Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos margaréta Tündi konyhájából

Mákos margaréta Tündi konyhájából
Mákos margaréta Tündi konyhájából
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Illéskrisz blogjában nézelődtem ötletet keresve, mi legyen a vacsora. Megakadt a szemem ezen a fantasztikus formázáson, és nem késlekedtem, elkészítettem. Azóta megjelent már az én blogomban is.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a szóráshoz

  • 0.5 db tojás (felvert, a kenéshez)
  • 2 dkg mák (egész)

ajánlat

Ha szereted a mákosat ne hagyd ki, viszont frankón működik dióval, de akár túrós töltelékkel is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el, mert annak hűlnie kell. A vizet felforraljuk és a cukorral felfőzzük, hozzákeverjük a mákot, amit a citrommal és a fahéjjal, valamint a zsemlemorzsával összekeverünk előtte.
  2. A tészta hozzávalóiból jól kezelhető tésztát dagasztunk, és kelesztőtálban a duplájára kelesztjük.
  3. Miután megkelt, lisztezett felületen enyhén átdolgozzuk, és 10 egyenlő részre osztjuk.
  4. A tésztadarabokból korongot nyújtunk, és mindegyik közepére egyenlő mennyiségű tölteléket teszünk.
  5. A tészta szélét felhajtjuk és összecsípjük, a hajtással lefelé tesszük le és óvatosan kissé meglapítjuk.
  6. Konyhai ollóval, vagy éles késsel bevagdossuk úgy, hogy a közepe egészben maradjon, majd a most már szirmokat kihajtjuk.
  7. Enyhén vajas lemezre tesszük és a felvert tojás másik felével lekenjük, majd a közepére egész mákot szórunk.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 094
elküldve: 8
receptkönyvben: 134
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündi

Mióta szakács: 2012.02.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

máktöltelékes kelt virág, margaréta mákkal töltve, mákos kelt margaréta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Moncsi cica
Moncsi cica Tue, 2012-12-11 14:17

Nagyon jópofa..... :) Receptkönyvbe mentve....a napokban próbasütés... :)

Tündérkonyha
Tündi / Tündérkonyha Tue, 2012-12-04 08:22

Köszönöm szépen! Én ha készíteném kakaós változatban inkább talán nutellával próbálkoznék, bár valószínű elég maszatos művelet lehet. Viszont diósan minden további nélkül elkészíthető, csak ahhoz is be kell keverni a diót a cukorral ízesítőkkel, és masszát készíteni belőle, hogy ne peregjen ki. Készülök én is elkészíteni. az is lehet karácsonykor nem beiglim, hanem ilyen szép virágjaim lesznek diós és mákos...

fpteodora
Gyöngygombóc / fpteodora Mon, 2012-12-03 23:30

Ez egy nagyon bájos ötlet...Vajon kakaós töltelékkel is megvalósítható? Vagy szétfolyna szerinted?
Ó, de kár, hogy nem szeretem a mákot, mert ezek a kis "ehető virágok" meglehetősen csábítóak! :)
Gratulálok hozzá!

Tündérkonyha
Tündi / Tündérkonyha Tue, 2012-12-04 08:23

Köszönöm szépen! Én ha készíteném kakaós változatban inkább talán nutellával próbálkoznék, bár valószínű elég maszatos művelet lehet. Viszont diósan minden további nélkül elkészíthető, csak ahhoz is be kell keverni a diót a cukorral ízesítőkkel, és masszát készíteni belőle, hogy ne peregjen ki. Készülök én is elkészíteni. az is lehet karácsonykor nem beiglim, hanem ilyen szép virágjaim lesznek diós és mákos...

881
tönkölybúza liszt 35 dkg
friss élesztő 1.6 dkg
tojás 0.5 db
cukor 3 dkg
0.5 kk
vaj 3.5 dkg
vaj 0.5 ek
víz 1 dl
cukor 12 dkg
mák 20 dkg
fahéj 20 g
citromhéj 1 citromból nyert
zsemlemorzsa 4 ek
tojás 0.5 db
mák 2 dkg