségeket, akkor is lehet csak egy kalácsot készíteni, viszont az egy kissé nagyobb lesz.
Üdv: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2016-05-26 15:35

Akkor az egy darab, ám nagy kalács mellett teszem le a voksomat :)
Köszönöm szépen a gyors válaszodat!

Lolli
Lolli / Lolli Mon, 2012-03-19 14:36

Szia Fahéj!

Isteni a recepted. Elkészítettem énis, csak az almát hagytam ki és házi szilvalekvárt raktam a töltelékbe, de nagyon dcsérte mindenki és nagyon finom puha volt!
Köszi a receptet!
Üdv, Lolli

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-03-19 18:30

Kedves Lolli!
Köszi, hogy beszámoltál. Boldogít, hogyha beválik egy-egy receptem másnak is. Én két hete készítettem, nem bírtuk kivárni, hogy csak húsvétra süssem majd meg. :))
Üdv: Fahéj

Erzsómama
Erzsómama Mon, 2011-03-07 12:46

Kedves Fahéj!
most lett kész már másodszor ez a kalács, isteni csak dicsérni tudom :)
Köszi a receptet :):)

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-02-08 13:45

Szia Éva!
A férjem kedvence minden mákos süti. Mikor elkészült és meglátta, még szinte forrón megkóstolta. Nagyon ízlett neki és mindenkinek, hála Neked.
Köszi ezt a finomságot!
Puszi, Edit.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-02-08 14:32

Szia Edit!
Hát már meg is sütötted? Jaj, de örülök! És hogy ízlett a mákrajongóknak, az külön öröm! :)) A receptet pedig nagyon szívesen, mert az nekem boldogság, ha másnak is beválik.
Puszi: Éva

anyamaci 22
anyamaci 22 Sun, 2011-02-06 19:13

Jaj,kedves Fahéj, ez a kalács olyan gyönyörű!A napokban mindenképpen megsütöm.Köszönet a receptért!

Erzsómama
Erzsómama Sat, 2011-02-05 18:41

Huuhúú! Ezt a jövőhéten meg kell sütnöm!!!!:)
Remélem olyan finom, ahogy kinéz :)
Nagyon jó recept, köszi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-02-05 19:22

Bizony, finom. Mi legalábbis nagyon szeretjük. Azért jó, mert jó sok mák van benne, de az látszik is a képen. Ha kevesebb mákkal készítem, azt finoman szóvá is teszi a családom. :))
Remélem, ízleni fog!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-02-05 19:15

Köszi, Nyamóka! :) Nagyon igyekeztem, hogy ne repedjen meg, hogy szép lehessen a képen. :))

2365
finomliszt 75 dkg
cukor 7 dkg
0.5 kk
margarin 10 dkg
élesztő 3 dkg
tej 4.5 dl
tojás 1 db
mák 70 dkg
cukor 35 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
alma 1 közepes db
sárgabaracklekvár 3 ek
tej 1 dl