Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákoska

Mákoska
Mákoska
95 perc / előkészület: 50 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mák nem csak egészséges, hanem finom is. Ez a sütemény kaphatná a mákos zserbó nevet is egy kis csokoládéval a tetején, hiszen a recept hasonlít egy zserbó recepjtéhez.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A tepsi előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a mákot összekeverjük a tejjel, a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a mézzel, a mazsoláva és a rummal. Felfőzzük az egészet, míg el nem olvad a cukor, hűlni hagyjuk.
  2. A tojásfehérjét habbá verjük, és hozzáadjuk a mákhoz.
  3. A tésztához langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis kanál cukorral, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a kétféle cukorral, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Alaposan kidolgozzuk, majd 3 részre osztjuk, és kinyújtjuk.
  5. Öszzeállítás: Egy sütőformát kivajazunk, az első laput belehelyezzük, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a máktöltelék felét. Erre ismét tészta kerül, majd egy adag lekvár és a maradék töltelék. Az utolsó tésztalappal befedjük.
  6. A tetejét megkenjük a tojással, és megszurkáljuk.
  7. Addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 685
elküldve: 3
receptkönyvben: 118
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

krisztaaa

Mióta szakács: 2010.11.04.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos zserbó, kelt emeletes süti máktöltelékkel és csokitetővel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

665
finomliszt 500 g
vaj 250 g
porcukor 100 g
tojássárgája 2 db
tej 100 ml
cukor 0.5 teáskanál
élesztő 10 g
sütőpor 1 kk
vaníliás cukor 10 g
tejföl 40 g
mák 300 g
cukor 150 g
tej 200 ml
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
méz 40 g
mazsola 100 g
barna rum 100 ml
tojásfehérje 2 db
sárgabaracklekvár 20 dkg
tojás 1 db
vaj 1 ek