Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal

Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontott, hibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellini vagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott friss spenótot egy kevés olívaolajon pároljunk meg. Finoman sózzuk, és folyamatosan kevergessük , amíg összeesik. A kész spenótot szűrjük le, majd a felesleges nedvességet facsarjuk ki belőle. Ezek után vágjuk fel finomra. A ricottát is érdemes lecsepegtetni fél órával használat előtt.
  2. Egy keverőtálba öntsük bele a hozzávalókat: a ricottát, a kihűlt spenótot, a tojást, a finomlisztet, és a réteslisztet. (Semolina liszttel szokták készíteni, ami egy dúrvább szemcséjű durumliszt. Legjobban a rétesliszt, vagy a búzadara hasonlít rá, ha pótolni szeretnénk.) Kevés sót adjunk hozzá, reszeljük bele a parmezánt és a citromot. Szerecsendióval is szórjuk meg, majd keverjük el alaposan.
  3. 15 percet pihentessük hűtőben, közben tegyük fel az enyhén sós főzővizet melegedni. A malfattikat formázzuk ki kedvünk szerint kisebb gombócokra, vagy hosszúkásabb formákra. Forgassuk meg lisztben, majd dobjuk bele a forrásban lévő vízbe.
  4. Miután feljöttek a víz tetejére hagyjuk még főni 3-4 percet. Nagyjából 6-7 perc alatt elkészülnek a kis gombóckák.
  5. A paradicsomszószhoz először futassuk meg olívaolajon a dúrvára vágott fokhagymát. Öntsük bele az egész paradicsomos konzervet, sózzuk meg. Takarék lángon főzzük 10-15 percet, végül turmixoljuk le.
  6. Tálaljuk a malfattikat paradicsomszósszal, egy csöpp olívaolajjal és parmezánnal.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 3 197
elküldve: 2
receptkönyvben: 72
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1190 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

383
ricotta 250 g
spenót 400 g
tojás 1 db
rétesliszt 50 g
finomliszt 60 g
olívaolaj 3 ek
parmezán sajt 60 g
0 ízlés szerint
fokhagyma 4 gerezd
konzerv paradicsom 500 g
szerecsendió 1 kk
citromhéj 1 citromból nyert