Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa
Mákos pogácsa
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kíváncsi vagyok, hogy van-e még olyan család, ahol ismerik a mákos pogácsát?!
Legális nyugtató, a mákos tészta rajongóknak.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros tejben.
  2. A lisztet összekeverjük a darált mákkal és a porcukorral. Sózzuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és a tejben felfuttatott élesztőt.
  3. Annyi tejet adunk hozzá, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Meglisztezzük a tetejét és konyharuhával letakarva egyenletesen meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk és kb. 1,5 cm vastagságúra sodorjuk.
  5. Kés hegyével berácsozzuk a tészta tetejét és pogácsákat szaggatunk belőle. Enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, és még 10 percig kelesztjük.
  6. Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, ne hagyjuk kiszáradni a tésztát!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 456
elküldve: 4
receptkönyvben: 162
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

édes mákos pogácsa, pogácsa mákkal

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ronicic
ronicic Wed, 2015-07-15 08:22

Szia! Ha instant porélesztőm van csak itthon, abból mennyi kell bele? Akkor is kell keleszteni 30, illetve további 10 percet, ugye? Köszönöm a válaszodat.

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sat, 2011-08-27 13:05

Szia Zederta!

Elkészítettem a pogit, finom lett. Én egy kicsit édesebbnek gondoltam, de majd legközelebb több cukrot teszek bele. A lisztet nem kevertem, sima lisztből készítettem. De nagyon szép és nagyon finom is lett! :)
Köszi a receptet!
Szép hétvégét!
Rita

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-08-27 19:15

szia Rita!
örülök, hogy jól sikerült a pogi! a cukorral csak annyiban kell vigyázni, hogy ha túl sokat teszel bele, akkor kemények lesznek a pogácsák.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Mon, 2011-08-22 14:52

Sya! Nem akarok butaságot kérdezni, de akkor végül ez édes lesz? :P Esetleg sósan is el tudod képzelni? Tetszik ez a nyugtatós dolog :P Ja, és nádcukorral esetleg nem kivitelezhető? :P Mármint, nem por formájában :) ja, és más darált maggal szerinted? dióval vagy szezámmaggal? :)
Előre is köszi :) Évy :)

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-08-23 23:22

kedves Évy!
inkább édes, mint sós lesz a végeredmény. otthon mindig valamilyen leveshez volt, egytálétel kategóriában (pl. borsóleves, bableves stb).
ha jól emlékszem egyszer próbálta meg anyukám dióval elkészíteni, de nem lett az igazi. bár az is lehet, ha figyelembe vesszük, hogy más magvak esetében kicsit más arányokat kell alkalmazni, akkor még jó is kisülhet belelő ;-)
jó kísérletezést!
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2011-05-15 20:56

kedves Rita!
nem kell bele, mivel a mák saját maga is eléggé olajos. elegendő bele az a zsiradék.
jó sütést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 01:38

Sziasztok!

Gyerekkoromban a nagymamám nagyon sokszor sütötte, addig ettük míg volt belőle, azt mondtam, ha felnövök én is szeretnék majd ilyet sütni, de sajnos késő már, hogy megtanítsa nekem. 5 éve hogy elhunyt. :( Bárhol kérdezek utána, senki sem ismeri, de végre fotóval ellátott recept, és tényleg az igazi! Köszönöm nektek!

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-03-19 12:24

kedves Nelly!
nagyon nagy öröm számomra, hogy ezt megosztottad velem.
további jó nézelődést, sütés-főzést!
üdv,
toma

cafika
Cafika / cafika Thu, 2011-02-24 21:52

szia Zederta,
szülövárosomban, Komárno-ban is ismert a mákos pogácsa :)
gyerekkorunkban hamubasült pogácsának is hívtuk :)
nagyon nagyon finom
üdv. Évi

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2011-02-25 06:46

kedves Cafika! egyre inkább az az érzésem, hogy Szlovákiából származik ez a recept.
köszi!
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-13 19:07

hát igen, a folvidéken tényleg ismerik a mákos pogácsát...gyerekkoromban sokszor ettem csak a receptet eddig nem találtam...a bio lisztek helyet mit lehet használni, koszi a tippeket...udv. szlovák honbol

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-08-14 10:55

kedves Csibike!
megkérdeztem anyut, és kiderült, hogy tényleg Szlovákiából hallotta ezt a receptet ;-)
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-03 15:49

Szia

Én egy tót jányka vagyok, és mivel egy szlovák eredetű településen élek itt szerintem nincs olyan aki ne ismerné a mákos pogácsa receptet. Egyébként igazad van, pár kilométerrel arréb a magyarok nem ismerik, én vittem nekik a receptet. Isteni, nagyon szeretjük.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 09:34

szia SBJ!
köszi szépen! végre fény derült a mákospogácsa eredetére ;-) elképzelhető, hogy hozzánk is így került, mert a szüleim a szlovák határ mellett élnek.
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-12 16:25

Húúú! A mákospogácsa nálunk, Felvidéken régi családi recept (nagyjából ugyanaz, mit a tiéd, csak nem biolisztből). Anyukám gyakran süti. Magyarországon eddig senkivel nem találkoztam, aki ismerte volna :-) Nagyon örülök, hogy megosztottad a receptet.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-05-13 10:09

kedves cisu_micu!
én sem találkoztam még sok olyan emberrel, aki hallott volna a mákos pogácsáról. sőt, még a faluban sem sokan ismerik, ahol a szüleim élnek. szóval ez biztosan valamilyen "bevándorolt" recept nálunk, de nagyon szeretjük ;-)
örülök, hogy elnyerte a tetszésedet!
üdv,
toma

640
mák 400 g
tönkölybúza liszt 300 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 300 g
porcukor 100 g
tojás 1 db
tejföl 2 dl
tej 2 dl
élesztő 30 g
0.5 tk