Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-kókuszos bejglitorta

Mákos-kókuszos bejglitorta
Mákos-kókuszos bejglitorta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha tepsibe készítem a bejglit, előfordul, hogy ellaposodik. Főleg, ha egy rúd készül. Ezért rakom tortaformába, itt szépen felemelkedik, és magas marad.

Ha a teteje nagyon barnul, alufólíát borítsunk rá (fényes oldalával lefelé).

Egy jól kipróbált kelt tészta recept, egy kelesztő tállal kaptam. Azóta ezt használom, batyukhoz, aranygaluskához, diós, fahéjas, kakaós csigához.

Nem szárad ki, sokáig puha marad, ez az olajtól van.

A dióba citromhéj kerüljön (már amelyik citrom héja fogyasztható).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Pár nappal előbb is elkészíthető, puha marad.

Szeletenként mikróba pár másodperc alatt át is melegíthetjük. (3-4-ig számolok, ennyi idő elég.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Én a kenyérsütőre bízom.)
  2. Ha duplájára kelt, két és fél ujjnyira kinyújtjuk.
  3. Elkészítjük a tölteléket. Tejben felfőzzük a mákot vagy a díót, és a végén kerül bele a porcukor, éppen csak átforgatjuk benne, amíg elolvad,hogy ne karamellizálódjon meg. A mákba rakhatunk kevés kókuszreszeléket, szelidíti a mákot, és pikánsabb is tőle.
  4. A töltelékkel megkenjük, és feltekerjük. (Egy rúd lesz belőle.)
  5. Egy kivajazott, lisztezett, kerek tortaformába helyezzük úgy, hogy a nyitott végek felül legyenek. (Ez lesz a koronája a kalácsnak, amikor sütés közben kissé kinyílik, felemelkedik.) 
  6. Újra kelesztjük kb. fél órát meleg helyen (vagy egy tál közép meleg víz fölött).
  7. Tojással megkenjük.
  8. Forró 200 C°-ra előmelegített sütőbe kerül, majd mérsékeljük a hőfokot 170 C°-ra.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 859
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Olgis

Mióta szakács: 2010.10.11.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

koronás kalács, kalácskoszorú mákos-kókuszos töltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rolvisa
Olgis / rolvisa Tue, 2012-01-03 01:48

Majdnem 2 csomag.
Túl sok nem jó, mert a töltelék lehúzza a tésztát.

902
finomliszt 50 dkg
napraforgó olaj 2 ek
cukor 2 ek
élesztő 3 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
tej 3 dl
1 csipet
tojás 1 db
mák 15 dkg
kókuszreszelék 2 ek
tej 2 dl
porcukor 5 dkg