Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos mari

Mákos mari
Mákos mari
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám titkos fegyvere ez a recept, amivel eddig minden vendéget sikerült levennie a lábáról. Hidegen és melegen fogyasztva is kiváló. Karácsonykor sem hiányozhat az asztalról, de én egész évben szívesen készítem, mivel az alma, a mák és a fahéj is nagy kedvenceim.

A hozzávalók mennyiségét hozzávetőlegesen tudtam megadni, hiszen mindenki saját szájíze szerint készítheti édesebbre, mákosabbra, szaftosabbra vagy éppen szárazabbra.

Az eredeti recept, ha minden igaz, a Takarékosan télen-nyáron névre hallgató salátásodott állapotú szakácskönyvből származik, innen ered nem mindennapi elnevezése is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Desszertként, de édesszájúaknak főfogásként is tökéletesen megállja a helyét. Emberem szerint kifejezetten könnyed fogás. Ellenben kicsit sem diétás.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karikázzuk fel a kifliket, hogy egy picit a karikák is megszikkadjanak.
  2. Tegyük fel a tejet a vaníliás cukorral a tűzre, forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
  3. A tojások sárgáját, a kristálycukorral és a vajjal/margarinnal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a meleg tejhez. Nagyjából ezen a ponton érdemes a sütőt elkezdeni melegíteni.
  4. Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a csumájukat, és 2-3 mm-es darabokra szeljük fel. A mákot keverjük el a porcukorral. (Kóstoló után ér utánízesíteni, de érdemes kalkulálni a többi édes hozzávalóval is.)
  5. Most következik a dolog pepecselősebb része: Ebbe a lassan langyosodó löttybe mártogassuk bele egyesével a kifliket, majd egy tűzálló tál aljára szép, katonás rendben pakoljuk őket egymás mellé. Mehetnek jó szorosan.
  6. Ha a tál alja megtelt, jöhet a kiflikre egy réteg mák és egy sor alma. Az almát szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal.
  7. Újabb tejes kifli réteg következik, majd mák, alma és fahéj. A rakosgatást addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók - vagy meg nem telik a tál.
  8. Érdemes a tetejére egy sor kiflit hagyni vagy ha nem úgy jött ki a lépés, akkor egy sor fahéjas almával zárjuk le. Ennek a tetejére kerüljön a tojások fehérjéből vert kemény hab, amelyet a lekvárral szépen meg lehet pöttyözni.
  9. Előmelegített sütőbe tolva, 180 fokon, körülbelül fél óráig sütjük. Lehet kevesebb ideig is, de mi úgy szeretjük, ha már nem ropog az alma. Arra azonban vigyázzunk, hogy a tojáshab ne égjen meg. Nekem ezúttal szilvalekvár jutott a tetejére, ezért barnább kicsit.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x26 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 021
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

baghyra

Mióta szakács: 2014.04.17.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sütőben sütött mákos guba, mákos guba, mákos máglyarakás

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1050
kifli 8 db
tej 5 dl
margarin 14 dkg
tojás 4 db
cukor 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mák 13 dkg
fahéj 3 teáskanál
porcukor 3 ek
sárgabaracklekvár 3 teáskanál
alma 2 közepes db