Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnalekvár koszider konyhájából

Málnalekvár koszider konyhájából
Málnalekvár koszider konyhájából
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a málna illatát, aromáját, de eddig nem főztem belőle lekvárt. Féltem, hogy túl drága, elrontom. Most belevágtam, és pazar lett.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A málnát nem lehet megmosni, mert tönkretesszük a gyümölcsöt. Így két dolgot tehetünk: vagy magunk szedjük, és vigyázunk a tisztaságra, vagy olyan helyen vesszük, ahol ezt láthatóan megteszik helyettünk. Tehát ne mossuk meg!
  2. A málnát (erőt véve magunkon, és nem falva fel az összeset) egy tálba téve krumplinyomóval megtörjük. Ezután apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk.
  3. A visszamaradt magokat nem dobjuk ki, hanem edénybe téve, kevergetve felforrósítjuk. Ezután a forró masszát újra átpasszírozzuk, most már szinte száraz lesz a visszamaradt mag, ezt már kidobhatjuk. Kb. 1,5 kg málnavelőt kapunk. (Az eljárás értelme, hogy minél kíméletesebben dolgozzuk fel a málnát, és csak rövid időre tegyük ki hőhatásnak. A hidegen áttört mag viszont még nagyon sok értékes levet tartalmaz. Így viszont nem kell az összes gyümölcsöt felmelegítenünk, az ízek-aromák jobban megőrződnek.)
  4. A cukrot elkeverjük a zselésítővel és a citromsavval (ettől keményebb lesz a lekvár), majd alaposan összekeverjük a málnavelővel. Igyekezzünk minél kevesebb cukrot használni, hogy gyümölcsösebb legyen a végeredmény. 40 dkg szerintem pont elég ehhez a mennyiséghez, de kóstoljuk meg, és ha mégis édesebben szeretnénk, csak visszafogottan, kanalanként keverjünk bele további cukrot.
  5. Most már felforralhatjuk a lekvárt: gyorsan, nagy lángon, folyamatosan keverve. Ha már mindenütt zubog, még egy percig kevergetjük, és kész!
  6. Kis üvegekbe töltjük, melyeket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Száraz dunsztban kihűtjük, és alig várjuk, hogy megkóstolhassuk. (A végeredmény kb. 1,5 liter lesz, így számoljunk az üvegekkel.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 261
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: tejmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mag nélküli málnalekvár, passzírozott málnalekvár, házi gyümölcslekvár

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

266
málna 2 kg
cukor 40 dkg
zselésítő befőzőszer 1 csomag
citromsav 0.5 kávéskanál