Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákosguba 7. - citromos-fahéjas

Mákosguba 7. - citromos-fahéjas
Mákosguba 7. - citromos-fahéjas
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tévében láttam ezt a receptet évekkel ezelőtt, Stahl Judit készítésében. A hozzávalók mennyiségét nem tudtam felírni, ezért ezek a mennyiségek az én ízlésem szerint vannak megadva. Az illata isteni, az íze pedig még istenibb:).

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Meg lehet szórni a tetejét sütés előtt porcukorral is.
A sütési idő csak körülbelüli adat, még sosem mértem le. A lényeg, hogy amikor a jénai oldalán látszik, hogy a kiflik szép pirosak, és a lakásban terjeng a fahéj és a citrom illata, akkor ott az idő, hogy kivegyétek és még melegen megkóstóljátok.
Ne sajnáljátok róla a mákot! Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet jól összekeverjük  5 ek cukorral,  4 tojással és a vaníliaaromával.
  2. A mákot a többi cukorral, fahéjjal és a reszelt citromhéjjal átkeverjük. 
  3. Egy közepes jénait kivajazunk.
  4. A kiflikarikák felét a tojásos tejben jól átforgtjuk, áztatjuk, majd a jénai áljára tesszük egy sorban.
  5. Megszórjuk a mazsola felével, majd a mák felével.
  6. Ezt a rétegezést mégegyszer megismételjük. Ha megmarad a tejből, azt nyugodtan öntsük a második réteg kiflire, mielőtt megszornánk a mákkal.
  7. A megmaradt vajat a tetejére daraboljuk és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 653
elküldve: 10
receptkönyvben: 549
elkészítve: 38/59
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákosguba citromosan és fahéjasan, mákosguba citrommal és fahéjjal

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-01-05 20:19

Kedves Edit,

"klasszikus" makosguba receptet keresgeltem, es a Tied tünik annak. (Meg soha nem csinaltam...). Köszönettel eltettem. Itt (Bajororszag) sajna nincs kifli, legalabbis olyan nem, mint otthon. Megprobalom kalaccsal, avagy zsömlevel (a tesztaja hasonlit a mi kiflienkre) - szerinted erdemes nekivagnom?

Megragadom az alkalmat, es kivanok Boldog Uj Evet! Üdvözlettel: Marti

laraed
Edit / laraed Mon, 2014-01-06 13:39

Kedves Márti ! Mindenféle képen próbáld ki nem fogsz csalódni benne :) Igaz ez nem a klasszikus mákos guba , de szerintem jobb :) A klasszikus mákos guba simán leöntöd a kiflit forró vaníliás cukros tejjel ,és megszórod mákkal . Ha nincs kifli akkor vagy süss házi kiflit itt találsz receptet hozzá , vagy ha bagettet lehet ott kapni akkor inkább azzal mint zsömlével csináld . Boldog Új Évet kívánok én is Neked és a Családodnak:)

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-01-06 16:22

Kedves Edit,
köszönöm a valaszodat, feltetlenül kiprobalam!

Minden jot kivanok, szeretettel üdvözölllek: Marti

Tincse87
Tincse87 Mon, 2012-12-24 21:57

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Ma elkészitettem és szépen el is fogyott az egész. Citrom nem volt itthon,igy narancshéjjal keszult! :)

balogh judit
balogh judit Fri, 2012-11-30 17:56

Kedves Edit! Most készítettem el ezt a finom gubát, nagy sikere volt!
Köszönöm!

ritus82
ritus82 Thu, 2012-07-05 15:26

Első osztályú! Párom készítette el meglepetésként. Sikerült. Azóta így készítjük a mákosgubát! :)

laraed
Edit / laraed Thu, 2012-07-05 17:00

kedves Ritus ! Nagyon örülök , hogy ennyire tetszett. Nagyon rendes a párod ha ilyenekkel lep meg :)) Üdv Edit

bogi0212
bogi0212 Tue, 2012-01-17 20:15

Mire megsült betoppantak a szüleim és ők sem tudtak neki ellenállni. Én vanília sodóval tálaltam, Isteni finom lett. Köszi a receptet.

vipagi
vipagi Sun, 2011-12-25 13:18

Tegnap megcsináltam és ez valami isteni lett!!!!! Bár véletlen csak 20dkg mákot vettem, de így is jó mákos lett, bőven elég volt rá az is, nagy sikere volt! Köszönöm!!! :)

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-12-25 13:52

Kedves vipagi ! Nagyon szívesen :)) Nagyon illik a karácsony hangulatához ennek az ételnek az illata:)) Igen elég rá 20 dkg mák is nem ront rajta az biztos:)) Nagyon szeretem én is . Boldog Békés Karácsonyt Kívánok. Üdv Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-09-01 15:27

Kedves laraed!
Megint a jól bevált finom mákos csodához nyúltam:-))
Ízlett az egész családnak, és most fejezte be a férjem is az ebédet, a gyerekek is örültek neki, délben :-)) Megerőltető évnyitós-tanítási nap van mögöttük:-))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

elszakadtapalacsinta
elszakadtapalacsinta / elszakadtapalacsinta Sun, 2011-07-03 13:35

Fahéj és mazsola nélkül, de meggyel készítettem el, isteni finom lett. A cukor nekem így kevésnek tűn, így rétegezés közben még szórtam rá.
(6 - teszkós - vizeskiflit használtam fel hozzá, mivel tejeset már nem kaptam. A maradék 4-et karikázva fagyasztóba tettem, jól jön az még pár hét múlva is :)
köszi a receptet, elmentettem!

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-01-27 20:10

Kedves Mézecske !Ennek örülök:))) Egészségetekre:)) Üdv Edit

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Thu, 2011-01-27 08:47

Kedves Edit! ezt a fajtáját még nem próbáltam ki de ma elkészítem remélem ízleni fog.Köszönöm hogy felteted.üdv mézecske74!

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-01-27 11:25

Kedves Mézecske ! majd írd meg , hogy mennyire nyerte el tetszésedet:))Üdv Edit

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2010-12-19 15:41

Kedves Edit! Ma ki próbáltam és nagyon finom lett, köszönjük szépen. Igazad van a citrom fahéj és vanilia nagyon finom eggyütt! Barna cukrot használtam, és egy csipet friss vani'liát.
Tisztelettel Krisztina

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2010-12-17 04:53

Kedves Edit, ma nyert ertelmet a tegnap vasarolt mak...nagyon tetszik, hogy fahejat is raksz bele.
Koszonom szepen a receptet.
Tisztelettel Krisztina

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-12-17 08:42

Kedves Kristina ! Próbáld ki , nem fogsz csalódni benne annyira finom. Az állaga olyan finom krémes lesz a tojásos tejtől és "elő" karácsonyt varázsol a fahéjas , citromos, vaníliás illat ami terjengeni fog a lakásban ha megsütöd !Ha megcsinálod írd meg , hogy ízlik -e ? Üdv Edit

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2010-12-17 20:18

Kedves Edit ! Feltetlenul megirom, az alapanyagokbol itelve nagyon finom. Koszonom megegyszer :)
Tisztelettel Krisztina

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-11-16 16:48

Mazsolát én sem mindig teszek bele mert csak én szeretem. Örülök , hogy Neked is ízlett :)) Üdv Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-16 16:22

Kedves Edit! Mivel az éjszaka rosszul aludtam, már fél öt a konyhában talált.Elkészítettem a tízóraijukat, és mivel ma gondoltam elkészíteni, a Citromos-fahéjas mákosgubát, nekiláttam.Aztán ők is ébredezni kezdtek, de én már javában készítettem.Mivel már csináltam ilyet, azért a receptet követve, de sikeresen mentek a dolgok, elő volt készítve minden.Mire suliba kellett volna menniük, már kivettem, a csodás illatokat árasztó Citromos-fahéjas mákosgubát.Röptében, suliba menés előtt a skacok belekóstoltak, és summázták, hogy isteni, és hagyjak!!!,már mint én, mert ebéd után ennének majd belőle.A párom elszaladt a lánnyal a suliba, bicajbolt, és ő az ,akitől félteni kellett volna, mert két nagy tányérral reggelizett meg.:-)) Aztán én persze az ebéddel is foglalkoztam,feltettem főni.Úgyhogy ebéd után a párom még evett, aztán a lánnyal hazaértem majdnem kettőre, ő is tudott enni, akkor ettem én is vele, és mennyeien finom.A fiam most ért haza, 3 után, és közölte, micsoda mennyei háromfogásos ebéd!Úgyhogy ül a drágám, és ebédel...Na azt mondani se kell, hogy egy adagot kis műanyag edényben el kellett tennem, ha este fél tizenegyre hazaér a párom, még jusson neki.:-))Szóval, nem sokat tudtam enni, de azt amit igen, megállapítom, hogy érdemes volt a korai kelés, és még fogok csinálni.Őszintén reggel korán nem kincsnek, hanem egy nagy hülyének éreztem magam, aki ilyen korán nekilát, és nem elég a sima kétfogásos ebéd, még kedvezek is nekik.hm...de megérte :-))Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-11-15 22:49

Edit!Ez tényleg nagyon mákos! :-)) Jöjjön,aminek jönnie kell. A párom kézcsókjait is várni fogom, na hallod, ilyen csoda után?! :-)) Éva-Anyóca

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-10-28 13:09

Kedves Katazso ! Hi- hi Biztos spóroltam he-he :))))) Nem tudom javítani, mert ennél a receptemnél nem enged be a rendszer. A mákot is más darálta meg helyettem, mert véletlen csak mákot írtam és akkor sem tudtam javítani. De itt van a kedves Gargoyle aki ledarálta helyettem :))) Úgy, hogy mindenkit kérek, hogy mind az 5 tojást tegyétek bele. :))) Üdv Edit

katazso
katazso Thu, 2010-10-28 12:03

Az 5. tojást hova tetted? Nagyon jól hangzik, még a 4 tojással is amúgy..

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-08-27 11:46

Jaj köszönöm szépen ! Észre sem vettem ! nagyon köszííííííí !!! Puszi érte ! Üdv Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-08-27 10:06

Úgy értettem: receptedben már meg van darálva az a mák....
:-D

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-08-26 20:59

Kedves Mindenki aki olvassa majd a receptet !! Darált mákkal kell elkészíteni !!!! Nem tudom kijavítani a receptet valami ismeretlen ok miatt ezért itt közlöm a trehányságomat :)))

simonani
simonani / simonani Fri, 2010-08-27 06:14

Kedves Edit!
Ne tegyél magadnak szemrehányást, mert nem lehet kétséges, hogy csak darált mákról lehet szó!
Mutasson valaki nekem egy olyan receptet, ahol nem darált mákot használnak!
Legfeljebb díszítésnek!!
Gyerekkorom egyik kedves étele volt, de sajnos feledésbe merült, így magam részéről köszönöm a receptet.

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-08-27 07:28

Kedves Simonani ! Örülök , hogy a receptem szép emlékeket idéz fel benned ! Üdv Edit

simonani
simonani / simonani Fri, 2010-08-27 08:54

Köszönöm hogy figyeltél hozzászólásomra - és valóban szép emlékeim vannak -!
További szép napot kívánok!

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-08-27 07:26

Akkor már lehet is készíteni a mákos gubát:)))))))))))))))))Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-08-26 20:53

Majd írd meg , hogy milyen lett és , hogy ízlett-e !!!Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-26 20:24

Gyönyörűséges!!! És nagyon finom lehet! :) Hamarosan elkészítem.

731
kifli 10 db
mák 25 dkg
cukor 15 dkg
mazsola 5 dkg
fahéj 2 tk
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliaaroma 1 teáskanál
tej 8 dl
vaj 2 dkg
tojás 5 db