Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos lime-os kalácsrózsák

Mákos lime-os kalácsrózsák
Mákos lime-os kalácsrózsák
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a süti amolyan igazi békebeli reggeli. Nem nagy dolog az elkészítése, de ha nem akarunk a rózsák formázásával bajlódni, készíthetünk belőle tekercset (mint a bejgli). A lime is helyettesíthető sima citrommal, de érdemes kipróbálni a lime-mal, mert a mák és a lime igazán nyerő páros. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kényeztető, puha és illatos kelt tésztát. :)

hozzávalók / 6 adag

Kovász

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a kovászt (vagy más néven az élesztős tejet). A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.
  2. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha a táltól maradéktalanul elválik.
  3. A szépen kidolgozott kalács alapunkat egy tiszta tálba rakjuk, és letakarjuk konyharuhával. Meleg helyre rakjuk (én a radiátor közelébe szoktam), és legalább 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket.
  4. Kifacsarjuk a lime levét, és belerakjuk egy kisebb lábasba. Hozzárakjuk a cukrot, és elkezdjük melegíteni.
  5. Amikor cukrunk felolvadt, belerakjuk a mákot és a fahéjat, kicsit kavargatjuk, majd a masszát fellazítjuk a tejjel. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről, és folytatjuk a rózsák formázásával.
  6. A kelt tésztánkat vékonyra kinyújtjuk, és a feléig ráhalmozzuk a máktölteléket. Ezután ráborítjuk a tészta másik felét, és újra kinyújtjuk a tésztát.
  7. Vízszintesen kb. egy ujjnyi csíkokat vágunk. Minden tésztacsíkot spirálosra sodrunk, és csiga alakban feltekerjük őket. A kalácsrózsákat sütőpapíros tepsire rakjuk, és kelni hagyjuk további 20 percet.
  8. Közben melegítsük elő a sütőnket 180 fokra. A megkelt rózsákat lekenjük tojással, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 560
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tekercsek, mákos tekercs, lime-os-mákos tekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

481
friss élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 2 dkg
finomliszt 25 dkg
vaj 5 dkg
tojássárgája 1 db
porcukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
lime héja 1 lime-ból nyert
mák 20 dkg
limelé 1 lime-ból nyert
nádcukor 2 ek
tej 0.5 dl
fahéj 1 teáskanál