Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-lekváros pirog

Mákos-lekváros pirog
Mákos-lekváros pirog
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pozsonyban még a mai napig árulnak a Mihály-kapu környékén, az Obchodná utcán pirozskit (pirôžky). Gyerekkoromban nagyon szerettem, mert olcsó volt, meleg és mákos... meg lekváros... meg diós... meg túrós...

Most is szeretem, ezért is készítettem el, közben persze nosztalgiáztam a "de régen volt, de szép is volt" időkön. A töltelék nekem nem volt elég (lehet, hogy sokat kóstolgattam?!? :D), úgyhogy én szilvalekvárosat is sütöttem. Legközelebbre marad a diós, túrós...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt: 100 ml langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk egy tálba, és kb. fél percre bedobjuk a mikróba, kicsit előmelegítjük, hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük.
  3. A megfőtt krumplit lereszeljük kislyukú reszelőn és hozzáadjuk a liszthez.
  4. A maradék tejben elkeverjük az egész tojást, az olajat és a megkelt élesztővel együtt hozzáadjuk a liszthez.
  5. A kapott (nem lágy) tésztát alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. (Én általában forró vizet engedek egy kisebb lábasba, erre teszem a kelesztő tálat. A víz ne érje a tál alját! )
  6. Elkészítjük a tölteléket: a darált mákot, a lekvárt, porcukrot és a rumot alaposan kikeverjük.
  7. A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, kb 1 cm vékonyra és felvágjuk 28 részre.
  8. Minden darabra teszünk 1 kk tölteléket (lehet többet is, ki hogyan szereti), az oldalait összenyomkodjuk a ujjainkkal, hogy a töltelék ne folyjon ki, majd feltekerjük, hengereket csinálunk. Hagyjuk picit pihenni a pirogokat.
  9. Ez alatt olajat hevítünk egy lábasban, mélyebb serpenyőben, amikor már elég forró az olaj, megsütjük a pirogokat minden oldaláról szép barnára (mielőtt az olajba tesszük, kicsit sodorjuk hosszabb hengerekre a tenyerünk között és óvatosan tegyük az olajba). Papírkendőre szedjük ki és porcukorban hempergetjük meg.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 331
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pirôžky, mákos pirozski, lekváros pirog

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1133
rétesliszt 50 dkg
tej 300 ml
élesztő 40 g
tojás 1 db
cukor 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
burgonya 10 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 5 dl
mák 100 g
szilvalekvár 2 ek
rum 1 ek
porcukor 2 ek