Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben

Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig kenyérsütő gépben dagasztom, illetve kelesztem a tésztát. Ezért semmi előmelegítés, élesztőfelfuttatás, langyos eszközök és edények stb. (a szakácskönyvekben ez előírás a sikeres kelt tésztáho.) Ez nem a reklám helye, de isteni dolog kelt tésztát kenyérsütőben csinálni. Nem lehet elrontani, gyors, kényelmes.
Amikor a kelesztőtálat vettem (Tupperware) ahhoz kaptam egy kelttészta receptet két féle változatban: a sima alapreceptet és a finom kalács receptet. A különbség csak az, hogy az alaphoz 1 db tojás kell, a finomhoz 3 db sárgája és kicsivel több cukor. Ezt a finomabbat sütöttem most és ajánlom mindnyájatoknak. Ebből készíthető: bukta, batyú, kalács, aranygaluska, fánk, kuglóf stb.
A tölteléket már nem is tudom melyik szakácskönyvből vettem, sokféle létezik. Nekem ez bevált. (A pici gríz és zsemlemorzsa arra jó, hogy teljesen kitölti a tésztánkat, nem lesz levegős, szép tömör rudat kapunk.) 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

ajánlat

Persze kézzel is nagyon szépen ki lehet dolgozni, de én a gépet ajánlom. A mennyiségeket illetően pedig megtapasztaltam, hogy egy normál tepsihez mindenből pontosan ennyi kell két szép rúd kalácshoz vagy két kuglófhoz.
Tölthetjük diós töltelékkel is: 30 dkg dió, 20 dkg cukor, 10 dkg finom édes morzsa, 10 dkg mazsola. (Erről az elején nem írtam, mert én most csak mákost sütöttem, de itt küldöm a diós töltelék hozzávalóit is (egy rúdhoz).
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk. Ebbe öntjük a diót. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi anyagot. (Egy kupaknyi rumot is teszek néha bele.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A folyékony hozzávalókat összekeverjük egy edénybe, a gépbe cseppentünk egy kis olajat előre, majd beleöntjük a keveréket.
  2. A lisztet elkeverjük a porélesztővel, és kicsit meglangyosítjuk mikróban, utána mehet a gépbe. Kb. 1,5 óra a dagasztó program. (Ezalatt meg lehet csinálni a tölteléket vagy akár edédet főzni, takarítani stb.)
  3. Ha lejárt a program, előmelegítjük a sütőt. Megtöltjük a kalácsokat töltelékkel.
  4. A máktöltelékhez a tejet a cukorral felforrósítjuk mikróban. Belekeverjük a hozzávalókat, és felfőzzük. Ha kihűlt, a felvert tojáshabot is hozzákeverjük. (Lehet, hogy pici tejet utána kell még adni, hogy jól kenhető legyen.)
  5. Belefektetjük a tepsibe, 20 percet várunk, majd megsütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x24 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 072
elküldve: 1
receptkönyvben: 122
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

tekovacs

Mióta szakács: 2011.01.02.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács kelt tésztából, mákos kalács, diós kalács kenyérsütőgépben

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HKAnita
HKAnita Fri, 2013-09-27 20:01

Megcsináltam és ez a tészta mennyiség nekem borzasztó sok lett. 4 rudat is tudtam volna csinálni belőle :) És elég volt 10 fönek is :) Egyébként nagyon finom, köszi a receptet!

tekovacs
tekovacs / tekovacs Sun, 2013-09-29 11:22

Kedves Anita, örülök ha neked is bejött ez a recept :) Jó sütést-főzést, üdv. Emi

pitypang54
pitypang54 Thu, 2012-10-11 13:45

Vajon mit rontottam el? A mákos töltelék túl híg volt, bár már most sül, de egy nagy katyvasz az egész, és ég a sütőben szanaszét folyt mák. Ez kudarc lesz! A tészta tökéletes volt a kenyérsütőből kivéve!

tekovacs
tekovacs / tekovacs Thu, 2012-10-11 14:03

A töltelék állagát még a felkenés előtt eldöntöd, hogy jó-e? Nem? Ha akkor nem túl lágy, akkor nem tudom mitől lágyult meg neked sütés közben?:))) Én inkább mindig azzal szoktam küszködni, hogy túl kemény a töltelék és nehéz elsimítani a tésztán:) Ha túl hig a töltelék, buzadarával vagy még egy kis mákkal, vagy pici zsemlemorzsával lehet variálni, vagy kevesebb tejet bele...

vizilily
vizilily Fri, 2012-04-20 12:57

Ez nagyon egyszerűnek tűnik :) Most sül az enyém, de sokkal nagyobb lett, mint két rúd.
Csináltam néhány lekváros buktát is mellé. A végén egész tojással kentem meg.
Mit mondjak...? Még gyakorolnom kell. :) Remélem azért ízleni fog, és akkor olyan lesz, mint a chokito: ronda és finom.
Köszi a receptet.

tekovacs
tekovacs / tekovacs Fri, 2012-04-20 18:47

Közhely, de igaz: gyakorlat teszi a mestert!:))) Biztos jó lett a Tiéd is.:) Üdv.: Emi, és jó sütést a továbbiakban is.:)

1671
finomliszt 80 dkg
tej 5 dl
1 kávéskanál
napraforgó olaj 4 ek
cukor 4 ek
tojássárgája 3 db
instant élesztő 2 tasak
mák 25 dkg
cukor 20 dkg
tej 3 dl
búzadara 50 g
mazsola 10 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 3 db