Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-szilvás tekercs

Mákos-szilvás tekercs
Mákos-szilvás tekercs
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most először alakalmaztam azt a régi trükköt, hogy a kelt tészta sütésekor egy lábosban vizet kell tenni a sütő aljába. Én egyből dupla adagot csináltam, de nem bántam meg!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Én a sütés felénél cukros tejjel átkentem.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk. A közepébe mélyedést nyomkodunk és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadunk 1 tk cukrot és 5-6 ek langyos tejet, majd hagyjuk felfutni.
  2. Ezután összedolgozzuk a maradék cukorral és tejjel, valamint 1 tojással, egy csipet sóval és a vajjal. Letakarva, meleg helyen pihentetjük a tésztát kb. 40 percig.
  3. Állandó kevergetés mellett felfőzzük a mákot a tejjel, a cukorral és a vajjal. Ha kihűlt, hozzáadjuk a fahéjat, a rumot és a szilvalekvárt.
  4. A tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, majd feltekerjük és 12 darabra vágjuk. Sütőpapírral bélelt, magasfalú tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük a csigákat.
  5. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 1 felvert tojással. Minden csiga tetejére helyezünk néhány szilvadarabot. Még 15 percig pihentetjük.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 738
elküldve: 8
receptkönyvben: 286
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

a-édrienn

Mióta szakács: 2010.01.04.
87 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás-mákos csiga, kelt szilvás-mákos süti, mákos-szilvalekváros tekercs

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Redy28
Redy / Redy28 Mon, 2013-02-11 21:56

MÁr régóta szemeztem a recepttel, ma végre elkészült! Imádjuk a mákos dolgokat, ez volt életem első mákos tekercse, nagyon finom volt a szilvával. Nekünk meg kellett cukrozni rendesen, de talán ez a lekvár édességétől is függ! Máskor is megcsinálom majd!
ü
Edit

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Tue, 2013-02-12 14:52

Edit!
Köszönöm, mi is nagyon szeretjük! Cukrot utólag is lehet hozzá adni, de elvenni már nem! Mindenki a saját ízlésének megfelelően készíti el, a recept csak egy alap, amihez vagy hozzáadunk vagy elveszünk!
Üdv.: Adri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-09-24 10:34

Tegnap megsütöttem, hát valami felséges lett! Szívből ajánlom mindenkinek, mert nagyon kellemes íze van. Jól összeillik a mák a szilvalekvárral! Köszönöm a receptet!
Evelin

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Wed, 2010-09-22 18:32

Kedves a-édrienn!Ha fiatal lennék,akkor azt mondanám,hogy ez "nagyon állat"!De,mint szolid nyugdíjas,így csak tolom be a falatokat.Ugyanis ma délután megsütöttem.Nem túl édes,pont jó.Egy kicsivel több lisztet kívánt,mert kicsit lágy lett,felváltva kellett volna adagolnom a tejjel,de izgatottságomban csak mindent belezúdítottam.Nálam 50 percig sült villanysütőben,180 fokon.Nagyon nagy szilváim voltak,amik nem magvaválóak,így negyed-negyed darabot vágtam mindegyik tetejére.Süssétek bátran,mindenkinek ajánlom,neked pedig köszönjük,hogy közreadtad ezt a finomságot!Üdv.:Éva

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Wed, 2010-09-22 19:23

Köszönöm Kedves Éva!
A szilvákat én is negyedekbe vágtam és a tekercsekbe dugdostam! A családban is nagy kedvenc ez a sütemény. Remélem másoknak is ennyire fog ízleni!
Köszönettel.: Adrienn

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Wed, 2010-09-22 15:24

Köszönöm! Nem csak szép, hanem finom is! Még másnap reggel is puha volt a tésztája, megfelelt reggelire egy kis tejjel! :)

719
finomliszt 40 dkg
friss élesztő 3 dkg
cukor 5 dkg
tojás 2 db
tej 1.5 dl
vaj 7.5 dkg
1 csipet
szilva 20 dkg
mák 15 dkg
tej 1 dl
cukor 6 dkg
vaj 2 ek
fahéj 1 tk
rum 0.4 dl
szilvalekvár 15 dkg
porcukor 5 dkg