Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Malacrolád római módra

Malacrolád római módra
Malacrolád római módra
390 perc / előkészület: 90 perc sütés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olaszországban Lazio, Toscana és Umbria tartomány híres malacroládjairól, igaz az ottaniak kicsivel nagyobbak, mivel egész, csontozott süldő malacból készítik. Ez a recept a legkisebb, egyben legegyszerűbb, otthon is könnyen elkészíthető változata. A porchetta azért nagyszerű étel, mert főfogásként melegen legalább annyira ízletes, mint másnap egy friss óriás zsemlében vagy friss kenyérszelet tetején.

Ezzel a recepttel valóban elhozhatjuk családunknak, barátainknak az olasz gasztronómia egyik remekművét. 

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Köretként rozmaringos sültburgonyát készíthetünk mellé, ahogy az olaszországi Osteria-k is kínálják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is hentesünktől kérjünk egy egész császárhúst, a bordacsontokat pedig távolíttassuk el.
  2. Készítsünk fűszerpácot. A zöldfűszereket (petrezselyem, zsálya) aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze, a rozmaring ágról távolítsuk el a tűleveleit, majd vágjuk durvára, végül mindezeket tegyük bele olívaolajba, és hagyjuk állni legalább egy fél órát.
  3. Fektessük a császárhúst a bőrös felével lefelé egy vágódeszkára, alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Ezt követően kenjük meg a páccal, jól masszírozzuk bele a húsba, majd fedjük le egy fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.
  4. A sütés előtt egy órával vegyük ki a húst a hűtőből, majd a hosszanti oldalától elindulva formázzunk belőle roládot. Ha a bőr nem érne össze az sem gond, az lesz a rolád alja. Hurokkötéssel rögzítsük a formát, a képen is látható módon. 
  5. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) vágjuk karikára, a vörös és fokhagymákat pedig félbe, a héjukat nem kell eltávolítani. Tegyünk olvasztott zsírt egy sütő tepsibe, majd béleljük ki a karikázott zöldségekkel, és egy-két szál friss rozmaring ággal. A felezett hagymákat a vágott felületükkel lefelé fektessük a tepsibe.
  6. Fektessük a húst a zöldségágyra, a bőrét locsoljuk meg kevés olvasztott zsírral, majd sózzuk meg. Öntsük a hús alá a bor felét, majd fedjük le fóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe. Kilónként számoljunk 1-1 és 1/4 óra sütési időt a párolási szakaszban, tehát hagyjuk sütőben lefedve 3 óra hosszat. 
  7. 3 óra elteltével vegyük le a fóliát, a bőrt locsoljuk meg a pecsenyelével, majd süssük tovább a roládot. Nem kell emelni a hőmérsékletet, ha időközben a pecsenyelé apad, pótoljuk fehérborral.
  8. Süssük a bőrét ropogósra és szép pirosra, közben negyedóránként locsoljuk a saját pecsenyelevével. Ha tartozik a tepsihez sütőrács is, ebben a periódusban a roládot már kitehetjük a rácsra is sülni.
  9. Amikor a bőr is megpirult, a sütést befejeztük, azonban a pecsenyelét is készítsük el. A roládot emeljük ki egy vágódeszkára, a tepsit pedig tegyük láng fölé. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá egy kevés (kb. 4 dl) alaplevet, és oldjuk fel a sütéskor a tepsire leragadt ízanyagokat.
  10. Forraljuk lassan, a fokhagyma belsejét villával nyomjuk bele a pecsenyelébe. Amikor a pecsenyelé kezd sűrűsödni, szűrjük le, majd a felesleges zsírt távolítsuk el. Ha nem érezzük kellően sűrűnek a pecsenyelét, kevés étkezési keményítővel sűrítsük.
  11. A kész malacroládot tálaláskor éles késsel szeleteljük, majd locsoljuk meg a pecsenyelével.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 238
elküldve: 9
receptkönyvben: 212
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Porchetta alla Romana, olasz malacrolád, malacrolád pecsenyelével

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sun, 2019-01-06 20:25

Kedves Kornél!
Először a Porchetta diós pestóval receptet láttam meg, majd a hasonlóak között a te receptedet, és legfőképpen a részletes leírás miatt a tied mellett döntöttem. Elkészítettem, és nem bántam meg, az eredmény a várttól kissé elmaradt, mivel bár finom volt, az én hibám, hogy nem volt elegendő az alaposnak vélt sós bedörzsölés és a kívülről történő sózás, a bőre szépen megpirult, a színe megfelelő volt, de nem lett ropogós, pedig a sütési időt a leírtakhoz képest jóval túlléptem, locsolgattam is, de talán nem elégszer. Olaszországban ettem ilyet az volt elvárásom alapja, ott hidegen ettük kenyérrel, csodás volt, igaz ők rendszeresen készítik, mentségmre legyen mondva, hogy nekem ez az első kísérletem.
Érdekes viszont, hogy a diós pestós receptet a NOSALTY 9 alkalommal érdemesítette kiemelésre, ebből 4-4 alkalommal 2017-ben, illetve 2018-ban, hozzászólás egy van csupán, az is megválaszolatlan maradt.
Nálam számít az érdemi hozzászólás, ami több mindenre rávilágít egy recepttel kapcsolatban, a te receptednél vannak ilyenek és válaszra is méltattad őket. Sajnálatosnak tartom, hogy a NOSALTY nem érdemesítette a receptedet kiemelésre. Nyilván emiatt van, hogy kevéssé figyeltek fel rá, ezért van, hogy a kommentek is mind 2012-esek.
Köszönet a receptért, remélem sokan felfedezik és készítik el e szerint az ünnepi lakomát a család örömére.
üdvözlettel: Margó

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-10-07 00:16

Szia,
így éjjel akadtam a receptedre, és nyeltem egy nagyot. Ez kész merénylet a vonalaim ellen:) De ellenállhatatlan....legfeljebb bevetem én is a salátanapot vagy hetet???:D Tök mindegy, ki kell próbálnom. Viszont 1 kérdésem akad. Azt irod a hagymákat sem kell megpucolni. Ezen picit elakadtam. Homályosíts fel lécci, a fok-ill vöröshagyma héja megfő, észrevehetetlen lesz?

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-10-07 00:56

Kedves Gabys,
A héjuk nem fog szétfőni, de összességében ízesebb lesz az ételed, ha rajtahagyod. A legvégén ki kell halászni őket, nem nagy ügy. Másodlagos megoldás az is, ha egész egyszerűen leszűröd a kész pecsenyelevet (előtte nem árt a hagymákat, fokhagymákat belepréselni a szaftba). Kettő közül amelyik Neked szimpatikus.
Üdv.: Kornél

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2012-10-07 10:18

Köszönöm. De így kora délelőtt ismételt támadás maga a látvány is a gyomornedveim ellen:) Mentve, ahogy elkészítem referálok. Üdv, Gabi

Judit6
Kif Lee / Judit6 Fri, 2012-10-05 12:48

Sül :)

És már most, az illatokból ítélve nem vitás a végeredmény....alig várom, hogy nekiessünk :)

Judit6
Kif Lee / Judit6 Fri, 2012-10-05 19:45

Hát tudod.. régen volt,hogy "degeszre", de ajjjajj. Isteni finom. Mindketten imádjuk a hasonló ételeket a párommal, igaz, én próbálok viszonylag a tűzhely és nem az ebédlőasztal távolságából közelíteni csak :)
Na ez most nem sikerült. Olyan közel kerültem a sülthöz, hogy közelebb már nem is lehetett volna.
Nem készült köret...ropogós meleg kenyérrel tömtük és savanyúságok kerültek mellé.
:))

salumeria
Kornél / salumeria Fri, 2012-10-05 19:52

Kemények vagytok! :D
De az a lényeg, hogy egészséggel, jóízűen falatoztatok belőle.
Végül is ezért főzünk, nem igaz? :)

Judit6
Kif Lee / Judit6 Fri, 2012-10-05 09:09

Na, ma akkor eddig morfondíroztam azon, hogy mit is ebédeljünk.
Irány a hentes :)

Szép napot kívánok és köszönöm a receptfeltöltést,
Judit

amatriciana
amatriciana Sun, 2012-09-02 15:20

Elkészült :) Nagyon szép lett és finom is, egy kicsit sótlan, de azon könnyű volt segíteni. A pecsenyelé nagyon zsíros lett sajnos (sztem sok zsírt tettem alá biztos ami biztos alapon), így azt kihagytuk, de anélkül is jó volt friss ropogós baguett-tel. Köszi a receptet!

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2012-09-02 16:52

Kedves Amatriciana,

A pecsenyelé amennyiben zsíros, egyszerűen le kell zsírozni és kész... kár volt kihagynod. Ha még esetleg meg van, javaslom a lezsírozást és használjátok fel.
Üdv.: Kornél

niki371
Niki. / niki371 Wed, 2012-03-21 14:46

Naggggyon jól hangzik a recepted!!! Ezt tuti elkészítem valamikor!!! Párom oda lesz érte!

990
sertéshús 2.5 kg
vöröshagyma 4 db
sárgarépa 4 db
fehérrépa 4 db
rozmaring 1 csokor
fokhagyma 5 fej
petrezselyem 2 csokor
zsálya 1 csokor
fehérbor 7.5 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
disznózsír 300 g
olívaolaj 1.5 dl
alaplé 4 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál