Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Malloreddus, szárd gnocchi

Malloreddus, szárd gnocchi
Malloreddus, szárd gnocchi
75 perc / előkészület: 50 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

E fogás alapja a szárd gnocchi, a malloreddus. (A szárdok vagyis szardíniaiak egy népcsoport, amelyről lakóhelyük, Szardínia szigete kapta a nevét. A sziget Olaszországhoz tartozik és különleges autonómiával rendelkezik.) A nálunk ismert gnocchira leginkább az alakja hasonlít, a tészta hagyományos durumlisztes tészta, vízzel keverve, és nem krumpli alapú, a tésztába sáfrány is kerül. A malloreddust vajasan vagy húsos-paradicsomos raguval kínálják. Az én receptem sütőkkel, dióval és pecorino sajttal készült. Bár nem lepődnék meg azon sem, ha Szardínián is készítenek hasonlót. 

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Szósz

Tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A sáfrányra öntjük a langyos vizet, majd hagyjuk kicsit ázni, hogy kiadja a színét.
  2. A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, majd hozzácsurgatjuk a sáfrányos vizet is.
  3. Miután összeállt, kézzel átdolgozzuk, cipót formálunk belőle, majd egy órácskát pihentetjük letakarva.
  4. A tésztát formázzuk: a cipót 6-8 nagyjából egyenlő részre vágjuk, kis hurkákat sodrunk belőle, késsel 2-3 cm-es darabokat vágunk, golyóbisokat formázunk, majd villán vagy "csigatészta-készítő", recés fadeszkán végigpödörjük őket egyesével. Közben folyamatosan lisztezzük (rétesliszttel), nehogy összeragadjak.
  5. Lobogó, sós vízben kifőzzük őket (4-5 perc alatt), majd serpenyőben kevés vajon lepirítjuk. Ráöntjük a sütőtökös szószt, és jól összeforraljuk.
  6. Aprított, pirított dióval és pecorino-forgácsokkal tálaljuk.

Szósz

  1. A sütőtököt megpucoljuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk. 200°C fokos sütőben, lefedve puhára sütjük. Miután elkészült, leturmixoljuk, hagyjuk kissé darabosra.
  2. A hagymákat és sonkát kevés olívaolajon lepirítjuk, ízesítjük, felöntjük fehérborral, kicsit pároljuk, majd mehet rá a paradicsompüré és a sütőtök is.
  3. Összeforraljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 366
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
41 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sütőtökös gnocchi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oreganyo
oreganyo Sun, 2019-11-10 05:33

Melyik nemzet tanulta a másiktól? Ez a szárdok csigatésztája, gondolom ezt is lehet száraztésztaként tárolni, csak előtte rá kell szedni valakit, hogy szálljon be a sodorgatásba. A mártás szabadon választott, hátha akkor könnyebben beszáll a család. Kipróbálom!
Üdvözlettel, Öreganyó

721
finomliszt 200 g
rétesliszt 100 g
sáfrány 1 kk
olívaolaj 2 ek
víz 1.5 dl
1 kávéskanál
olívaolaj 2 ek
sütőtök 500 g
sűrített paradicsom 1 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
prosciutto 50 g
fehérbor 1 dl
rozmaring 1 szál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
barna cukor 1 ek
dió 100 g
pecorino sajt 50 g
vaj 1 ek