Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos vargabéles

Mákos vargabéles
Mákos vargabéles
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eddig csak a túrós vargabélest készítettem, most újdonságként mákosan lett. Nagy meglepetés ért, hogy nagyon finomnak dicsérték, és hipp-hopp elfogyott. Igaz, még eddig én is mint újdonságként, második alkalommal készítettem így el.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert gyerekek kedvence is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cérnametéltet egy lábosban enyhén sós vízben 1 evőkanál olajjal puhára főzzük, majd leszűrjük, és hidegre hűtjük.
  2. Közben a tepsit megkenjük olvasztott margarinnal, és 4 réteslapot belefektetünk, majd újra megkenjük margarinnal, és 2 evőkanál búzadarával meghintjük egyenletesen.
  3. A kihűlt  tésztához adjuk a cukorral elkevert mákot, a vaníliás cukrot, citrom reszelt héját, 4 evőkanál tejfölt, 2 tojás sárgáját, ezt jól összedolgozzuk.
  4. Majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, és a tepsiben egyenletesen elsimítjuk.
  5. Majd újra egy kis olvasztott margarint csurgatunk rá, és a maradék búzadarával megszórjuk.
  6. Végül a maradék 4 réteslapot rátesszük, és a margarinnal megkenjük.
  7. Előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük.
  8. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, és vaníliás porcukorral megszórjuk, s kockára vágva szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 9 505
elküldve: 7
receptkönyvben: 254
elkészítve: 2/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos cérnametélt, mákos tésztarakottas, vargabéles mákosan

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-06-17 04:44

Megsutottem ezt a makos csodat, finom lett, csak nekem nem volt elegge edes. Ugyhogy legkozelebb , legalabb 40 dkg cukrot fogok beletenni es a tejfol helyett lekvart. Azt hiszem igy lesz nekem tokeletes. En egyebkent minden sutit edesebben szeretek mint mas. Tudom, hogy az nem egeszseges, de inkabb kevesebbet eszek belole. Kulomben ez egy jo recept, nagyon koszonom.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2012-06-17 08:17

Szia!
Örülök neki,hogy sikeres lett a tészta,hát igen aki édesebben szereti több cukrot használjon. Nálunk elég az édessége igy is. Sok sikert kivánok hozzá!
Üdv Gabriella..

twixy
twixy Thu, 2012-06-07 18:23

Szia!!
Nem akarok beleszólni ,de a név tényleg nem fontos,az eredmény, na az a lényeg! Az ,hogy oda van írva mákos vargabéles??? palacsintából sem csak túrós van ! Jó ötlet, jó kis recept! Köszi Gabimami!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Fri, 2012-06-08 10:44

Szia!
Nagyon szívesen osztom meg mindazokat a régi recepteket,melyet én gyerekként már megtanultam nagymamámtól.De azokat is melyek új ízek és ötletes elkészítéssel vannak.
Elmondani nem tudom,hogy milyen öröm számomra,hogy ennyi dicséretet és nézettséget kapok receptjeimre.Pedig nagyon sok oldalon fennt vagyok,és most mikor olvastam, hogy oldalam nyerte 06.06-án a legtöbb nézettséget,kicsordulut a könnyem,hogy létezik ilyen is. Sosem kaptam ilyet,igaz nem is nyertem még semmit,pedig a sok receptes oldalon megosztom,és ez így most számomra nagy öröm,hogy van ilyen is.
Nagyon köszönöm mindenkinek,hogy sikerült ezt is megérnem!
További jó sütést főzést kivánok!
Üdv... Gabimami58...

evacili
evacili Wed, 2012-05-02 21:07

Drága Gabimami!
Nem akartalak megbántani, távol álljon tőlem.Csupán furcsa számomra, hogy egy vargabéles mákkal készüljön. Emelett nagyon klassznak tartom és feltétlenül meg fogom csinálni. Végül is nem a név a fontos. Üdv: Cili

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sun, 2012-05-06 23:05

Szia evacili!

Én már ettem almás Vargabélest és meggyeset is,nagyon finom volt és el fogom készíteni ugy is.
S majd azt is meg osztom itt veletek...
Üdv...Gabimami....

evacili
evacili Thu, 2012-04-26 21:06

Én ezt nem nevezném vargabélesnek, ettől függetlenül nagyon jól hangzik, megcsinálom mint " Mákosbélest". Köszi a receptet.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Fri, 2012-04-27 08:19

Szia Evacili!
Pedig el hihaeted,hogy mákos Vargabéles,még dédnagymamám szakács könyvéből vettem,és nem egyszer készítettem el. De ahány ház annyi szokás!
Sőt ha jól meg nézed minden régi sütinek nagyon kevés kivételével,más neve van és ugyan az.
Nekem van egy olyan süti receptem aminek neve,francia emelet,és láttam már ,hogy másfelé az a neve Vendég váró. Annyival én mint nem most kezdtem a sütést főzést,igy tudom a régi sütemények nevét,és elfogadom,hogy már át vannak írva.De legtöbbnél még a krém hozzá valók is módosítva vannak. Igaz én ugyan ugy a régi sütiket újjá varázsolom mert többfélét teszek hozzá és mindjárt nem a meg szokott alapján készül. Ne vedd sértésnek tőlem amit írtam,én elmondhatom magamról,13-évesen már süteményeket készítettem,és főzni 1978-óta rendszerességel főzöm. Ugyan ugy szeretem az újakat is elkészíteni de a hagyományt sosem fogom ki zárni. De semmi akadálya adhatszte bármilyen nevet neki hísz az alapanyag ugyan az marad. Ma egy olyat készítek el aminek legkésöbb holnap recept leírása képpel együtt fent lessz. Kivánok jó sütést és főzést....

1070
cérnametélt 400 g
tojás 2 db
tejföl 4 ek
mák 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 30 dkg
margarin 6 dkg
réteslap 1 csomag
búzadara 4 evőkanál