Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnamousse vörösborzselével

Málnamousse vörösborzselével
Málnamousse vörösborzselével
45 perc / előkészület: 40 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még mindig elbűvöl a francia gasztronómia. Szinte hetente járok különböző cukrászdákba, hogy hódoljak ennek a szenvedélyemnek, és persze tapasztalatot gyűjtsek.

A francia cukrászat egyik alapköve a mousse. Én most egy egyszerű változatát készítettem el.

Érdemes kipróbálni, annyit mondhatok! 

 

hozzávalók / 10 adag

Málna mousse

Vörösbor zselé

Csokoládé glazúr

Piskóta

Szólj hozzá!

elkészítés

Málna mousse

  1. A málnát megmelegítjük, hogy könnyebben dolgozzunk vele, majd átpasszírozzuk. Az így kapott pürét felforraljuk. Elzárjuk alatta a gázt, és elkeverjük benne a zselatint. Ha valaki az édesebb desszerteket szereti, itt adhat hozzá 2 ek. cukrot. Ezt kihagyva egy friss, üde, savanykás sütemény lesz az eredmény.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd külön a habtejszínt is. Ha állati tejszínt használunk, adjunk hozzá 1 cs habfixálót.
  3. Ha a málna szobahőmérsékletűre hűlt, a két habot hozzákeverjük.
  4. Előkészítjük a félgömb alakú szilikon formát. (Ennek hiányában a következőképp készítjük el: 15 cm-es tortaformában megsütjük a piskótát, rákanalazzuk a zselét. Ha kihűlt, a karikába töltjük a mousset és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a formából kivéve leöntjük a glazúrral.)
  5. A félgömb alakú formákat félig töltjük mousse-al és eligazgatjuk, hogy az gömb egész belső felületét befedje.

Vörösbor zselé

  1. A zselét kétféleképpen is elkészíthetjük. Zselatinnal vagy pektinnel. Zselatinnal masszívabb, pektinnel könnyebben vágható zselét kaptunk. Ha zselatinnal dolgozunk: A bort felforraljuk, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a cukrot és a zselatint. Kiöntjük a zselét egy lapos, folpackkal bélelt tányérba vagy műanyagdobozba.
  2. Ha pektinnel dolgozunk: A bort egy lábosba töltjük, melegíteni kezdjük. A cukrot és a pektint összekeverjük és a meleg, de még nem forró borhoz keverjük. 5-6 percig forraljuk, amíg keverésnél a lábos alja határozottan kilátszik. Ekkor egy folpackkal leterített tányérra vagy műanyag dobozba öltjük és megvárjuk amíg megszilárdul.
  3. Ha megkötött, kör alakú szaggatóval (kb 3 cm átmérőjű) köröket szaggatunk és minden félgömbben elhelyezünk egyet.
  4. A gömböket teletöltjük a mousse-szal.

Csokoládé glazúr

  1. A tejszínt forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apró darabokra tört étcsokoládéra. Érdemes jó minőségűt használni, sokat dob az ízvilágon. Hozzákeverünk 1 ek. mézet, ettől lesz fényes a máz.

Piskóta

  1. 1 egészt tojást habbá verünk. El fog tartani 10 percig, de ekkora mennyiségnél egyszerűbb, mintha szétválasztanánk. Amikor már majdnem kész, hozzáadunk 2 ek cukrot, még egy kicsit habosítjuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és óvatosan összeforgatjuk.
  2. Vékonyan egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, és 5 perc alatt készre sütjük.
  3. Ha megsült, átfordítjuk egy másik sütőpapírra és azt, amin sült lehúzzuk róla. 10 kis kört szaggatunk belőle.

Összeállítás

  1. A mousse-okra helyezünk 1-1 kör piskótát, finoman belenyomkodjuk. Fagyasztóba tesszük 1 órára, hogy ki tudjuk fordítani a formákból.
  2. Ha kifordítottuk, rácsra helyezzük őket és leöntjük a kissé megmelegített csokoládé glazúrral.
  3. Tetejét díszíthetjük egész málna szemekkel!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 712
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lini

Mióta szakács: 2013.03.30.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
kategória: édes krém
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
szezon: nyár
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

csokis málnahab vörösboros zselével, piskótás-málnakrémes süti, csokoládés mousse málnából

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

201
málna 250 g
zselatin 10 g
tojásfehérje 1 db
habtejszín 100 ml
cukor 20 g
víz 15 ml
vörösbor 1 dl
zselatin 20 g
cukor 30 g
étcsokoládé 100 g
habtejszín 100 ml
méz 1 ek
tojás 1 db
cukor 2 ek
finomliszt 2 evőkanál