Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kenyér

Mákos kenyér
Mákos kenyér
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétra a sonkához ezt a kenyeret sütöttem.

hozzávalók / 10 adag

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Öregtészta

  1. A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Dagasztógép táljába mérjük a hozzávalókat, és hozzátöltjük az élesztős vizet. 8-10 percig dagasztjuk, majd letakarva 12 órára magára hagyjuk.
  3. A "túlkelt" tésztát átdagasztjuk egy perc alatt.

Kenyértészta

  1. Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
  2. Az öregtésztához mérjük a kenyértészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztős vizet, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle addig, amíg a tál falától el nem válik.
  3. Letakarva kelesztjük egy órát.
  4. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Először kétfelé vesszük: 1/3, 2/3 arányban, majd ezeket az adagokat 4-4 részre osztjuk. A nagyobbakat kb. 50 cm-es, a kisebbeket kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk. A hosszabbakat egymás mellé fektetjük, a rövidebbekkel pedig szövetszerűen "megszőjük". A kilógó végeket párosával összecsípjük, a tészta alá hajtjuk.
  5. Az így kapott kenyeret formába fektetjük.

Tetejére

  1. A kenyér tetejét megkenjük kis vízzel elkevert tojásfehérjével, és megszórjuk mákkal.
  2. Letakarva 30-40 percet kelesztjük.
  3. A megkelt kenyeret 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőt 180-190 fokra csökkentve, további 15-20 percig sütjük.
  4. A megsült kenyeret rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 572
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

öregtésztás mákos kenyér, öregtésztás kenyér mákkal szórva, mákkal szórt házi kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-04-16 20:27

Kedves Éva!
Nagyon gusztusos és bizonyára nagyon finom is. Ne haragudj, de a mákos péksüteményekről mindig eszembe jut a " Rímhányó " Romhányi József: " A pupák pék pókja " című felejthetetlen szösszenete. No ennyit a " rossz májamból " . További sok - sok jó receptet kívánok Neked:
Zoli

319
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 5 dkg
kenyérliszt BL80 15 dkg
víz 1 dl
friss élesztő 0.3 dkg
1 csipet
cukor 1 dkg
olívaolaj 1 teáskanál
kenyérliszt BL80 60 dkg
víz 2.5 dl
tejföl 2 ek
1.5 teáskanál
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
tojásfehérje 1 db
mák 2 ek