Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos vargabéles Imre konyhájából

Mákos vargabéles Imre konyhájából
Mákos vargabéles Imre konyhájából
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Talán több, mint fél éve ettem utoljára mákos tésztát, így nem volt mit tenni, szombatra azt terveztem, mert hamar megvan, olcsó és nincs ember a földön, aki ne szeretné - talán egy-kettő. Mi lenne, ha vargabéles lenne belőle, csak nem túrós, hanem mákostésztás. Az lett. Ha kész, tegyük a spájzba, hűtsük ki, vágjuk kockára és tejszínhabbal együk. Uramisten, de finom... Ez most akkor milyen béles? Varga? Szűcs? Csizmadia? Suszter? És így tovább... 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Desszertnek is jó, de önálló, húsmentes második fogásnak legalább annyira. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel főni a vizet, közben daráljuk le a mákot.
  2. Főzzük össze a mákot a tejjel (ezt legegyszerűbben úgy lehet, ha felforraljuk a tejet és beleöntjük a mákot, ami azonnal megdagad, így meg is puhul) és a porcukor felével.
  3. Ha felfőtt a víz, sózzuk meg, és főzzük ki a metéltet (hosszú vagy széles... sokan cérnametélttel szokták, de mivel Nagymama nálunk mindig széles metélttel főzte, így nem kérdés, hogy a cérnametélt szóba sem jöhet). Keverjük össze a mákkal, vigyük a spájzba, ahol majd kihűl. Ha ez megtörtént...
  4. ...mehet hozzá a tojások+250 ml tejszín+reszelt citromhéj+a porcukor másik fele+a vaníliás cukrok keveréke (kis habverővel verjük fel). Jó kis folyós massza lesz.
  5. Olvasszuk fel a vajat. Fogjunk egy 40*24 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit, és kezdjük el belerakosgatni a réteslapokat úgy, hogy a negyede kilógjon. Mindegyik lapot vajazzuk meg. Ha kész, öntsük bele a masszát (és egyengessük el), hajtsuk rá a kilógó tésztát, kenjük meg a tetejét a maradék vajjal, és 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt süssük meg.
  6. A többit már írtam: kihűteni, felkockázni, a maradék tejszínhabot felverni, azzal megenni. Na, így megy ez.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40*24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 669
elküldve: 6
receptkönyvben: 249
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: -

szakács

HajduImre

Mióta szakács: 2013.04.08.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vargabéles mákosan, mákos tészta másképpen, citromos mákos vargabéles, mákos cérnametélt, mákos tésztarakottas, vargabéles mákosan

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Wed, 2018-01-31 13:14

Látom, hogy ezt a csodás kaját még 2015-ben tették fel. Szokatlan, hogy 8 adagos. Mi csak hárman vagyunk rá. Vajon ha megfelezzük a hozzávalókat, nem túl macerás a méricskélése, felezve is működik a recept?

Graham
HajduImre / Graham Sun, 2018-04-22 06:43

Felezve, sőt negyedelve is. (elnézést a késői válaszért, de nem vettem észre).

evacili
evacili Mon, 2017-10-30 12:25

Kedves Imre! Hány darabos a két csomag réteslap, mert hogy ebből többféle létezik? Nagyon tetszik ez a "Hajdubéles" változat, megcsinálnám.
Üdv: Cili

evacili
evacili Wed, 2018-01-31 20:01

Kedves Imre! Változatlanul kérdésem, hogy hány darabos a két csomag réteslap?
Üdv: Cili

Graham
HajduImre / Graham Sun, 2018-04-22 06:45

Nem emlékszem :), de szerintem nyolc, vagy amennyi szokott lenni egy átlagos réteslap. Igaza van, nem fogalmaztam elég pontosan. Ezért és a késői válaszért is elnézését kérem.

Fekete kökörcsin
Fekete kökörcsin Tue, 2017-01-31 17:17

Kedves Imre!
Miért hangsúlyozod a kihűtést? Megsütés után melegen nem jó enni ezt a "hajdubélest"?!? A vargabélest sem hűtjük ki tálalás előtt, hiszen olyan jó a meleg ropogós teteje!

Graham
HajduImre / Graham Sun, 2018-04-22 06:47

De jó, csak nem lehet normálisan felvágni, mert szétesik. Ez egyébként jellemző a felfújt módon készült tésztaételekre általában, sőt a lasagne is úgy jó, ha pihentetjük tálalás előtt.

kutyaláb
kutyaláb Tue, 2017-01-31 14:22

Kedves Kollégák!
Igen, a mák darált. "1. Tegyük fel főni a vizet, közben daráljuk le a mákot."
A vizualitás fontos, de azért ...

Kedves Imre!
Nálam biztosan Hajdu béles lesz. Ki fogom próbálni, imádom a mákot. Köszönöm az ötletet és a receptet.
Üdv,
kutyaláb

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2015-04-13 12:45

Kedves Imre!
Ilyen gusztusos kinézetű és valószínűleg finom bélesnek szívesen lennék a keresztapja. El is keresztelem ezennel " Hajdúbéles " -nek. Az " U " betűn lévő vessző csak azért van, hogy ne minden babért mondhass a magadénak. További sok jó receptet és sikeres sütés - főzést kívánok:
Zoli

Graham
HajduImre / Graham Mon, 2015-04-13 14:17

Köszi Zoli,
kedves vagy. :) Meglátjuk, mit mondanak majd a népek. Ha így kerül a köztudatba - aminek sajnos kicsi az esélye -, jövök eggyel. :)

916
mák 250 g
tej 250 ml
porcukor 150 g
hosszúmetélt 500 g
tojás 4 db
habtejszín 500 ml
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 100 g
réteslap 2 csomag