Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalács Gourmand konyhájából

Mákos kalács Gourmand konyhájából
Mákos kalács Gourmand konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rövid történet: Az én kalácsaim többnyire éjjel készülnek, és reggelre mindig frissek.

hozzávalók / 12 adag

kelt tészta

töltelék

tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

kelt tészta

  1. A lisztet átszitáljuk, szobahőmérsékleten pihentetjük, ezalatt kávéskanálnyi cukrot teszünk a vízbe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és meleg helyre tesszük.
  2. A lisztbe beletesszük az alapanyagokat, majd a legvégén a felfutott élesztőt.
  3. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, könnyű tésztát nem nyerünk és le nem válik a dagasztótál faláról.
  4. Amikor elkészült, liszttel megszórjuk, nedves konyharuhával betakarjuk, és meleg helyre kelni tesszük.

töltelék

  1. A mákot mákprésen kipréseljük, majd hozzáadjuk a cukrot.
  2. A tejet felfőzzük, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert mákhoz, és addig főzzük, amíg krémes állagú tölteléket nem kapunk.

sütés

  1. Egy órányi kelés után a tésztát lisztes munkapadra kiborítjuk, és két részre osztjuk.
  2. A tésztát kinyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt kalácsformába tesszük, és újból kelni hagyjuk. Hasonlóképpen járunk el a fennmaradó tésztával.
  3. A tűzhelyet 225 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses 210 °C-ra), vizes tálat helyezünk bele.
  4. A kalácsokat lekenjük egy felvert tojással, majd a sütőbe tesszük.
  5. 5-7 perc után a meleget 180-185 °C-ra vesszük vissza, és kb. 45-50 percig sütjük. A sütőből kivéve 1-1,5 órát letakarva pihentetjük.
  6. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 35x10x8 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 413
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gourmand

Mióta szakács: 2015.02.01.
34 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kelt kalács, mákos kelt kalács, mákkal töltött kelt kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

701
kenyérliszt BL80 100 dkg
cukor 10 dkg
víz 1.5 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 3 db
tojás 1 db
tej 3 dl
mazsola 10 dkg
margarin 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
2 kávéskanál
mák 25 dkg
cukor 25 dkg
tej 3 dl
tojás 1 db