Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Makrut - datolyával töltött sütemény

Makrut - datolyával töltött sütemény
Makrut - datolyával töltött sütemény
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a keleti édességeket. Na persze a nyugatiakat is, meg a délieket is, meg az északiakat is... Ünnepekkor mindig készítek legalább egyfélét, ami rendre el is fogy. Keleti boltokban, nagyobb áruházakban, reformboltokban beszerezhető a narancsvirágvíz, nagyon jellegzetes ízt ad a süteményeknek, de aki nem szereti, nyugodtan hagyja ki, nélküle is nagyon finom. Kapható darált datolya is, de én inkább ezt a megoldást választottam, sokkal olcsóbb, ha magam gyurkálom össze. Darálni is lehet, de ilyen kis mennyiség miatt nem veszem elő a darálót. 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll).
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel.
  3. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppencsak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
  4. Bő, forró olajban aranypirosra sütjük, majd tálba szedjük.
  5. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 273
elküldve: 1
receptkönyvben: 78
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ZsuzsannaLilla

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

datolyás sütemény, datolyával töltött keleti édesség

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lula
lula Wed, 2011-10-05 22:40

Ismerem ezt a sütit. Mi nagyon szeretjük. Sokáig eláll, így jóval ünnepek előtt meglehet sütni. Köszönöm a receptet

2414
búzadara 500 g
vaj 25 dkg
víz 2.5 dl
napraforgó olaj 5 dl
datolya 25 dkg
mandula 10 dkg
fahéj 1 kk
narancsvirágvíz 0.5 dl
víz 2 dl
cukor 20 dkg
méz 10 dkg
narancsvirágvíz 1 teáskanál